رضا اسلامی، شامگاه (شنبه، ۱۱دی) در وبینار فرونشست اصفهان درباره فرونشست با میزان آب برداشتی و سرعت افزایش نرخ فرونشست اصفهان، اظهار کرد: فرونشست رابطه مستقیمی با میزان برداشت آب دارد. ورودیهای مخزن نزولات جوی و آبهایی که از آن به دست میآمده و یا زایندهرود بوده است. بیشینه بارندگی ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیمتر بوده، پس نزولات جوی قدرت نفوذی نداشتهاند. تنها معبر ورودی مخزن زایندهرود بود که در سال ۷۹ جریان دائمی آن قطع شد.
وی ادامه داد: در این شرایط افراد با حقابه یا بدون حقابه شروع به حفر چاههای بیشتر و عمیقتر کردند و بدون ورود آب، برداشت شده است. به این ترتیب سرعت فرونشست دو برابر شد.
به گزارش ایسنا، مدیر کل سازمان زمین شناسی اصفهان تأکید کرد: از ۶۰۰ دشت کشور، بالغ بر۳۰۰ دشت دچار بحران فرونشست هستند که از میان آنها تنها یک دشت شامل شهری با دو و نیم میلیون جمعیت و ۶ هزار بنای تاریخی است که این موضوع توجه ویژهای میطلبد.
اسلامی تصریح کرد: در سال ۹۵ با استفاده از تصاویر رادار پیشینه نرخ فرونشست توسط سازمان زمین شناسی ۹۵ میلیمتر اعلام شد. این میزان برای سالهای ۹۶و ۹۸ به ترتیب ۱۰۰ و ۱۸۵ میلیمتر بود. بر همین اساس ۲۵ ایستگاه پایش دشت برخوار - اصفهان برپا شد.
وی اضافه کرد: از سال ۹۸ نقاط فرونشست تبدیل به پهنه شدند و آرامآرام گسترش یافتند و این در حالی است که رقم بحرانی فرونشست در جهان چهار میلیمتر است. عدد فرونشست بسیار سریع و خزنده در سال ۹۹ به ۱۸۵ میلیمتر رسید. بهطوری که نهایت نشست در میدان امام(ره) تا ۴۶ سانتیمتر و در حبیبآباد هم ۱۸۱ سانتیمتر خواهد بود.
مدیر کل سازمان زمین شناسی اصفهان خاطرنشان کرد: در سازمان زمین شناسی تنها به دادههای ماهوارهای اکتفا نمیشود و مستقیماً سر زمین حاضر شده و رصد میکنیم. بنابراین بانک اطلاعاتی خوبی از مشاهدات صحرایی و دادههای پردازش شده داریم.
اسلامی یادآور شد: دشت برخوار دولتآباد یکی از دشتهای مهم و استراتژیک است و دادهها و شبکه جی پی اس برای آن بررسی میشود، زیرا با ۲۸۰ متر بیشترین ضخامت آبرفت، بیشترین تراکم جمعیت و تمرکز اِلمانهای ملی و مسکونی را در بر میگیرد.
وی مزیتهای استفاده از شبکه جی پی اس را اندازهگیری بسیار دقیق، اندازهگیری همزمان افقی و عمودی، آزادی عمل در انتخاب ایستگاه و امکان نظارت و کنترل بر فراینده رفتارسنجی و پایش دانست و افزود: در ایران سازمان زمین شناسی چهار دشت را به وسیله شبکهها جی پی اس کرده که چهارمین آنها دشت برخوار- اصفهان است و در این پایشها از تمام لایههای اطلاعاتی استفاده کردهایم.
انتهای پیام
نظرات