• یکشنبه / ۱۲ دی ۱۴۰۰ / ۱۱:۵۶
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1400101208426
  • خبرنگار : 71661

مقاطعه‌کاران، برندگان واقعی جنگ افغانستان

مقاطعه‌کاران، برندگان واقعی جنگ افغانستان

ارتش آمریکا در دو دهه جنگ در افغانستان، ۱۴ تریلیون دلار هزینه کرد و از سازندگان تسلیحاتی گرفته تا سرمایه‌گذاران، در میان کسانی هستند که از آن سود بردند.

به گزارش ایسنا، به نقل از وب‌سایت روزنامه وال استریت ژورنال، ماموریت آمریکا برای تغییر دادن افغانستان شکست خورد، اما بسیاری از مقاطعه‌کاران پیروزی‌های بزرگی کسب کردند.

از سازندگان تسلیحاتی گرفته تا سرمایه‌گذاران، همگی از فوران پول دولتی سود بردند. یک تاجر کالیفرنیایی که در قرقیزستان یک "بار" را اداره می‌کرد، تجارت سوخت خود را آغاز کرده و چندین میلیون دلار سود کرد. یک مترجم جوان افغان نیز توانست قرارداد تهیه روتختی برای سربازان را به چنان تجارتی تبدیل کند که یک ایستگاه تلویزیونی و خط هوایی داخلی داشته باشد.

دو عضو گارد ملی ارتش آمریکا از ایالت اوهایو، تجارتی کوچک به وجود آوردند که برای ارتش آمریکا، مترجم زبان افغانستانی می‌فرستاد؛ این شرکت بعدها رشد یافته و یکی از بزرگترین پیمانکاران ارتش آمریکا شد.

چهار ماه پس از آنکه نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک کردند، آمریکا در حال فکر کردن به درس‌هایی است که می‌تواند از این جنگ ۲۰ ساله بگیرد. به گفته برخی مقامات و گروه‌های دیده‌بان، اتکا به مقاطعه‌کاران در صحنه نبرد و تاثیر آن بر افزایش هزینه‌های جنگ، از جمله این اشتباهات است.

از زمان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، برون‌سپاری ارتش، هزینه‌ای ۱۴ تریلیون دلاری بر دوش پنتاگون گذاشت؛ با گسترش جنگ در عراق و افغانستان، فرصت مالی مناسبی برای مقاطعه‌کاران به وجود آمده بود.

طبق نتایج پروژه "هزینه جنگ" دانشگاه براون در آمریکا، یک سوم تا نیمی از آن پول به جیب پیمانکاران رفت و پنج شرکت لاکهید مارتین، بوئینگ، جنرال داینامیکس، ریتون و نورثروپ، مجموعا با ۲.۱ تریلیون دلار بیشترین سهم را بردند. پروژه هزینه‌های جنگ، قصد دارد توجهات را به تاثیرات پنهان ارتش آمریکا جلب کند.

همچنین مجموعه‌ای از شرکت‌های کوچک‌تر با آموزش پلیس‌های افغان، ساخت جاده، ساخت مدرسه و تامیت امنیت دیپلمات‌های غربی، میلیاردها دلار پول به جیب زدند.

به گفته مقامات سابق آمریکا، دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات‌ در دو دهه گذشته استفاده از مقاطعه‌کاران را راهی برای کاهش تلفات و تعداد اعضای ارتش می‌دانستند. آمریکا با صرف هزینه‌های سنگین برای جنگ و برای بازسازی افغانستان پس از سال‌ها مناقشه، توانایی ارزیابی عملکرد مقاطعه‌کاران را نداشت که اطمینان حاصل کند که این پول‌ها همانطور که باید خرج می‌شوند یا خیر.

بازرس کل ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان که وظیفه نظارت بر حدودا ۱۵۰ میلیارد دلار هزینه برای بازسازی این کشور را داشت، صدها مورد "اتلاف" و حتی گاهی "تقلب" را شناسایی کرد. طبق گزارشی که این نهاد نظارتی در اوایل سال ۲۰۲۱ منتشر کرد، از ۷.۸ میلیارد دلار، تنها ۱.۲ میلیارد، یعنی ۱۵ درصد از آن همانطور که انتظار می‌رفت، برای ساخت جاده، بیمارستان، پل و کارخانه‌ها خرج شده بود. طبق این گزارش، دست‌کم ۲.۴ میلیارد دلار برای هواپیماهای نظامی، افسران پلیس، برنامه‌های کشاورزی و پروژه‌های توسعه دیگر خرج شده بود که یا رها شده، یا نابود شده و یا با اهداف دیگری مورد استفاده قرار گرفته بود.

پنتاگون شش میلیون دلار صرف وارد کردن ۹ راس بز از ایتالیا به افغانستان کرد تا بازار پارچه کشمیر افغانستان را رونق دهد، اما موفق نبود. سازمان توسعه بین‌المللی آمریکا برای ساخت حدود ۲۰۰۰ کیلومتر جاده شنی، ۲۷۰ میلیون دلار به یک شرکت داد، اما وقتی پس از سه سال این شرکت تنها ۱۶۰ کیلومتر را ساخته بود و ۱۲۵ نفر نیز در حملات شبه‌نظامیان جان باختند، این سازمان پروژه را لغو کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha