مدیرعامل مؤسسه فرهنگی، بقاع متبرکه و اماکن مذهبی آستان قدس رضوی در یکصد و پنجمین برنامه سهشنبههای علمی فرهنگی آستان قدس رضوی که در زیارتگاه شهید مدرس برگزار شد، گفت: در این مراسم از جدیدترین و شاخصترین اسناد و آثار مرتبط با آیتالله مدرس رونمایی شد.
حجتالاسلام علیاصغر عطاران طوسی، افزود: اگر چه هشتاد و چهار سال از سالگرد شهادت آیتالله مدرس میگذرد اما بر اساس گفته امام راحل مدرس زنده است تا تاریخ زنده است.
وی از شهید مدرس به عنوان شخصیتی برجسته و بزرگ مرد علمی، معنوی سیاسی ایران اسلامی نام برد و عنوان کرد: جا دارد که مدرس به عنوان اسطوره علمی فرهنگی مطرح شود.
مدیرعامل مؤسسه فرهنگی، بقاع متبرکه و اماکن مذهبی آستان قدس رضوی گفت: مدرس در پنج دوره به مدت ۱۸ سال نماینده مجلس بوده و به دلیل جایگاه علمی که داشته بزرگان نجف و ایران از میان ۷۰ نفر پنج نفر را برای نظارت بر قانون انتخاب و معرفی میکنند که یکی از آنها شهید مدرس بود.
عطاران طوسی با اشاره به اینکه شهید مدرس شخصیتی علمی، سیاسی و از همه مهمتر مجاهد است، بیان کرد: مدرس هیچگاه وابسته به هواهای نفس نبود و برای جاه و مقام کاری انجام نداد بلکه برای خدا عمل میکرد.
وی عنوان کرد: هر چند هشتاد و چهار سال از شهادت آیتالله مدرس میگذرد ولی هنوز الگویی بهتر از وی برای ارائه به جوانان و نوجوانان امروز، نمایندگان مجلس و حوزههای علمیه نداریم. بدون شک اگر شهید مدرس مقامات علمی را رها نمیکردند و به امر سیاست نمیپرداختند جزء مراجع مطرح کشور بودند.
وی افزود: اگر روحانیون، سیاسیون، نمایندگان مجلس میخواهند مدرس را الگوی خود قرار دهند باید یاد بگیرند که شهید مدرس در کاخ و با عناوین و القاب زندگی نکرد، او در خانه خاکی خود و بسیار ساده زیست و توانست در برابر استکبار ایستادگی کند.
عطاران طوسی با بیان اینکه شهید مدرس شهید مدرس در دوران زندگی خود بالغبر ۲۴ کتاب تألیف نموده است، ابراز امیدواری کرد؛ زیارتگاه شهید مدرس هرچه زودتر به یک پایگاه و قطب بزرگ فرهنگی اجتماعی در منطقه تبدیل شود. اگر چه زیارتگاه شهید مدرس شرایط مساعدی دارد اما هنوز با اینکه بخواهد به یک قطب تبدیل شود فاصله دارد.
رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم طی سخنانی با اشاره به اهمیت و جایگاه شخصیت شهید مدرس در تاریخ معاصر ایران افزود: این شهید بزرگوار نمایندهای اثرگذار در دوران فعالیت خود بود.
الهه محبوب افزود: هر چند همه ما او را به دلیل فعالیتهایش در مخالفت با تفکر دیکتاتورمآبانه رضاخان میشناسیم اما ایشان پیش از این هم در مجلس فعال بود.
وی با مرور نقش شهید مدرس در جریان در جنگ جهانی که جزء مخالفان قرارداد ۱۹۱۹ بود، عنوان کرد: شهید مدرس همواره در مجلس با لوایح ضد ایران و ضد اسلام مخالفت داشته و با رفتار ریاضتمآبانه خود همواره در راستای دفاع از وطن نقشآفرینی کرده و در همین رابطه کتابهایی هم نوشته شده است.
رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تصریح کرد: طی سالهای اخیر کتابی با عنوان گنجینه خواف به چاپ رسیده که مرتبط با یادداشتهای روزانه شهید مدرس در ایام تبعیدش به خواف است، وقتی این یادداشتها را مطالعه میکنیم به جنبههای دیگری از شخصیت این شهید پی میبریم که در چه شرایط بسیار سختی زندگی میکرده است.
وی عنوان کرد: در مرکز اسناد استان قدس اسناد مکتوب و غیر مکتوبی وجود دارد که به برخی از فعالیتهای شهید مدرس اشاره میکند. هر چند موفق شدهایم قدیمیترین اسناد و آثار مرتبط با شهید آیتالله مدرس را شناسایی کنیم و در حال حاضر این سند مربوط به سال ۱۳۴۴ هجری و قمری در خصوص موضع شهید مدرس در لایحه راه سیستان و طرح راهآهن آن است اما هنوز باید تلاش کنیم تا شخصیت ایشان در وجوه مختلف بیشتر شناخته شود. هر چند شهید مدرس برای حفظ آبادانی ایران با لوایح مختلفی موافقت میکرده اما از این منظر در کتابهای درسی پرداخته نشده و مطلبی نیامده است.
رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار کرد: در حال حاضر در مرکز اسناد آستان قدس رضوی ۱۵۰ عکس فاخر در خصوص مقبره شهید مدرس موجود است.
وی بیان کرد: یکی از قدیمیترین اسناد مربوط به مقبره شهید مدرس که امروز رونمایی شد سند مربوط به درخواست فرماندار وقت کاشمر برای مرمت مقبره این شهید بزرگوار در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی است.
محبوب همچنین اظهار کرد: مهمترین سندی که مربوط به مقبره شهید مدرس در دوران انقلاب داریم نامه تولیت وقت استان قدس به رهبر معظم انقلاب است که در آن آمده بازسازی آرامگاه شهید مدرس به اتمام رسیده و درخواست میکنند تا تولیت این مکان با استان قدس باشد که رهبری با این درخواست موافقت میکنند.
وی در ادامه با تأکید بر لزوم توسعه مطالعات درباره اسناد مربوط به شهید مدرس اظهار کرد: هماکنون پایگاه جامع اطلاعرسانی درباره اسناد مربوط به شهید مدرس نداریم و پراکندگیهایی در این زمینه وجود دارد که باید این مشکل برطرف شود تا محققان بتوانند از این اسناد استفاده کنند.
محبوب گفت: با توجه به اینکه آرامگاه شهید مدرس اثرگذاریهای فراوانی در توسعه سیاسی و فرهنگی و اجتماعی شهر کاشمر داشته باید گردآوری تاریخ شفاهی مرتبط با این مکان از زمان ساخت شروع شود و تأثیر آرامگاه در توسعه سیاسی و اجتماعی کاشمر نیز مورد بررسی قرار گیرد.
اکنون ۱۲۰۰ سند دیجیتال و ۱۲۰ سند کاغذی مرتبط با شهید مدرس در موزه کاشمر موجود است.
انتهای پیام
نظرات