• یکشنبه / ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ / ۰۷:۱۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1400112317944
  • خبرنگار : 71429

ماده ۴۷۷ چیست؟

ماده ۴۷۷ چیست؟

طبق ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری، درصورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید.

به گزارش ایسنا، در  ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری آمده است:
«در صورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال میکند تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیاً بر خلاف شرع بین اعلام شده، رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند.
تبصره ۱- آراء قطعی مراجع قضائی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور، سازمان قضائی نیروهای مسلح، دادگاه‌های تجدید نظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف می‌باشند.
تبصره ۲- آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاه‌ها، اگر توسط رئیس قوه قضائیه خلاف شرع بین تشخیص داده شود، مشمول احکام این ماده خواهد بود.
تبصره ۳- درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند، می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد».

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی اژه‌ای رییس قوه قضاییه ۱۹ مردادماه سال جاری  با تاکید بر تقویت نظارت بر احکام دادگاه‌ها در کنار رسیدگی به فرجام خواهی‌ها و اعاده دادرسی‌ها و اعمال ماده ۴۷۷ به مسئولان و قضات دیوان توصیه کرد برای جلوگیری از نقض مکرر آراء قضایی صادره، آرایی که به دلیل اشکالات ماهوی و شکلی از سوی دیوان نقض می‌شود را مورد آسیب‌شناسی قرار دهند.

برهمین اساس حجت الاسلام مرتضوی مقدم  رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به اظهارات رییس قوه قضائیه در مورد قضاتی که به صورت مکرر رأی خلاف بیّن شرع صادر می‌کنند، گفت: بر اساس تدابیر اتخاذ شده، از این پس برای قضاتی که آراء آن‌ها مشمول ماده ۴۷۷ شوند، و نقض گردد نمره منفی در نظر گرفته می‌شود و در صورت تکرار برخوردهای دیگری با آن‌ها صورت می‌گیرد.

حجت الاسلام محسنی اژه ای در ۲۳ مهرماه سال جاری در نشست کارشناسی بررسی مشکلات مربوط به ماده ۴۷۷ گفت: من شخصاً قائل بودم و دنبال این هستم که بعضی از فرآیندهای پیچیده و فسادزا را با همکاری دولت و مجلس کوتاه کنیم تا با شفاف‌تر، چابک‌تر و کارآمدتر شدن ساختار نظام قضایی مشکلات مردم کاهش یابد.

نهایتا محسنی اژه ای در ۱۱ بهمن سال جاری  در نشست شورای عالی قوه قضاییه در رابطه با  مقوله اعمال ماده ۴۷۷، ادامه صدور آراء و احکام خلاف بیّن شرع به‌صورت متوالی از سوی برخی شعب و قضات را امری غیرقابل‌پذیرش دانست و به حجت‌الاسلام رحیمی معاون قضایی، ۳ دستور مشخص را در این زمینه صادر کرد.

«عدم پذیرش درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷ که متضمن و دربرگیرنده استدلال قاضی صادرکننده رأی نباشند»، «اعلام فهرست تفکیکی میزان وصول و پذیرش درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷» و «ارائه آمار و مشخصات ناظر بر شعب و قضاتی که بیشترین درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷ مربوط به آن‌ها است» ازجمله دستورات مشخص رئیس قوه قضاییه  به معاون قضایی بود.

محسنی اژه‌ای بر همین اساس با اشاره به اهتمام خود جهت جمع‌بندی و اتخاذ تصمیم ویژه پیرامون نحوه تمشیت امور در خصوص ماده ۴۷۷ در سال آتی، برای معاونت قضایی جهت اجرای دو مأموریت «اعلام فهرست تفکیکی میزان وصول و پذیرش درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷» و «ارائه آمار ناظر بر شعب و قضاتی که بیشترین درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷ مربوط به آن‌ها است» تا ۱۵ اسفند سال جاری، مهلت تعیین کرد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۰۹:۱۹

ماده 477 راهکار بسیار خوبی برای احقاق حق پایمال شده از مظلومان می باشد بشرط اینکه این فرآیند سریع انجام و به نتیجه برسد و ثانیا قضاتی که در صدور احکام دچار اشکال میشوند (سهوا یا عمدا) ماخذه شده و از قضاوت خلع شوند متاسفانه بخاطر شرایط بد اقتصادی شاهد احکام صدور احکام ناحق از طرف بعضی از قضات در دادگاه ها میباشیم مانند شعبه.... که روز روشن احکام ناحق صادر میکند و هیچ کسی هم جلو دار ایشان نیست.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۲۱:۲۲

اگرخودت جای قاضی باشی و سه برابر استاندارد پرونده رسیدگی کنی درقبال حقوق کم، انصافا دچار اشتباه نمیشی!!!! چرا مسئولین قوه رو مورد خطاب قرار نمیدی که اینهمه پرونده به قاضی بیچاره ارجاع نکنند!!!!

