• چهارشنبه / ۱۹ آبان ۱۴۰۰ / ۲۱:۵۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400081915424
  • خبرنگار : 50569

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد:

برای سفر به مشهد نمی‌توان تنها یک هدف تعریف کرد

برای سفر به مشهد نمی‌توان تنها یک هدف تعریف کرد

ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد تصریح کرد: دینداری، گرامیداشت مقام امام رضا(ع) و توسعه شهر مشهد بر مبنای هویت دینی مقابل پیشرفت صنعت، تجارت و گردشگری این شهر نیست؛ از همین رو است که نمی‌توان برای سفر به مشهد تنها یک هدف تعریف کرد.

عباس شیخ‌الاسلامی امروز، ۱۹ آبان ‌ماه، در اولین نشست گفت‌وگومحور همایش ملی الهیات شهر با موضوع بررسی سه‌گانه زائر، مجاور و خادم و نسبت آن با مفهوم شهروندی در شهر مشهد که به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: مفاهیم زائر، مجاور و خادم مفاهیمی قابل جمع است که آن را مقابل یکدیگر قرار نمی‌دهیم. بر این اساس زائر فردی است که با قصد و انگیزه دینی،  عبادت و تحول معنویت به مکانی خاص مانند مکه که مکانی مقدس است، مراجعه می‌کند تا به هدف خاصی که در نظر دارد، دست پیدا کند. همچنین نباید از یاد برد مقوله زیارت تنها مختص اسلام نیست و در ادیان دیگر نیز این مقوله وجود دارد.

وی عنوان کرد: ۲ مفهوم زیارت و گردشگری کاملا متفاوت است و نباید این ۲ به گونه‌ای استفاده شود که یکدیگر را نفی کند. بر این اساس اماکن مذهبی می‌تواند از مقاصد گردشگران باشد و گردشگرانی که شاید اعتقادات مذهبی هم ندارند، از بازدید اماکن مزبور لذت می‌برند. این موضوع در مورد ما مسلمانان هم صادق است چون بسیاری از مسلمانان در سفر به کشورهای مسیحی از کلیساها به نیت تماشا و بازدید و نه زیارت دیدن می‌کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد عنوان کرد: در مشهد مفهوم زائر در کنار مجاور استفاده می‌شود. همچنین برخی از مجاورین خدام هستند. باید توجه داشت مفاهیم به شناخته‌ شدن یک موضوع کمک می‌کند و به نوعی آثار حقوقی برای یک موضوع پدید می‌آورد. طبق اعلامیه حقوق بشر انسان‌ها جدای از تفاوت‌هایی که با یکدیگر دارند، دارای حقوقی نیز هستند؛ افرادی که پایه‌گذار حقوق بشر بودند، بر این باورند که حقوق انسان‌ها جهان‌شمول، تفکیک‌ناپذیر، سلب نشدنی و انتقال‌ناپذیر بوده و همواره هم وجود دارد.

وی بیان کرد: بر همین اساس است که دولت ملت و دولت شهروند حقوق و تکالیفی نسبت به یکدیگر دارد که در دنیا نیز پذیرفته شده است. چنین حقوقی حتی برای تمام شهروندان از جمله دو تابعیتی‌ها نیز در نظر گرفته می‌شود و فردی که در کشوری اقامت دارد، از حقوق و تکالیف مشخصی برخوردار است.

شیخ‌الاسلامی خاطرنشان کرد: به عقیده من مفاهیم سه‌گانه زائر، مجاور و خادم هیچگونه توازنی با یکدیگر نداشته و در تساوی با هم نیست. اعتقاد من این است که نباید این مفاهیم را مقابل یکدیگر قرار داد. در نتیجه مسائل حقوقی که باعث تفاوت یک شهروند(مجاور) و یک غیرشهروند(زائر) می‌شود، مسائل ثانویه‌ای است که می‌تواند آثاری در پی داشته باشد.

وی اضافه کرد: من مخالف هویت فرهنگی و دینی مشهد نیستم بلکه معتقدم مشهد اقتضائات خاص خود را دارد و شهر امام‌ رضا(ع) است. در مجموع توسعه این شهر به برکت وجود این امام بوده که نمی‌توان از آن ایراد گرفت.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد بیان کرد: در واقع می‌توان با ایجاد معنویت در شهر باعث جذب مردم به زیارت اماکن مقدسه شد. همچنین به نظر می‌رسد نباید از سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری در مشهد جلوگیری کرد بلکه باید از ظرفیت زیارت برای گسترش این صنعت در این شهر بهره برد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha