به گزارش ایسنا، نهمین گشت تحقیقاتی دریایی کاوشگر خلیج فارس که با حضور ۱۴ محقق از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی و دو نفر از سازمان محیط زیست و دانشگاه شهید بهشتی از تاریخ ۲۱ دی به مدت ۳۰ روز برگزار شد، پارامترهای مختلف شیمی، فیزیک، زیست شناسی، زمین شناسی و آب و هواشناسی در خلیج فارس و دریای عمان مورد پایش قرار گرفت.
در این گشت اقیانوس شناسی که در مقایسه با گشتهای پیشین، بزرگترین و وسیعترین سطح نمونه و برداشت داده محسوب میشود و در ۸۴ ایستگاه صورت گرفته، آلودگیهای میکروپلاستیک ها، فلزات سنگین، هیدروکربن های نفتی و تعدادی آلاینده های آلی پایدار در کنار بررسی وضعیت اسیدیته آب، مورد سنجش قرار گرفت.
طی این گشت تحقیقاتی، نمونه برداری مغزه های رسوبی تا عمق ۵۰۰ متری در دریای عمان انجام شد که برای مطالعات زمین شناسی زیر بستر دریای عمان بسیار حائز اهمیت است. این نمونه ها می تواند برای بازسازی شرایط گذشته و بویژه سونامی های رخ داده در این منطقه مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از ویژگی های نهمین گشت تحقیقاتی کاوشگر خلیج فارس، همزمانی آن با رخداد پدیده شکوفایی جلبکی در سطح وسیعی از آبهای دریای عمان بود که امکان بررسی وسعت رخداد و اثرات آن بر شیمی و زیست شناسی آب را برای پژوهشگران علوم دریایی فراهم می آورد.
به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، بر طبق نظر محققان این گشت، شکوفایی جلبکی مشاهده شده از گونه Noctiluca scintillans است که بیش از دو دهه در شمال اقیانوس هند رخ می دهد و سبب تغییر در زنجیره غذایی در منطقه شده است و آثار آن بر زنجیره غذایی و صیادی منطقه هنوز به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است.
N. scintillans یک دینوفلاژله بدون پوسته و میکسوتروف است، زیرا میتواند از طریق تثبیت کربن توسط همزیست درونی خود یا از طریق مصرف طعمههای موجود در محیط اطراف (هتروتروفی) به حیات خود ادامه دهد.
این گشت تحقیقاتی با حمایت مالی صندوق ملی محیط زیست و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد.
انتهای پیام
نظرات