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۱:۱۳

چقدر هم زیاده . فکر میکنن خدا هستن . هیچکسی هم جلودارشون نیست .

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۱۹:۴۱

همه الکیه مردم مسخره کردن فقط ی هزینه اضافیه که از ملت پول بگیرن رسیدگی نمیکنن من اعتراض دارم و حرفم ثابت میکنم

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۱۵:۵۱

من برج 7درگیر شدم دونفر زخمی شدیم ولی قاضی آشنا طرف بود بدون بازجویی از من به زور سرباز امضا گرفتن که نذاشتن اظهارات بخونم چی نوشته آمدن از زبون نوشته که اقرار آوردم من زدم طرف بعد خودم هیچگونه زخمی نشدم درصورتی پزشک قانونی رفتم واسم نوشته زخمی شدم ولی قاضی دادسرا فامیل طرف بود من متهم کرد

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۲۰:۳۸

دروغ محض است

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۲۱:۲۸

😄😄😄😄😄خوب.چه عالی.حالااگه یه قاضی عادل هم یافت بشه وبخوادبیگناهی رونجات بده راهش بسته میشه.کی اعداممون میکنید؟نتیجه سالهازجرکشیدنه اینی که نوشتم.

avatar

سلام ودرودبرآقای اژه ای بزرگ ودلسوز.لطفاحساب قضات زنجان راکف دستشان بزاریدکه به دلخواه وبدون مطالعه پرونده حکم سنگین واشتباه صادرمیکنن مخصوصابرای افرادغیربومی پسربیگناه مرا6ساله زندانی کردن من اهل کوهدشت لرستان هستم

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۴ ۲۲:۰۲

اعمال ماده ۴۷۷ نیازمند تایید و تصویب رئسای دادگستری می باشدورئسای دادگستری نیز این اختیار رابه معاونین خود تنفیذ کرده و درواقع ارسال پرونده به دیوان تحت عنوان اعمال ناده ۴۷۷ نیازمند تایید و تجویز معاونین میباشد ودرعمل اعمال این حق توسط مردم با برخوردسلیقه ای معاونین وعدم ارسال با دیوان ضایع و تباه می شود.وشایسته بود مردم بتوانند بدون نیاز به تایید مراکز استانی با دیوان ارتباط مستقیم داشته باشتد.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۰:۱۸

سلام ماده خوبی است اما ای کاش اجرا میشد. در استان کردستان حتی پرونده های خارج از صلاحیت دادگاه که منجر به صدور رای شده را خلاف شرع بین نمی‌دانند.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۱:۰۲

متسفانه،باهمه،این سفارشات،اقای،اژه ای مسولین قضای،اصلاحرف ایشان را نمی‌خوانند بنده خودم همین امسال دوتاپرونده،را درخواست اعمال 477 کردم که تخلافات،قاضی،درش،کاملامهرزومسلم،بود پروندهای،بنده را فرستادن دریک کمیسیون که وقتی پیگیرشدم باچشم خود دیدم که قاضی پرونده بنده را اصلا نگاه نکرد فقط روی جلد پرونده می‌نوشت که وارد نیست می انداخت اونور گفتم اینجا چه خبره آبدارچی گفت اینجا اسمش کمیسیون ولی هیچ پرونده‌ای خوانده نمیشه مگر اینکه سفارشی باشه

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۱:۱۲

متاسفانه باهمه ای ارادتی،که بنده برای آقای اژه ای قاتل هستم ناچاریم از ایشان خواهش کنم که از ریاست قوه قضایی،استعفا،کند،ایشان هرگزدراین دستگاه موفق نخواهدشد درکمیسیون 477 چیزی،را به چشم خودم دیدم که برخلاف این همه سفارش ایشان دران کمیسیون قضات،کارشناس یک پرونده، را نمی‌خوانند یا می انداختن داخل سطل اشغال،یا مینوشتن،وارد نیست ببین اینها از دولت حقوق میگرفتن که پرونده‌ای که به سرنوشت مردم بستگی داشت را نگاه نمیکردن حال خیانت وجنایت فساداز این بالاترمیشود

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۱:۵۷

بنده به هر جایی که بگید رفتم و به هر در که بگید زدم که بتونم از رییس قوه قضاییه یه وقت حضوری بگیرم نشد که نشد بنده از جونم گذشتم ولی اگه صدا بنده را می‌شنوید یه کاری واسه من انجام بدید تا بتونم حقمو ثابت کنم که در بیدادگاه قضایی فاسد چه بر سر من و خانواده من در دادگستری اصفهان اوردن

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۸:۰۷

سلام.آیا دستور سه ماده ای ریاست محترم قوه قضائیه شامل استدلاهای خلاف شرع توسط قاضی محترم میشود؟آیا اساسارأی قاضی مگربدون استدلال صادر میشود.یک سخن بین قضات معمول هست که میگویند،:من نظر خود رادادم برو اعتراض بزن.گاهی مواقع دیده میشود ده دلیل قانع کننده برای قاضی آورده میشود ولی ایشان صرفا با یک دلیل آن هم نظریه کارشناس،رأی صادر میکند؟!!!

