به گزارش ایسنا، یکی از مشکلات اساسی در صنعت تولید گوشت، مسئله آب است. سازمان ملل در گزارشی در رابطه با بحران آب هشدار داده و اعلام کرده است که اگر مصرف آب به صورت فعلی ادامه پیدا کند، کره زمین در سال ۲۰۳۰ با بحران جدی کم آبی مواجه خواهد شد که با توجه به این موضوع باید تولیدات کشاورزی و دامپروری را به سمتی سوق داد که نیاز آبی کمتری دارند.
با توجه به تحقیقات به عمل آمده شترمرغ پرندهای پربازده و از نظر مصرف آب به صرفه است و یکی از خصوصیات مهم و بارز شترمرغهای بالغ مقاومت آنها در مقابل نوسانات دمایی و نیز افزایش شدید دمای محیط است، به همین علت نگهداری آنها بسیار آسان بوده و نیاز به امکانات و تأسیسات خاصی ندارد.
این پرنده به دلیل دارا بودن خصوصیات بدنی ویژه، مصرف آب ناچیز دارد، به همین دلیل تأمین آب آشامیدنی یک واحد پرورش شترمرغ در یک منطقه کم آب نیز مقرون به صرفه است و همچنین به دلیل توانایی این پرنده در خصوص استفاده از علوفه خشک، نیازی به زمین کشاورزی و علوفه کاری سالیانه ندارد. اساساً این حیوان، مناطق نیمه خشک همراه با علفزارهای کوتاه و پوشش گیاهی محدود را به مناطق مرطوب و بارانی با علفزارهای متراکم ترجیح میدهد.
شهرستان نهاوند به عنوان قطب مهم کشاورزی و دامپروری استان مستعد راهاندازی پروژههای مختلف تولیدی است که در این راستا خانوادهای خوشذوق در روستای سفیدخوانی در ۱۵ کیلومتری نهاوند با راهاندازی یک واحد ۳۰۰ رأسی پرورش شترمرغ به کمک تولید آمدهاند و بخش زیادی از تولید گوشت شترمرغ را در شهرستان نهاوند به خود اختصاص دادهاند.
اشتغالزایی برای ۵ نفر
پدر این خانواده کارآفرین گفت: من به پرورش شترمرغ علاقه زیادی دارم و در سال ۹۸ چند رأس شترمرغ را خریداری کرده و پرورش دادم که بعد از گذشت مدتی با کسب تجربه و به دلیل درآمدزایی خوبی که داشت تصمیم گرفتیم که با همراهی فرزندانم یک مزرعه پرورش شترمرغ را احداث کنیم.
احمد ابوالفتحی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: برای احداث این واحد از طریق جهاد کشاورزی شهرستان اقدام و از صندوق کارآفرینی امید مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کردیم و حدود یک میلیارد تومان آورده شخصی خودمان بود که مجموعا با یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان توانستیم یک واحد ۳۰۰ رأسی پرورش شترمرغ پرواری را راهاندازی کنیم.
وی تصریح کرد: با تکیه بر توان علمی و عملی خود و فرزندانم در زمینی به مساحت یک هکتار در روستای سفیدخانی این مزرعه را راهاندازی و در سال ابتدایی فعالیتمان را با ۱۰۰ جوجه شترمرغ آغاز کردیم.
ابوالفتحی افزود: علاوه بر اعضای خانوادهام تاکنون توانستهام برای پنج نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال کنم و خوشبختانه این افراد را بیمه کردهایم.
پرورش شترمرغ طرحی درآمدزا برای ایجاد اشتغال در روستاها
وی ادامه داد: پرورش شترمرغ از فعالیتهای پرسود بخش کشاورزی و دامی به شمار میرود و میتواند به عنوان یکی از طرحهای درآمدزا و موفق برای ایجاد اشتغال در روستاها معرفی شود.
این کارآفرین موفق با اشاره به مقاومت بالای شترمرغ در برابر امراض و بیماریها، بیان کرد: شترمرغ در میان دیگر طیور بیشترین مقاومت را در برابر بیماری و شرایط محیطی دارد، به همین دلیل پرورش این پرنده میتواند هم به صورت سنتی و هم به شکل صنعتی در محیط روستا انجام شود.
ابوالفتحی خاطرنشان کرد: پرورش شترمرغ، تولید گوشت آن و استفاده از این پرنده در صنایع جانبی اشتغالزایی خوب و مناسبی را به همراه دارد به طوری که بسیاری از مردم شهرستان میتوانند این پرنده را در روستاها به روش سنتی پرورش دهند.
وی با بیان اینکه هزینههای نگهداری و پرورش شترمرغ پایین است و منفعت زیادی برای مردم روستانشین به همراه دارد، ادامه داد: پرورش شترمرغ یکی از طرحهای جذاب، با سوددهی خوب است که هر سال میتواند گسترش یابد که این توجه و حمایت بیشتر مسئولین را میطلبد.
