به گزارش ایسنا بنابر اعلام پارساطب، باکتری ها و عوامل بیماری زا به بافت اطراف زخم حمله می کنند و این امر سبب ایجاد عفونت روی آنها خواهد شد. عفونت در زخم سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهد و روند درمان را کند خواهد کرد. همچنین سبب افزایش التهاب و آسیب به بافت زیر پوست نیز خواهد شد.
برخی از عفونت های سطحی با رعایت نکات بهداشتی به خودی خود درمان می شوند. سایر عفونت های زخم در صورت عدم درمان به موقع تشدید خواهند شد و باید از روش های پزشکی جهت درمان آنها استفاده کرد.
زخم های دارای عفونت با علائمی نظیر تب، تورم، قرمزی، سوزش، درد و چرک خود را نشان می دهند. از این رو پزشک با معاینه دقیق زخم ها قادر به تشخیص و درمان آنها خواهد بود. استفاده از آنتی بیوتیک ها، پانسمان زخم، دبریدمان و جراحی از جمله درمان های این نوع از زخم ها عنوان می شوند.
این مقاله برای اطلاع از شرایط این زخم ها و نحوه درمان آنها جمع آوری شده است.
زخم های عفونی چه نوع زخم هایی هستند؟
پوست بدن از قسمت های متفاوتی تشکیل شده است که لایه رویی آن توسط یک غشای نازک و اسیدی محافظت می شود. این لایه از غده چربی به نام گوشته اسیدی به تولید می رسد که وظیفه تنظیم PH پوست را بر عهده دارد. این گوشته از میکروارگانیسم های طبیعی پوست که وظیفه جلوگیری از ورود میکروب ها و عوامل بیماری زا را در زمان خراش یا بریدگی پوست به بدن دارند، محافظت می کند.
این عوامل در بیشتر مواقع بی خطر هستند و سبب ایجاد عفونت در زخم نمی شوند. در صورتی که برش روی پوست عمیق باشد، سیستم ایمنی بدن در معرض خطر قرار خواهد گرفت و میکروارگانیسم ها با ورود به زخم و بدن، عاملی برای ایجاد عفونت خواهند شد. البته این امر بستگی به عمق و نوع زخم نیز دارد. این زخم ها به نام زخم های عفونی شناخته می شوند و باید هر چه زودتر درمان آنها آغاز شود.
علل پیدایش زخم عفونی چیست؟
این نوع از زخم ها با هر بریدگی و جراحتی خود را نشان می دهند؛ بنابراین اولین دلیل ایجاد زخم عفونی بریدگی عمیق پوست و بافت زیرین آن است. هر چه قدر عمق جراحت بیشتر باشد، امکان پیدایش این نوع از زخم ها نیز افزایش خواهد یافت.
با این حال افراد با انجام اقدامات درمانی و رعایت توصیه های پزشک به راحتی قادر خواهند بود از پیشرفت این نوع از زخم ها جلوگیری کنند. در برخی از موارد وجود عوامل زیر خطر گسترش این زخم ها را افزایش خواهد داد.
· گردش خون ضعیف در بدن؛
· دیابت و قند خون بالا؛
· چاقی بیش از حد؛
· سیستم ایمنی ضعیف؛
· تحرک کم یا زیاد؛
· سوءتغذیه؛
· رعایت نکردن بهداشت.
زخم های عفونی چه علائمی دارند؟
زخم های آلوده و عفونی خود را با علائم متعددی نشان می دهند. نشانه های بالینی این زخم ها شامل تب، تورم، درد، سوزش، احساس گرما، بوی بد، ترشحات زرد، سبز و چرکی، تغییر در رنگ زخم، افزایش سطح زخم، ایجاد رگه های قرمز در اطراف زخم، افزایش درد و اریتم است.
زخم های عفونی در صورت عدم درمان چه عوارضی دارند؟
این نوع از زخم ها آلوده به باکتری هستند و ممکن است در صورت عدم درمان به موقع عوارض متعددی را برای بیماران ایجاد کنند. آسیب روحی و روانی بیمار همراه با درد و ناراحتی از جمله عوارض کلی این زخم ها عنوان می شوند. در زیر سایر عوارض را بررسی می کنیم:
· ایجاد سلولیت در زیر پوست؛
· استئومیلیت یا عفونت باکتریایی مغز و استخوان؛
· سپتی سمی یا باکتری در خون و ایجاد التهاب در کل بدن.
روش های تشخیص زخم عفونی چیست؟
پزشک در ابتدا از زخم بیمار معاینات بالینی را انجام می دهد. در صورتی که علائم این زخم ها قابل تشخیص نباشد، در آن زمان روش های زیر به کار برده خواهد شد:
· کشت قارچی؛
· کشت باکتریایی؛
· کشت خون؛
· کشت زخم و رنگ آمیزی گرم؛
· حساسیت ضد میکروبی.
برای درمان زخم عفونی چه اقداماتی صورت می گیرد؟
اقدامات درمانی باید قبل از تبدیل زخم به زخم عفونی حاد انجام شود. این اقدامات عوارض زخم ها را به حداقل می رسانند و به بهبودی سریع تر زخم ها منجر خواهند شد.
پاکسازی زخم ها و شستشوی آنها در وهله اول از اهمیت بالایی برخوردار است.
خشک کردن زخم با گاز استریل بعد از شستشو باید جدی گرفته شود.
آبرسانی پوست و تامین مواد مورد نیاز آن به واسطه تغذیه مناسب و نوشیدن آب به بهبودی سریع تر زخم ها کمک بسیاری می کند.
مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی و موضعی با تجویز پزشک متخصص و زیر نظر او انجام می شود. بنابراین مصرف خودسرانه این داروها پیشنهاد نمی شود.
تخلیه و از بین بردن بافت آسیب دیده یکی از بهترین درمان های زخم عفونی عنوان می شود. از این طریق پزشک زخم را تخلیه می کند تا عفونت ها از آن خارج شود. این امر دبریدمان نیز نامیده می شود.
پانسمان های ضد میکروبی با فناوری نقره برای کاهش بار بیولوژیکی از ورود باکتری و میکروب به روی این زخم ها جلوگیری می کنند و روند درمان را سریع تر خواهند کرد. همچنین پانسمان با حفظ رطوبت زخم سبب درمان آن می شود.
جراحی یا بستن زخم با استفاده از بخیه زمانی انجام می شود که زخم دهانه ای باز داشته باشد. در این صورت با بخیه از نفوذ آلودگی به آن کاسته خواهد شد.
استفاده از داروهای ضد درد نیز در طول دوره درمان کمک بسیاری برای کاهش درد بیمار می کند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات