• دوشنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۰ / ۱۲:۵۴
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1400092217109
  • منبع : نمایندگی خوزستان

این خانه روشن است اما با دست خالی

این خانه روشن است اما با دست خالی

ایسنا/خوزستان مدیرکل امور کتابخانه‌های عمومی خوزستان گفت: ما چراغ کتابخانه‌ها را با دست خالی روشن نگه داشته‌ایم اما ۲۲۰ باب کتابخانه را نمی‌توان این گونه مدیریت کرد.

عباس حسین‌زاده با حضور در خبرگزاری ایسنا، با بیان این که چراغ کتابخانه‌ها را با دست خالی روشن نگه داشته‌ایم اما ۲۲۰ باب کتابخانه را نمی‌توان این گونه مدیریت کرد، اظهارکرد: مسؤولان ما وقتی پشت تریبون قرار می‌گیرند خیلی خوب درباره فرهنگ حرف می‌زنند اما در عمل فرق می‌کند.

او خاطرنشان کرد: یکی از عوامل ترویج فرهنگ مطالعه شهرداری است. ۱۱۰ صورتجلسه با شهرداری‌ها در استان امضا کردیم. پس از بررسی بدهی‌ها احصا شدند که آن زمان شهرداری اهواز حضور پیدا نکرد. راهی نمانده که نرفته‌ایم.

حسین‌زاده اضافه کرد: در حال حاضر ۲۲۰ باب کتابخانه داریم که ۱۸۱ باب کتابخانه نهادی، ۳۸ باب مشارکتی و یک باب مستقل است. کتابخانه‌های نهادی از گذشته به ما واگذار شده‌اند و کتابخانه‌های مشارکتی براساس قانون باید از ما مجوز بگیرند. برخی از ارگان‌ها دوست دارند خدمات عمومی ارایه دهند و کتابخانه راه‌اندازی کنند اما کتابخانه‌های مستقل برای فعالیت از ما مجوزهای لازم را می‌گیرند و خدمات ارایه می‌دهند.

وی با بیان این که بدنه ما جوان است و از سال ۸۲ جذب نیروها آغاز شد افزود: از کل کتابخانه‌های استان ۴۰ کتابخانه در روستاها هستند و استان از نظر تعداد کتابخانه‌ها جزو پنج استان اول است.  ۴۷۸ نیرو داریم که در کتابحانه‌ها مشغول به کارند که عمدتا فارغ التحصیلان رشته کتابداری هستند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خوزستان با اشاره به تاثیر شیوع کرونا بر کتابخانه‌های عمومی خوزستان گفت: کرونا بر همه سازمان‌ها و نهادها تاثیر داشت و ما نیز جزو مشاغل دسته سوم بودیم که در شهرهای قرمز و نارنجی می‌بایست خدمات خود را محدود می‌کردیم و تنها در شهرهای زرد و آبی می‌توانستیم با محدودیت خدمات ارایه دهیم. البته پس از آن وارد مشاغل دسته دوم شدیم. اما ما به بهترین شکل از فضای مجازی برای ارایه خدمات استفاده کردیم حال آنکه پیش از آن از این فضا استفاده نکرده بودیم.

حسین‌زاده خاطرنشان کرد: در فضای مجازی فعالیت ما بسیار اوج گرفت. در دسترسی به منابع چاپی با استفاده از پیک‌های کتاب اقدام به ارسال کتاب‌های امانتی با حداقل هزینه اقدام کردیم تا بتوانیم خدمات خود را در دسترس عموم قرار دهیم. البته سامانه‌هایی نیز از جمله سامانه مدیریت کتابخانه‌های عمومی نیز راه‌اندازی شد. البته شرایط سخت بود و کرونا آسیب‌های زیادی وارد کرد و به سرقت‌های زیادی از کتابخانه‌ها صورت گرفت که ممکن بود منجر به تعطیلی کتابخانه‌ها شود.

این خانه روشن است اما با دست خالی

وی یادآوری: از ابتدای سال تاکنون ۵۶ عنوان دوره برگزار شد این دوره‌ها ضمن خدمت و در بستر فضای مجازی بود. ما  در دوران کرونا بسیاری از اعضای خود را از دست دادیم. پیش از کرونا ۱۵۶ هزار عضو فعال یک ساله داشتیم که بعد از کرونا دیگر عضوی نداشتیم و همه در بستر فضای مجازی بود.

