به گزارش ایسنا، به نقل از بیزنس اینسایدر، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا پیشتر در پی تشدید اعتراضات ضدنژادپرستی سراسری بعد از قتل جورج فلوید، شهروند سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس در ماه مه ۲۰۲۰ در این کشور، تهدید کرده بود علیه این اعتراضات ارتش را به کار میگیرد.
در جریان این اعتراضات، مواردی از اغتشاش، خشونت و غارتگری رخ داد. ترامپ در اول ژوئن ۲۰۲۰ گفت: «اگر یک شهر یا ایالت از اتخاذ اقدامات لازم برای دفاع از جان و مال ساکنانش سر باز بزند، من ارتش آمریکا را به کار گرفته و سریعا مشکل را برای آنها حل میکنم.»
این اظهارات در همان روزی مطرح شد که ترامپ مراسم جنجالی عکاسی با انجیل مقابل کلیسایی در نزدیکی کاخ سفید را، آن هم بعد از سرکوب معترضان به دست پلیس با گاز اشکآور در نزدیکی همان محل برگزار کرد.
این در حالی است که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و مارک اسپر، وزیر دفاع وقت آمریکا در همان روز در حال همراهی کردن ترامپ در عزیمت به سمت کلیسای مذکور به نام کلیسای سنت جان مشاهده شدند؛ اقدامی بسیار مناقشهبرانگیز که پیام تایید تهدیدات و رفتار رئیس جمهوری وقت آمریکا را ارسال کرد.
جاناتان کارل، خبرنگار شبکه ای.بی.سی نیوز نوشته است که هر دوی آنها در گفتگوی خصوصی "در اوایل همان روز با ترامپ بحث کردند و به او گفتند که به کارگیری قانون موسوم به قانون شورش از سوی وی کاری غلط است". قانون شورش قانونی است که به رئیس جمهوری آمریکا اجازه میدهد تحت شرایط خاصی، نیروهای مشغول به خدمت در ارتش را مستقر کند.
روز سوم ژوئن، مارک اسپر مخالفت خود با اینکه ترامپ قانون شورش را به کار بگیرد، علنی کرد. این اقدام او، به عنوان ضدیت مستقیم با رئیس جمهوری وقت آمریکا تلقی شد.
اسپر گفت: گزینه استفاده از نیروهای فعال ارتش در نقش ماموران ضابط قانون فقط باید به عنوان آخرین راه حل و فقط در فوریترین و وخیمترین وضعیت مورد استفاده قرار گیرد. ما اکنون در چنین وضعیتی نیستیم.
کارل نوشت، ترامپ از اسپر به خاطر ابراز مخالفتش با به کارگیری قانون شورش برافروخته شد و در نشستی در کاخ سفید که میلی نیز در آن حضور داشت، وزیر دفاع خود را مورد انتقاد قرار داد. ترامپ به رئیس وقت پنتاگون گفت که رئیس جمهور به تنهایی اختیار به کارگیری قانون شورش را دارد. اسپر نیز در جواب ترامپ گفته بود که او صرفا اعلام کرد با به کارگیری این قانون مخالف است و از رئیس جمهور مستقیما سرپیچی نکرده است.
به نوشته کارل، اسپر با این صحبتش یک پیام "صریح اما تلویحی" را مبنی بر این که در مواجهه با چنین دستوری به جای اجرایش دست به استعفا خواهد زد، فرستاد.
همچنین حوالی همان موقع، ژنرال میلی هم علنا به خاطر مشایعت ترامپ در برنامه عکاسی مقابل آن کلیسا عذرخواهی کرد. میلی در سخنرانی مراسم فارغالتحصیلی دانشجویان دانشگاه دفاع ملی آمریکا گفته بود: من نباید آنجا حضور میداشتم. حضور من در آن موقع و در آن محیط، این تلقی را به وجود آورد که ارتش به سیاست داخلی ورود پیدا کرده است.
ماهها پس از خروج ترامپ از کاخ سفید، خبرنگار ای.بی.سی نیوز از مارک اسپر پرسید که اگر او و ژنرال میلی با ترامپ در مورد استقرار ارتش برای مقابله با اعتراضات مخالفت نمیکردند، چه اتفاقی میافتاد؟
اسپر به کارل گفت «فکر میکنم در آن صورت ما شاهد حضور نیروهای مشغول به خدمت در ارتش در خیابانها آن هم با تفنگ و سرنیزه میبودیم.» او اضافه کرد که ترامپ میخواست قبل از تدارک برای استقرار سربازان ارتش در سراسر کشور برای برخورد با "خشونت و اعتراضات"، تعداد ۱۰۰ هزار تن از این سربازان در واشنگتن دی.سی حضور پیدا کنند.
یکی از نمایندگان ترامپ به درخواست بیزنس اینسایدر برای اظهار نظر درباره این گزارش پاسخ نداد.
جاناتان کارل نوشت: پس از گفتگوی اسپر با ترامپ در مورد استقرار نیروها، این وزیر دفاع وقت آمریکا گفت که دغدغه اصلی او جلوگیری از به کارگیری ارتش آمریکا علیه شهروندان این کشور در روزهای قبل انتخابات و در همان روز برگزاری این انتخابات و روزهای بعد از آن بوده است.
انتهای پیام
نظرات