زهرا فتورهچی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: عرضه نیروی کار زنان باعث افزایش درآمد خانوار میشود و این مسئله ازیکطرف به خانوادهها کمک میکند که از فقر فرار کنند و از طرف دیگر مصرف کالاها و خدمات خود را افزایش دهند بنابراین، زنان در ایجاد رشد اقتصادی، امنیت غذایی، افزایش ثروت خانواده و کاهش فقر نقش فزایندهای دارند.
وی با بیان اینکه همراه با افزایش درجه توسعهیافتگی کشورها، معمولاً قابلیتهای زنان بهبودیافته، محدودیتهای اجتماعی ضعیف شده و زنان قادر به شرکت در کارهای خارج از خانه نیز میشوند، تصریح کرد: بااینحال، علاوه بر طرف عرضه نیروی کار، طرف تقاضا و ماهیت رشد اقتصادی تعیین میکند که زنان به کدام نوع از مشاغل دسترسی داشته باشند بهویژه در شرایطی که هنجارهای اجتماعی، فرهنگی و مذهبی تعیین میکنند که زنان چگونه و کجا میتوانند کار کنند.
فتورهچی با بیان اینکه یکی از شاخصها جهت بررسی نقش زنان در اقتصاد «نرخ مشارکت زنان نیروی کار» است، ادامه داد: بر اساس مطالعه ۲۰۲۱ صندوق بینالمللی پول، ایران در میان سه کشور اول قرار دارد که به دلیل نرخ پایین مشارکت زنان در اقتصاد (در سال ۲۰۱۹) ، بیشترین هزینه اقتصادی را متحمل میشود.
به گفته این استاد دانشگاه، تخمین زده میشود که اگر نرخ مشارکت زنان در اقتصاد با میانگین جهانی همتراز شود، تولید ناخالص داخلی ایران به طور بالقوه میتواند ۳۲ درصد بیشتر باشد و این سود قابلتوجه زمانی به تحقق میپیوندد که اقتصاد به طور متوسط ۲ تا ۴ درصد رشد کند.
عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد دانشگاه محقق اردبیلی بیان کرد: شاخص دیگر برای بررسی نقش زنان در اقتصاد «شاخص زنان، تجارت و حقوق» است که این شاخص چگونگی تأثیر قوانین و مقررات را بر فرصتهای اقتصادی زنان در ۱۹۰ اقتصاد اندازهگیری میکند و بر اساس گزارش ۲۰۲۱ بانک جهانی در ارتباط با شاخص زنان، تجارت و حقوق میزان این شاخص در ایران ۳۱.۳ در سال ۲۰۲۰ بوده است درحالیکه این شاخص بین کمترین یعنی صفر و بیشترین یعنی ۱۰۰ میباشد.
مشارکت بیشتر زنان روستایی در بازار کار
فتورهچی تشریح کرد: اگرچه تحصیلات بیشتر و باروری کمتر با نقش بیشتر زنان در اقتصاد مرتبط است اما در اقتصاد ایران نرخ پایین مشارکت زنان نیروی کار، در زمانی که تحصیلات زنان رو به افزایش بوده و نرخ باروری آنها رو به کاهش بوده است، همچنان به طور یک معما باقیمانده است.
به ادعای این استاد اقتصاد، بررسی حقایق سبککار زنان در ایران نشان میدهد که زنان روستایی بیشتر از زنان شهری در بازار کار مشارکت دارند (۲۷.۱ درصد در مقابل ۱۵.۶ درصد).
وی ادامه داد: در مناطق روستایی، حدود ۶۰ درصد (از۲۷.۱ درصد) کارگران زن کار خانواده بدون دستمزد هستند درحالیکه در مناطق شهری، حدود ۶۰ درصد (از ۱۵.۶ درصد) در بخشهای دولتی و خصوصی (اکثریت در بخش دولتی) با دستمزد کار میکنند و مهمتر از آن، مشابه سایر مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا، اما بر خلاف سایر نقاط جهان، زنان متأهل، هم در مناطق روستایی و هم در مناطق شهری، به طور قابلتوجهی کمتر از زنان مجرد در نیروی کار مشارکت دارند.
انتهای پیام
نظرات