به گزارش ایسنا، کشور ما در معرض تشدید و تعمیق کم تحرکی است و باید اولویت نخست ورزش کشور به جای پرداختن صرف به ورزش قهرمانی، سلامت عمومی در قالب توسعه ورزش همگانی با اجرای طرحهای ملی که مبتنی بر کاهش موانع مشارکت اقشار مختلف مردم در فعالیت ورزشی است، تغییر پیدا کند؛ چراکه غیر این صورت با پیامدهای وخیم و غیرقابل جبرانی مواجه خواهیم شد.
امروزه زندگی با سرعت مضاعفی به سمت ماشینی شدن در حرکت است و مردم نیازمند ورزش برای دوری از بیماریها، مشکلات جسمی و روحی هستند و وظیفه مهم ورزش همگانی، ایجاد بستر مناسب و فرهنگسازی در جهت آشتی با ورزش است؛ ورزش باید در سبک زندگی مردم نهادینه شود چرا که اگر به آن همانند یک رویداد روزانه نگاه شود، دیگر شاهد اضافه وزن و چاقی به عنوان مادر بیماریها و بسیاری از بیماریهای دیگر نخواهیم بود.
نکته اصلی که باید مدنظر قرار گیرد این است؛ برای مشارکت مردم در فعالیت بدنی چه موانعی وجود دارد؟ اگر اقشار مختلف جمعیتی را مدنظر قرار دهیم، آگاهی از موانع مشارکت دانشجویان، دانشآموزان، نیروهای مسلح، کارکنان دولت و... میتواند منجر به سرمایهگذاری روی موانع کاهش مشارکت ورزشی شود.
طبق مطالعات تطبیقی صورت گرفته، مردم زمان کافی برای ورزش کردن نداشته یا آن گروه عظیمی که علاقمند به ورزش هستند، دسترسی آسانی به مکانهای ورزشی باکیفیت ندارند، در عین حال با توجه به این که خط فقر ۱۰ میلیون تومان تعریف شده است و قیمت ورزش برای یک خانواده چهار نفره امر بسیار گرانی تلقی میشود، این که یک خانواده، ورزش را مساله نخست زندگی خود قرار دهد سخت است و باید شرایط به گونهای تسهیل شود که مردم کشور بتوانند با استفاده از تسهیلات ویژه عمومی به راحتی در محیطهای مختلف، امکان ورزش کردن را داشته باشند.
رییس فدراسیون ورزشهای همگانی از ابتدای سال جاری تا کنون اظهارات قابل تاملی در رابطه با کاهش میزان فعالیت بدنی ایرانیان داشته و به طور جدی در رابطه با خطرهای مرگ آفرین کم تحرکی هشدار داده است؛ مسالهای که گویا در سطح کلان کشور برای آن گوش شنوایی از سوی مسوولان و مردم وجود ندارد.
بحران چاقی کودکان
او میگوید: چاقی کودکان بحران جدی و اپیدمی ۱۰ سال آینده کشور خواهد بود و در صورت توجه ویژه این کم تحرکی، گریبان مردم ایران را خواهد گرفت. سرنوشت یک باشگاه از سرنوشت میلیونها کودک که دچار کم تحرکی و چاقی شدهاند برای مسوولان ما مهمتر است! اگر تغییرات جدی در این بخش صورت نگیرد و مسوولان ورود نکنند بحران بزرگی خواهیم داشت.
۴۲ میلیون نفر از مردم ایران اصلا ورزش نمیکنند
ملایی با بیان این که کم تحرکی مردم ایران در ۱۰ سال گذشته بیش از ۲۵ درصد افزایش یافته است و این آمار و ارقام بسیار نگران کننده است، عنوان میکند: آیا کسی میداند ۵۱ درصد مردم ایران ورزش نمیکنند؟ آیا کسی متوجه است که حدود ۴۲ میلیون نفر از مردم ایران اصلا ورزش نمیکنند؟ آیا کسی آشفته و ناراحت میشود؟ آیا قرار نیست این مساله به چالش ملی تبدیل شود؟
نشستن؛ دشمن اصلی مردم ایران
وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان میکند: ۸۲ درصد از مرگ و میرهای هر سال کشور مربوط به بیماریهای غیرواگیر است که بخش عمده آن ناشی از کم تحرکی است؛ اگر میخواهیم میزان کم تحرکی را کاهش دهیم باید برنامههای فراگیر ملی داشته باشیم، متاسفانه نشستن دشمن اصلی مردم ایران و سبک زندگی ما تغییر کرده است و ایرانیان در اداره یا منزل دائم در حال نشستن هستند.
رییس فدراسیون ورزشهای همگانی با اشاره به این که نسبت به سه سال گذشته، مردم ایران چهار درصد کمتر ورزش میکنند، میگوید: این بدان معنا است که میلیونها نفر در سه سال گذشته ورزش را کنار گذاشتهاند و با همه تبلیغاتی که در مورد المپیک و جام جهانی میشود، بازهم مردم ورزش نمیکنند و این چالش برای کشور به وجود آمده است که مردم نسبت به قبل کمتر ورزش میکنند.
