محسن سلیمانی، امروز (یکشنبه، ۲۸ آذر) در نشست تخصصی کنترل آلودگی هوای اصفهان که از سوی کنسرسیوم مراکز علمی - پژوهشی استان اصفهان در حوزه محیطزیست برگزار شد، با مروری بر راهبردهای کاهش انتشار آلایندههای هوای کلانشهرهای کشور، اظهار کرد: از آلودگی هوا بهعنوان قاتل خاموش یاد میکنیم که اثرات کوتاهمدت و بلندمدت بر روی سلامت میگذارد و در دنیا بیش از ۷ میلیون نفر جان خود را براثر آلودگی هوا از دست میدهند.
وی علت اصلی پدیده آلودگی هوا در دنیا را به دلیل توسعه ناپایدار دانست و تأکید کرد: برای ارائه برنامهای برای کاهش انتشار آلودگیها ابتدا باید وضعیت موجود را مشخص کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به نتایج انتشار ذرات معلق ناشی از منابع ثابت و متحرک در کلانشهرها، گفت: ذرات معلق بهعنوان مهمترین عامل اثرگذار بر کیفیت هوای کلانشهرها است که در بیشتر کلانشهرها، منابع ثابت سهم اصلی را به خود اختصاص میدهند، اما تفاوتی که وضعیت اصفهان با کلانشهر تهران دارد در این است که عمده سهم انتشار ذرات معلق در اصفهان ناشی از منابع ثابت است، درحالیکه در تهران سهم منابع متحرک از ثابت بیشتر است. این موضوع نشان میدهد اگر بخواهیم رویکردی برای کاهش انتشار مشخص کنیم، نباید لزوماً از تصمیمات تهران پیروی کنیم.
وی تأکید کرد: وقتی صحبت از آلودگی هوا میشود یک شاخص کیفیت هوا داریم، اما مجموعهای از آلایندگیهای مختلف داریم که باید جداگانه بررسی شوند.
سلیمانی با بیان اینکه در انتشار اکسیدهای نیتروژن، سهم غالب در اصفهان مربوط به منابع متحرک است، گفت: در انتشار مونوکسید کربن سهم غالب مربوط به منابع متحرک است و در بخش منابع ثابت نیز اگر اصفهان را با سایر کلانشهرها مقایسه کنیم سهم مونوکسید کربن بیشتر از مابقی شهرها است.
وی با تأکید بر توجه به میزان تناژ ذرات معلق، گفت: بالای ۹۵ درصد میزان انتشار آلایندگی در کلانشهر اصفهان ناشی از ذرات معلق است که در سال ۵۰ هزار تن در اصفهان تولید میشود و رقم بالایی است، درحالیکه این رقم حدود ۱۰ برابر در کلانشهری مثل تهران است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان همچنین به آلایندههایی که معمولاً اندازهگیری نمیشوند اشاره و تصریح کرد: این آلایندهها شامل آلایندههای آلی فرار ناشی از منابع ثابت و متحرک هستند که باید به این منابع نیز توجه جدی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: در زمینه اکسیدهای گوگرد، بیش از ۹۰ درصد از این آلاینده ناشی از منابع ثابت است که به نوع سوخت و مواد اولیه برمیگردد و بعد از ذرات معلق، اهمیت زیادی دارند و باید به آنها توجه شد.
سلیمانی یادآور شد: اتفاقی که معمولاً در انتشار اطلاعات مربوط به آلودگی هوا میافتد این است که برخی منابع آلایندهها را تجمیع کرده و درصد میگیرند و سهم منابع را مشخص میکنند، درحالیکه این کار اشکالات زیادی دارد و باید به آلایندهها به تفکیک توجه کنیم، چون تجمیع آنها روش درستی نیست. درواقع برای تعیین سهم انتشار، نباید مجموع آلاینده را در نظر بگیریم، چون میتواند ما را از برنامهریزی صحیح دور کند.
وی در پاسخ به این سؤال که چه راهکارهایی برای کاهش میزان انتشار از منابع مختلف وجود دارد؟ گفت: استفاده از انرژیهای پاک، توسعه حملونقل عمومی، استفاده از تکنولوژیهای بهروز، توجه به نوع و کیفیت سوخت مصرفی و فرایندهای مختلف باید مدنظر قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان خاطرنشان کرد: با توجه به میزان انتشار منابع متحرک و ثابت؛ راهبردهایی به تفکیک مشخص شده که همه شامل سه بخش راهبردهای رویکردی، فناوری و مدیریتی است و هرکدام زیرشاخههای متعددی دارد که باید موردتوجه قرار گیرد.
وی پیشگیری از افزایش آلودگی هوا را مقدم بر کنترل دانست و تأکید کرد: اکنون نیازمند توجه به ظرفیت برد محیط زیستی شهر، اجرای برنامهها و قوانین بالادستی مانند قانون هوای پاک بهطور کامل و دقیق، تدوین برنامههای کنترل و کاهش در دو بخش منابع ثابت و متحرک، اولویتبندی فعالیتهای کنترل و کاهش در بخش منابع ثابت و متحرک، اولویتبندی فعالیتهای کنترل و کاهش در بخشهای مختلف با در نظر گرفتن آلایندههایی با اثرگذاری بیشتر مانند ذرات معلق و تدوین و اجرای برنامهها در سطوح مختلف استانی، منطقهای و ملی در بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت هستیم. شرایط فعلی ماحصل فعالیتهای اشتباه گذشته است که باید به ترمیم آن پرداخت، بهشرط اینکه برنامه داشته باشیم.
انتهای پیام
نظرات