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۰۹:۲۷

ماده 477خیلی ایرادات و مشکلات داره و اصلا درست رسید نمی شود و اولین مشگل اینه که پرونده برای بررسی می ره یک قاضی از دادگستری همون شهر و چیزی که من دیدم اگر پرونده خیلی اشتباه فاحش نباشد و خیلی تابلو نباشه، دقیقا رأی همکار خودشون تایید می کنن و شما بعد از مدتی معطلی به نتیجه نمی رسی،

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۱۵:۳۴

تماما سرکاریه چه انتظاری دارید وقتی در مسایل حقوقی باید دادگستری همون محل اول تایید کنه ۱۰۰درصد آراء برای اعاده تایید نمیشه مگه دیوانه هستند بگن ماست ما ترشه ۱۰ تاش رو من فرستادم هیچ عکس العملی نشون ندادن همون قاضی که رای داده در مقام مستشار شعبه تعیین کننده دوباره رد کرده مسخره است وبدون کاربرد خنده داره

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۱۷:۱۰

قاضی بدوی به نفع من و درست رای داده بود قضات تجدید نظر بدون ادله کافی و بر اساس سوگند دروغ شاکی بر خلاف رای بدوی به ناحق منو محکوم به ۲۰۰ میلیون التزام تاخیر تادیه کردن ماده ۴۷۷اقدام کردم اما بعضی از وکلا میگن ماده ۴۷۷ الکی هست اصلا کمسیون دقیق نگاه نمیکنه نمی‌دونم چی میشه توکل به خدا

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۵ ۱۷:۲۰

جناب اژه ای ترا بخدا یک کنترل اصولی روی دادکاههای کهکیلویه و بویر احمد داشته باشید یک زمین خوار با کمک منابع طبیعی و اداره ثبت حریم حاده ها را تصاحب میمند و از مردم باح می گیرد ، ضلع غربی کارگاه مرا که فاصله اش تا آکس جاده شیراز یاسوج طبق قانون ۶۸ متر است تصاخب کرده است و راههای ورود پ خروج مرا بسته است ، خدا خم خریف این شخص نمیشود ، بدادمان برسید

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۱۸:۵۴

سلام منم راضی نیستم متاسفانه 90درصدرای قطعی را ملاک کارخودقرارمیدن منم حقم ضایع شده تمام داراییم راکلابرداری کردن

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۰۱:۱۳

رشوه بی چاره ام کرده

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۰۱:۳۷

اگر روزی شود چنانچه اعمال ماده 477 ازقانون حذف شود. آجر رو آجر بَند نمیشود.حق بپای ناحق لح میشود

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۰۳:۳۴

همش دروغه هیچکاری نمیکنند این دادگاهها وتجدید نظر ماده ۴۷۷ ناحق حکم میدن من که واقعا حقم ضایع شد

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۱۸:۱۲

اصلا مگر به پرونده ها می کند قاتلی خودش اقرار کرده حبس ابد میدن به هم عفو میدن آقای اژه ای کجای کار هستید فساد همه جا گرفته

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۶ ۲۰:۳۹

ماده 477 جهت احقاق حق نه پایمال نمودن حق مظلومان واقعا"متاسفم خود قضات در کمیسیون 477 بدون خواندن پرونده درروزروشن احکام ناحق صادر می کنند یک مورد پرونده دارم و حاضرم ثابت کنم .آقای اژه ای یک وقت ملاقات می خواهم .

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۷ ۰۹:۵۶

بنده ماده ۴۷۷ اعتراض کردم و دیوان شعبه یک رای رو نقض و رای مقتضی صادر کرد ولی به رای هیچ یک از اداره های ذی ربط ها توجه نکردن

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۲۷ ۰۹:۵۶

اگر بجای تاسیس مرکز صدور پروانه وکالت و پروانه کارشناسی که جزو وظایف تخصصی کانون وکلا و کانون کارشناسان رسمی دادگستری هست، همت خود را صرف تربیت قاضی به اندازه کافی می کردید، انقدر حجم بالای پرونده درست نمی شد و انقدر آرای سست صادر نمی شد که فکر تاسیس ماده 477 بیافتید. یک جو آسیب شناسی کنید قوه قضائیه این سه دهه اخیر را لطفا.

avatar
۱۴۰۰-۱۲-۰۱ ۱۰:۲۵

بی عدالتی در دادگاههای ایران بیداد میکند،داد هست ، دادرسی نیست، خداوند بزرگ فقط عدالت را برقرار کرده و اجرا میکند،بشر همیشه زیاد خواهی میکند وتوقع هم دارد.