به حمایت مسئولین نیازمندیم
او اضافه کرد: واحد تولیدی ما ۳۰۰ رأسی است که به دلیل کمبود سرمایه در گردش با ۱۰۰ رأس شترمرغ فعالیتمان را شروع کردیم و از مسئولان انتظار داریم که از ما حمایت کنند تا بتوانیم این مزرعه را توسعه دهیم و اشتغالزایی بیشتری داشته باشیم.
این کارآفرین عنوان کرد: همچنین از مسئولین تقاضا داریم که در دادن نهادههای دامی به ما کمک کنند و این نهادهها را با قیمت مناسب در اختیار ما قرار دهند.
وی یادآوری کرد: با حذف ارز ترجیحی قطعا قیمت نهادههای دامی افزایش چند برابری خواهد داشت که با این افزایش قیمتها شاید ما نتوانیم در سالهای آینده جوجهریزی داشته باشیم و نگران تعطیلی این مزرعه تولیدی هستیم.
ابوالفتحی در ادامه با اشاره به اینکه گوشت شترمرغ از فواید زیادی برخورداراست و از گوشتهای سالم به شمار میرود، اظهار کرد: چون مردم شهرستان با پرورش شترمرغ آشنا نیستند مصرف گوشت شترمرغ در شهرستان کم است و بیشتر استانهای همجوار مانند استانهای اراک، همدان، خرمآباد و غیره مشتری مزرعه ما هستند.
این کارآفرین موفق در خاتمه یادآوری کرد: گوشت گرم به صورت لاشه و گوشت خالص، روغن شتر مرغ، آلایشات شامل: کتف، بال، گردن و جگر از دیگر محصولاتی است که ما در این مزرعه تولیدی به مشتریان عرضه میکنیم.
گوشت شتر مرغ و فواید شگفت انگیز آن برای سلامتی بدن
یک کارشناس تغذیه هم درباره خواص گوشت شترمرغ گفت: این گوشت در گروه گوشتهای قرمز طبقهبندی میشود البته با خواصی بسیار بیشتر و مضراتی بسیار کمتر و این گوشت از ارزش غذایی بسیار بالایی برخورداراست.
مریم کاظمی اضافه کرد: نکته جالب توجه در مورد گوشت شترمرغ این است که کالری، کلسترول و چربی آن حتی از گوشت مرغ و بوقلمون هم پایینتر است و میتوان گفت یکی از کم چربترین و سالمترین نمونههای گوشت قرمز در دسترس است.
وی ادامه داد: خواص گوشت شترمرغ برای داشتن تناسب اندام و سلامت جسمی مورد توجه است و زنان باردار و ورزشکاران برای تقویت جسمی باید از گوشت شترمرغ استفاده کنند و از فواید بیشمار این گوشت بهره ببرند.
کاظمی به ترکیبات گوشت شترمرغ اشاره کرد و افزود: میزان چربی، کالری و کلسترول آن کم و غنی از ویتامینهای ب۱، ب۲، سی، آ ، منیزیم و روی است و مهمترین مزیت بهداشتی گوشت شترمرغ این است که در مقایسه با گوشت گاو هیچگونه بیماری انگلی را به انسان منتقل نمیکند.
این کارشناس تغذیه تاکید کرد: کم بودن چربی بین ماهیچهای گوشت شترمرغ یکی از خواص مهم آن به شمار میرود و این گوشت به دلیل دارا بودن اسید چرب و غیراشباع امگا۳ تاثیر مفیدی در جلوگیری از لخته شدن خون و افسردگی دارد و برای افرادی که دارای مشکلات قلبی و عروقی هستند بسیار مفید و مناسب است.
درمان کم خونی با گوشت شتر مرغ
وی ادامه داد: همچنین گوشت شترمرغ، آهن مناسبی را برای افراد کم خون و زنان باردار فراهم میکند و میزان آهن این گوشت تقریبا به اندازه گوشت گاو و بسیار بیشتر از گوشت مرغ است.
کاظمی در خاتمه عنوان کرد: این گوشت دارای موادمعدنی ضروری مانند روی، منیزیم و ویتامین های ب۱، ب۲ و نیاسین است که به دلیل خواص رژیمی و ترکیبات شیمیایی مناسب گوشت شترمرغ، این گوشت به ورزشکاران به خصوص افرادی که دارای فعالیت طولانی مدت هستند، بیماران تازه بهبود یافته و همچنین گروههای مختلف سنی توصیه میشود.
به گزارش ایسنا پرورش شترمرغ از کسبوکارهای کمتر شناخته شده در حوزه کشاورزی و کارآفرینی است که در راستای اقتصاد مقاومتی ترویج این صنعت میتواند به افزایش درآمدزایی و اشتغال در شهرستان کمک قابل توجهی کند و این صنعت نوپا در شهرستان برای توسعه و پیشرفت نیاز به حمایت و کمک مسئولین دارد.
انتهای پیام
نظرات