میانگین سرانه ورزش در ایران بین افراد ۱۵ سال به بالا، معادل ۱۳ دقیقه
ملایی با بیان این که میانگین سرانه ورزش در ایران بین افراد ۱۵ سال به بالا، معادل ۱۳ دقیقه است، خاطرنشان میکند: این در حالی است که میانگین جهانی سرانه ورزش در کشورها، ۵۲ دقیقه است هرچند در کشوری مانند هلند، شهروندان روزی ۱۰۲ دقیقه ورزش میکنند اما این رقم در ایران ۱۳ دقیقه است!
هشت درصد اماکن ورزشی ارگانها و نهادها، در اختیار مردم
وی با تاکید بر این که اگر بیش از ۷۰ درصد مردم جامعه ما ورزش و با حضور حداکثری در فعالیتهای ورزشی همگانی حضور پیدا کنند به طور حتم شاهد شکوفایی قهرمانان ورزشی از بین همین مردم خواهیم بود، یادآور میشود: طبق آمار، سرانه ورزشی هر ایرانی معادل ۷۰ سانتی متر است، متاسفانه ۹۲ درصد اماکن ورزشی وزارتخانهها، ارگانها و نهادها در اختیار عموم مردم نیست و تنها هشت درصد اماکن ورزشی ارگانها و نهادها در اختیار عموم مردم قرار میگیرد.
۶۴ درصد زنان ایرانی، دچار کم تحرکی
رییس فدراسیون ورزشهای همگانی با اشاره به این که آمارها نشان می دهد ۶۴ درصد بانوان ما طبق آخرین سرشماری مرکز آمار، دچار کم تحرکی هستند، میگوید: میانگین فعالیت ورزشی ایرانیان در سال ۱۳۹۹، تنها ۱۳ دقیقه است و اگر هر ایرانی روزانه ۱۳ دقیقه ورزش کند، با میانگین تراز هفتگی سازمان بهداشت جهانی که ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه، فاصله بسیاری دارد؛ به طور کل مجموع فعالیت بدنی هفتگی ایرانیان ۹۱ دقیقه است که از تراز جهانی بسیار فاصله دارد و نمیتواند سلامتی آنها را تامین کند.
رویکردها عملی میشود یا همچنان شعار خواهیم داد؟
حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان اعلام کرد که آمادگی جسمانی مردم در یک تا دو سال اخیر به دلیل شیوع کرونا کاهش یافته و به نوعی بر خود وظیفه میدانم که نسبت به آمادگی جسمانی ٨٠ میلیون ایرانی تعصب داشته باشم و بر خود تکلیف میکنم که شرایط ارتقای آمادگی جسمانی مردم را فراهم کنیم و در این راستا باید همه فدراسیونهای ورزشی برنامهریزی و تمرکز کنند.
سید ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به این که یکی از معروفهای مهم، ورزش است که مورد تاکید همگان قرار میگیرد، در رابطه با توسعه ورزش همگانی میگوید: با توسعه ورزش در تمامی خانوادهها، مراکز علمی و آموزشی، سازمانها و ادارات، هم سلامتی مردم تضمین خواهد شد و هم از بسیاری از ناسلامتیها، ناهنجاریها و آسیبهای روحی و روانی پیشگیری میشود.
وی همچنین عنوان میکند: امیدوارم ورزش قهرمانی، پهلوانی، همگانی و حرفهای با همت وزارت ورزش، بتواند از نقطه فعلی به یک نقطه بسیار بالاتری ارتقاء پیدا کند و به طور حتم این کار با همت ورزشکاران، قهرمانان و پهلوانان امکانپذیر است و تحقق پیدا خواهد کرد، دولت نیز در این رابطه حمایت لازم را انجام میدهد چراکه گسترش ورزش با سلامتی جوانان و سلامتی مردان و زنان کشور همراه است و ورزش میتواند از بسیاری از آسیبهای اجتماعی پیشگیری کند.
از فاجعه ملی جلوگیری کنید!
پیامدهای کم تحرکی به کاهش باروری ملی و تولید مثل، تسریع پیری جمعیت، کاهش توان امنیتی و رزمی کشور و افزایش بیماریهای ناشی از کم تحرکی که آمار مرگ و میر ناشی از آن بیش از ۸۱ درصد است، منجر میشود و این یعنی بحران کم تحرکی به زودی تبدیل به یک فاجعه ملی میشود.
در عین حال وضعیت پیچیده به وجود آمده ناشی از کم تحرکی، شیوع کرونا، هجوم بیماریهای غیر واگیر، چاقی کودکان، موج سالمندی، آلودگی هوا و فعالیت بدنی کمتر در بین زنان، سلامت عمومی ایرانیان را با خطری جدی همراه کرده است و در صورت مقابله نکردن با آن، نتایج تلخی برای کشور به دنبال خواهد داشت؛ موضوعی که یک طرف آن مسوولان و سوی دیگر آن مردم هستند و به طور حتم در صورت همراهی نکردن هر یک از آنها، سلامت عمومی ایرانیان در آیندهای نزدیک در بدترین وضعیت ممکن قرار میگیرد!
انتهای پیام
نظرات