به گزارش ایسنا، نارسایی قلبی یکی از علل اصلی مرگومیر است. این مشکل میتواند به دلیل انسداد عروقی کرونری، مرگ کاردیومیوسیتها (سلولهای ایجاد کننده انقباضات قلب) و ... به وجود آید. از آنجایی که سلولهای قلبی در صورت آسیب، قابلیت بازسازی ندارند، یافتن روشی برای ترمیم این آسیبها ضروری است.
بررسیها نشان داده که انفارکتوس قلبی باعث ایجاد واکنش التهابی سیستمیک میشود و فاکتورهای التهابی از مغز استخوان، طحال و ... به محل آسیب میروند و سبب گردش فاکتورهای التهابی در بدن و ایجاد التهاب ناخواسته در اندامهای دوردست مانند کلیه، کبد و ریه میشود. به همین دلیل عملکرد فیزیولوژیک قلب، کلیه، کبد و ریه بسیار به هم وابسته است و آسیب قلبی میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در این اندامها شود.
امروزه یکی از مسیرهای درمانی برای نارساییهای قلبی، سلول درمانی و استفاده از سلولهای بنیادی است. در بدن منابع متنوعی برای سلولهای بنیادی وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاصی دارند. یکی از منابع سلولهای بنیادی، سلولهای مشتق از خون قاعدگی است. این سلولها ویژگیهای منحصر به فردی مانند دسترسی آسان و غیر تهاجمی، قدرت تمایزی بالا و همچنین قدرت خودنوسازی سریع دارند.
بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه اثرات محافظتی سلولهای بنیادی خون قاعدگی را در عملکرد کلیه، ریه و کبد موشهای صحرایی دارای نارسایی قلبی مورد بررسی قرار دادند. همچنین این محققان تاثیر این سلولهای بنیادی را با سلولهای بنیادی مشتق از مغز استخوان مقایسه کردند.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که سلولهای بنیادی خون قاعدگی، نسبت به سلولهای بنیادی مغز استخوان تاثیر قابل توجهی در کاهش التهابات دارند.
این سلولهای بنیادی سطح اینترلوکین 1 بتا را در خون و سطح ژن NF-κB در بافت کلیه، ریه و کبد را کاهش دادند.
همچنین بررسیهای این مطالعه نشان داد که استفاده از سلولهای بنیادی خون قاعدگی میزان آپوپتوز یا مرگ برنامهریزیشده سلولی را نیز در کلیه و ریه کاهش قابل توجهی میدهد. سلولهای بنیادی خون قاعدگی، سطح iNOS (یکی دیگر از فاکتورهای التهابی) را در بافت ریه بیشتر از موارد درمانی دیگر مهار کرد.
این نتایج نشان داد که سلولهای بنیادی خون قاعدگی، از طریق کاهش آپوپتوز و سرکوب التهاب، میتواند آسیب های ناشی از نارسایی قلبی را در ارگان های دوردست کاهش دهد و اثرات محافظتی بر روی بافتهای کلیه، ریه و کبد داشته باشد.
نتایج این پروژه تحقیقاتی با عنوان « ارزیابی اثر مقایسه ای تجویز سیستمیک کاندیشن مدیای مشتق از خون قاعدگی و کاندیشن مدیای مشتق از مغز استخوان به تنهایی و همراه با سلول های بنیادی آنها در ارگان های دوردست به دنبال نارسایی قلبی در رت» در پایگاه نتایج پژوهشهای سلامت کشور منتشر شده و ناهید ابوطالب از دانشگاه علوم پزشکی ایران، به همراه سمیه کاظم نژاد، محمود منشوری و حنانه گلشاهی؛ محققان پژوهشگاه ابنسینا، در انجام این طرح تحقیقاتی مشارکت داشتند.
انتهای پیام
نظرات