مدیرکل امور کتابخانه‌های عمومی خوزستان گفت: از مهر ماه با توجه به بهتر شدن وضعیت آمار اعضای کتابخانه‌های عمومی بسیار افزایش یافته و استقبال بسیار خوب بوده است. خدمات ما اکنون به صورت حضوری و از ساعت هفت و نیم تا ۱۹ و ۳۰ است.

حسین‌زاده در خصوص استقبال از کتابخوانی گفت: در این خصوص عوامل زیادی دخیل هستند. گاهی نگاه شخصی به این حوزه آسیب زده است. در ادوار مختلف تصدی‌گری استانداری و فرمانداری‌ها آسیب‌هایی دیده‌ایم. از شش سال گذشته نگاه نهاد این بوده که کتابخانه‌ها را از حالت سنتی خارج کند.  شهرداری‌های اصفهان، تهران و خراسان رضوی خود متولی کتابخانه‌های عمومی هستند اما شهرداری اهواز متولی کدام کتابخانه است؟ سراهای محله‌ای که در حال ساخت هستند کتابخانه ندارند. براساس ماده شش قانون تاسیس نهاد کتابخانه‌های عمومی، شهرداری‌ها مکلف‌اند حداقل نیم درصد از درآمد خود را واریز کنند ولی تا الان فقط ۱۵۰ میلیون تومان به کتابخانه‌های اهواز داده شده است.

حسین‌زاده خاطرنشان کرد: ما طرح‌های خلاقانه زیادی داریم اما به خاطر وضعیت هوا تردد به کتابخانه‌ها محدود به افراد خاصی می‌شود. می‌توان با حداقل هزینه کتاب را به دست مردم رساند. خوزستان با این پراکندگی گسترده کتابخانه سیار ندارد. با این حال در هفته کتاب کاروان دانایی را با همکاری بنیاد حفظ آثار راه‌اندازی کردیم.

وی با اشاره به وضعیت عضویت در کتایخانه‌ها بیان کرد: نرخ عصویت در شهرها سه درصد و در روستاها ۱۹ درصد است چون تنها مرکز فرهنگی در روستاها کتابخانه است و روستاییان تشنه خدمت‌اند.

مدیرکل امور کتابخانه‌های عمومی خوزستان تاکید کرد: ما طرح‌های مختلفی داریم که اگر نیم درصد شهرداری‌ها اختصاص پیدا کند اجرایی می‌شوند.

این خانه روشن است اما با دست خالی

حسین‌زاده با اشاره به وضعیت سرانه مطالعه ادامه داد: اول باید دید که کدام ارگان متولی محاسبه سرانه است. در حال حاضر مرکز آمار، نهاد کتابخانه‌ها، شورای فرهنگ عمومی و ارشاد هر کدام یک گزارش در این زمینه ارایه می‌دهند که در آن مناقشه دارند. آمار از سه دقیقه داریم تا هشت دقیقه. وقتی آمار متناقص است یعنی سیاست‌گذاران این دقیقه را نداشتند که اگر مثلا آمار سه دقیقه است باید آن را افزایش داد. نهاد ما متولی است اما به تنهایی نمی‌تواند  متولی فرهنگ باشد.

وی گفت: بیش از سه هزار کتابخانه با حدود هفت هزار نیروی شاغل در آن داریم که طبق برآورد انجام شده حدود هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارند اما ۷۰۰ میلیارد آن برای حقوق و دستمزد است و ۱۰۰میلیارد برای تامین منابع، ۳۰ میلیارد برای خرید نشریه و ۱۰۰ میلیارد برای نگه‌داری کتابخانه است.‌ اما بودجه کتابخانه‌ها ۳۵۰ میلیارد تومان است.

مدیرکل امور کتابخانه‌های عمومی خوزستان با بیان اینکه یکی از شاخصه‌های سنجش توسعه هر کشور میزان توجه به کتابخوانی و فرهنگ است بیان کرد: ما آمار درستی از مطالعه نداریم و در  بودجه نیز نگاه این گونه است. البته برخی از شهرداری‌ها به موقع هزینه پرداخت می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha