• جمعه / ۷ آبان ۱۴۰۰ / ۱۷:۱۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400080704870
  • خبرنگار : 50081

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا:

نمی‌توان از علوم انسانی که به دنیای ما تعلق ندارد، استفاده کرد

نمی‌توان از علوم انسانی که به دنیای ما تعلق ندارد، استفاده کرد

ایسنا/خراسان رضوی رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا گفت: ما عالم خود را داریم و نمی‌توانیم از علوم انسانی که تعلقی به ما ندارد و برای عالم دیگری خلق شده، استفاده کنیم.  

حجت الاسلام دکتر رضا غلامی امروز، هفتم آبان ماه، در آیین اختتامیه گردهمایی رتبه‌های برتر آزمون سراسری گروه انسانی که در مجتمع برج سپید برگزار شد، در خصوص تحول در علوم انسانی و معنای علوم انسانی اسلامی اظهار کرد: امروز ممکن است در خصوص تحول در علوم انسانی و معنای علوم انسانی اسلامی اختلاف نظر باشد اما درباره اصل و ضرورت تحول اختلاف چندانی وجود ندارد. علوم انسانی ما نیازمند تحول بنیادی است زیرا نه تنها تناسبی با جامعه دینی، عقاید و ارزش‌های جامعه دینی ندارد بلکه با اقتضائات زیست بومی ما ایرانیان هم در حد زیادی بیگانه است. 

غلامی ادامه داد: در کشور ما درک عمیقی از علوم انسانی و کارکردهای ارزشمند آن وجود ندارد. عده‌ای علوم انسانی را اساسا علم به معنای مصطلح نمی‌دانند و آن را در ردیف امور فرهنگی دانشگاه‌ها قلمداد می‌کنند. حتی بعضی آن را در حد مجموعه‌ای از مباحث انتزاعی یا محفوظات غیرکاربردی می‌شناسند که استفاده از نسخه‌ها و تجویزهای آن وقت تلف کردن است. 

وی افزود: بعضی دیگر آن را در حد راهی برای گرفتن یک مدرک دهان پُر کن تقلیل می‌دهند که به وسیله این مدرک، انسان به موقعیت اجتماعی یا اینکه شغل مناسبی پیدا کند. این در حالی است که علوم انسانی مغزافزار مدیریت جوامع محسوب می‌شود و هر چند این علوم از زیرساخت‌های فلسفی مهم و تعیین کننده‌ای برخوردار است اما مباحث علوم انسانی ناظر به جامعه‌پردازی و حل مسائل مبتلابه اجتماعی است.

نمی‌توان از علوم انسانی که به دنیای ما تعلق ندارد، استفاده کرد

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا تصریح کرد: به همین دلیل امروز در کشورهای پیشرفته‌تر علوم انسانی از قدر و منزلت بالایی برخوردار است. در این کشورها دولت و بخش خصوصی سرمایه‌گذاری در علوم انسانی را مهم می‌شمارند و به نحوی ریل‌گذاری می‌شود که باهوش‌ترین و با استعدادترین افراد به سمت تحصیلات در رشته‌های مختلف علوم انسانی سوق پیدا کنند. حتی در بعضی از کشورها در رشته‌های بسیار مهم علوم انسانی اجازه نمی‌دهند که خارجی‌ها تحصیل کنند و ترجیح می‌دهند از شهروندان خودشان در آن رشته‌ها تحصیل کنند. 

پیشرفت و تمدن‌سازی بدون علوم انسانی بی‌معناست 

وی اضافه کرد: بنابراین پیشرفت و تمدن‌سازی بدون وجود علوم انسانی قوی و کارآمد بی‌معناست و ما که از تحول بنیادین در علوم انسانی صحبت می‌کنیم، به ماهیت و کارکرد علوم انسانی توجه داریم و موضوع پیشرفت و تمدن‌سازی را جدی تلقی می‌کنیم. در واقع پیشرفت را به مساله خودمان تبدیل کرده‌ایم. اگر پیشرفت به مساله اصلی تبدیل نشود، صحبت از تحول بنیادین در علوم انسانی از شعار تجاوز نمی‌کند. اگر شاهد کم‌کاری‌هایی در زمینه تحول در علوم انسانی هستیم، شاید علت این باشد که ما هنوز پیشرفت را به مساله اصلی خود تبدیل نکرده‌ایم. 

غلامی خاطرنشان کرد: ما معمولا می‌گوییم علوم انسانی فعلی در اختیارمان غربی است اما معتقد هستم علوم انسانی فعلی نسبت به علوم انسانی غربی از جهت روزآمدی، عمق و تنوع فرسنگ‌ها فاصله دارد و غربی هم نیست. البته ابایی از گفتن این مطلب هم ندارم که در کشور ما هنوز فهم صحیح، فراگیر و ایده کانونی درباره تحول در علوم انسانی شکل پیدا نکرده و به رغم تلاش‌هایی که به ویژه طی سال‌های گذشته صورت گرفته، هنوز اقدامات ما از یک تفکر روشن و واحد تبعیت نمی‌کند. 

علوم انسانی بومی در دین و مذهب ما جایگاه خاص خود را دارد

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا عنوان کرد: در واقع امروز چند تفکر عمده درباره تحقق در علوم انسانی وجود دارد. ابتدا روزآمدسازی و ارتقای این علوم انسانی بدون تحول زیربنایی و روبنایی است. از این تفکر جریان روشن فکری سکولار تبعیت می‌کند. در واقع روشن فکرانی قائل به تفکر هستند، معمولا منظورشان از تحول چنین تحولی است. دوم بومی‌سازی علوم انسانی و انطباق آن با شرایط زیست بوم ایران است که البته در این شرایط و به طور طبیعی دین و مذهب هم به صورت حداقلی مورد نظر قرار می‌گیرد. زمانی که می‌گوییم علوم انسانی بومی یعنی در بوم ما دین و مذهب جایگاه خاص خود را دارد.

نمی‌توان از علوم انسانی که به دنیای ما تعلق ندارد، استفاده کرد

وی اظهار کرد: البته در این نگاه پیکره غربی علوم انسانی تغییر نمی‌کند و همان پیکره تقریبا باقی می‌ماند. سوم پالایش‌گری علوم انسانی با نگاه اسلام حداقلی و شبه سیاسی است. در این نگاه سرفصل‌ها و متون علوم انسانی به نحوی پالایش می‌شود که تعارضی با احکام و عقاید اسلامی نداشته و با خطوط قرمز سیاسی هم در تعارض نباشد. همچنین در این رویکرد هم پیکره غربی علوم انسانی محفوظ می‌ماند. چهارم اتصال یا چسباندن بعضی متون دینی یا متون سیاسی به پیکره غربی علوم انسانی فعلی تحت عنوان تحول است که بخشی از اقداماتی که طی ۴۲ سال اخیر در خصوص علوم انسانی صورت گرفته از این جنس بوده است. 

غلامی ادامه داد: به عنوان مثال اضافه کردن مباحثی از قرآن و نهج البلاغه یا اضافه کردن فرمایشات امام راحل(ره) به دروس علوم انسانی و... از این طریق که همان نظریات غربی و شاکله فعلی حفظ شود و یک درس نهج‌البلاغه هم در کنار آن آمده باشد. پنجم اسلامی‌سازی علوم انسانی و پیوند زدن میان دین اجتماعی، اسلام حداکثری و علوم انسانی درباره خود علوم انسانی اسلامی یک اندیشه و تفسیر واحد وجود ندارد. در واقع می‌توانم پنج تلقی و تفسیر متفاوت از ایده اسلامی‌سازی علوم انسانی را بیان کنم.  

وی گفت: تفسیر یا تلقی اول این است که اسلامی‌سازی به معنای یکی کردن تعالیم عمدتا نقلی دین در ساحت اجتماعی با علوم انسانی که البته طرفداران زیادی ندارد و معمولا افرادی این تلقی را دارند و دنبال می‌کنند که درک صحیحی از علوم انسانی جدید ندارند و تفاوت علوم انسانی با علوم اسلامی مصطلح را هم متوجه نمی‌شوند. 

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا افزود: دوم کنار هم قرار دادن علوم انسانی سکولار در کنار معارف اسلامی است. یعنی کاری کنیم که بر فرض که دانشجو هستید، باید هم نظریات فعلی غربی را بخوانید و در کنار آن دروس اسلامی را هم برای شما ارائه دهیم. نمونه این کار را در سال‌های متمادی در کشور خود تجربه کردیم که در دانشگاه‌ امام صادق(ع) در یک مقطع طولانی چنین روشی اعمال شد و دروس حوزوی کنار دروس متداول علوم انسانی بدون اینکه پیوندی میان این‌ها برقرار شود، ارائه شد. 

وی عنوان کرد: سوم برخوردار کردن علوم انسانی از بنیادهای دینی یا باز کردن چتر جهان‌بینی اسلامی بالای سر آن‌هاست. در این اندیشه تنها هسته سخت علوم انسانی متاثر از اسلام است؛ هر چند تاثیرپذیری هسته سخت علوم انسانی از اسلام روی روبنا هم بی‌تاثیر نخواهد بود. بعضی‌ها از این اندیشه به علوم انسانی حکمت محور هم تعبیر می‌کنند و قائل به این هستند که باید حکمت اسلامی را با فلسفه علوم انسانی پیوند بزنیم و این امر برای اسلامی کردن علوم انسانی کفایت می‌کند. 

غلامی خاطرنشان کرد: چهارم تقسیم هر دانش به مکتب، نظام و علم و ورود حداکثری دین در عرصه مکتب و نظام و واگذاری عرصه علم به عرف عقلاست که این دیدگاه بیشتر در بین صاحب نظران اقتصاد اسلامی مطرح است. البته علم از مکتب و نظام بی‌تاثیر نیست اما اینجا منظور از علم همان ساینس است و ما تلقی دیگری از علم مشاهده نمی‌کنیم؛ هر چند که می‌تواند ساینس هم از مکتب و نظام تاثیر بپذیرد. پنجم منطقه بندی علوم انسانی و همچنین تعالیم دینی و ایجاد پیوند ارگانیک بین مناطق علوم انسانی با مناطق دین برحسب جایگاه و کارکرد هر منطقه است.

وی تصریح کرد: در این دیدگاه عقل در معارف دینی و در فرآیند اجتهاد نقش محوری دارد و عقل و دین در طول هم فرض می‌شود. همچنین دین علم را معارض خود تلقی نمی‌کند و از قابلیت خود در علوم انسانی حداکثر استفاده را نیز می‌کند که در اینجا منظور از علم، علوم تجربی یا علوم تفسیری و تحلیلی است. در واقع بهره‌گیری علوم انسانی اسلامی از تمام منابع معرفتی در جای خود و به تبع آن از تمام متودولوژی‌های علمی بنا به کارکردهایی که دارد، قدرت علوم انسانی اسلامی را به ویژه در حل مسائل در قیاس با علوم انسانی غربی و سکولار به مراتب بالاتر می‌برد.

عضو هیات علمی دانشگاه شاهد خاطرنشان کرد: بر این اساس علوم انسانی اسلامی در اندیشه پنجم عبارت است از علومی که نه تنها سراسر آن مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است بلکه در لایه‌های گوناگون و براساس جایگاه و منابع معرفتی و متودولوژی‌های مختلف یا از دین بهره‌مند می‌شود یا زیر چتر جهان‌بینی الهی قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: منطقةالفراق جایی است که شرع به ما اجازه داده تا در آن منطقه و ساحت به وسیله علم و عقل خودمان به جمع‌بندی برسیم و در آنجا نیز به دلیل اینکه جهان‌بینی الهی مانند چتری روی سر منطقةالفراق قرار دارد، دستاوردهای خود را می‌توانیم دینی و الهی تلقی کنیم. در اینجا چند نکته کلیدی وجود دارد که لازم می‌دانم به آن‌ها اشاره کنم. نکته اول این است که تقریبا در تمام رویکردهای پنجگانه به علوم انسانی اسلامی این علوم نمی‌تواند بی‌مبنا و کاملا نسبی تلقی شود. 

علوم انسانی دارای بنیادهای فلسفی و عقلی است

غلامی ادامه داد: در حقیقت علوم انسانی دارای بنیادهای فلسفی و عقلی است که نه تنها بنیادهای زمان شناختی که البته بنیادهای زبان شناختی هم دارد، می‌توان در جای دیگری راجع به این موضوع بحث کرد و همواره همین امر موجب می‌شود که علوم انسانی بتواند به نتایج مستحکم و قابل اتکایی در ساحت امور اجتماعی برسد و انسان را از سردرگمی و گیجی خارج کند. در حقیقت اگر علوم انسانی دچار نسبیت گسترده شود، عملا نه تنها گیجی‌ها را برطرف نمی‌کند بلکه موجب گیجی و سردرگمی بیشتری نیز می‌شود.

وی عنوان کرد: نکته دوم این است که جامعه در ساخت علوم انسانی به عقاید خود پشت نمی‌کند بلکه علوم انسانی بناست که در خدمت رشد جامعه باشد و همواره کارآمدی علوم انسانی در گرو توجه به عقاید و ارزش‌های معقول و رایج جامعه است. نکته کلیدی سوم نیز این است که قلمرو و گستره دین اقتضای ورود به ساحت علوم انسانی را دارد. یعنی ورود دین در میدان علوم انسانی و حتی فراتر از آن تولد علوم انسانی از بطن معارف دین کاملا با رسالت انبیای الهی و همچنین هدف از نزول کتب آسمانی انطباق دارد. 

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا بیان کرد: بر همین اساس معتقدم عناوینی مانند ریاضیات اسلامی، شیمی اسلامی و طب اسلامی نداریم و با وجود اینکه ممکن است اسلام رهنمودهایی در این عرصه‌ها داده باشد، این رهنمودها را می‌توان در بعضی از روایاتی که در دست است، مشاهده کرد. شاید این سوال به ذهن برسد که چرا ما طب اسلامی، ریاضیات و شیمی اسلامی نداریم. در پاسخ باید گفت که به دلیل اینکه نه نسبتی بین رسالت دین با تولید این علوم قابل درک است و نه اراده دین به تولید این علوم تعلق گرفته که در حقیقت این موضوع یک بحث کلامی است و باید در جای خود به آن پرداخت. 

وی گفت: بنابراین این علوم کاملا به صورت عرفی عقلانی است و چنانچه در ذیل چتر جهان‌بینی الهی قرار داشته باشد، مورد تأیید اسلام هستند. نکته کلیدی چهارم این است که ورود دین به عرصه علوم انسانی به منزله کنار گذاشتن علوم تجربی یا علوم تحلیلی و تفسیری نیست. در اندیشه پنجم در باب علوم انسانی اسلامی که من از آن به عنوان نظریه منطقه‌بندی علوم انسانی یاد می‌کنم، علوم تجربی و علوم تفسیری در لایه خود و برحسب جایگاه و کارکردی که دارد، نقش مهمی در علوم انسانی اسلامی ایفا می‌کند که در جای خود نیز باید به این امر توجه شود. 

غلامی تصریح کرد: نکته کلیدی پنجم این است که علوم انسانی اسلامی می‌تواند با انطباق بخش متغیر خود با زمان و مکان به نیازهای زیست بومی نیز حداکثر توجه را داشته باشد. در این صورت لایه نرم علوم انسانی اسلامی در هر کشوری به نحوی متفاوت ظهور و بروز پیدا می‌کند. به گونه‌ای که علوم انسانی اسلامی در ایران با علوم انسانی اسلامی در مالزی، پاکستان و .. متفاوت است.

وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که در این میان وجود دارد، اینکه علوم انسانی اسلامی مانند اسلام با آزاداندیشی پیوند عمیقی خورده است. بنابراین اولا کاملا از جهت عقل برهانی اثبات پذیر است و ثانیا ادعایی در خصوص قطعی بودن آموزه‌های خود مگر در لایه‌های سخت ندارد. البته ما نیز به یک نسبیتی در علوم انسانی قائل هستیم و به گونه‌ای نیست که منکر این نسبیت شویم اما این نسبیت در لایه سخت نمی‌تواند حضور داشته باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه شاهد عنوان کرد: در حقیقت بخش مهمی از علوم انسانی اسلامی را گمان‌ها و شک‌ها در برمی‌گیرد و قطعیت و یقین گوهر کمیابی است که به این راحتی در علوم انسانی اسلامی پیدا نمی‌شود. بنابراین علوم انسانی اسلامی رنگ تقدس به خود نمی‌گیرد و رسمی به نام رسم «مقدس مآبی» در آن وجود  ندارد و خود را غیر قابل نقد معرفی نمی‌کند. در نتیجه تاکنون هیچ یک از طرفداران علوم انسانی نگفته‌اند که درصدد هستند علوم انسانی اسلامی را به دانشگاه‌ها تحمیل کنند. این در حالی است که علوم انسانی قابل تحمیل نیست و باید با قدرتی که دارد، مقاومتی در برابر نقدها ‌کند و با دفاعی که از خود در برابر نقدها ارائه می‌دهد، تدریجا در محیط‌های دانشگاهی حضور پیدا کند و تأثیر خود را داشته باشد.

وی تصریح کرد: نکته بعدی در این خصوص این است که همواره اختلاف نظر درباره علوم انسانی اسلامی امری کاملا طبیعی بوده است؛ این در حالی است که بعضی معتقدند وقتی از علوم انسانی اسلامی سخن به میان می‌آید، باید یک دیدگاه وجود داشته باشد، در حالی‌ که اینگونه نیست. 

غلامی اظهار کرد: نکته مهم دیگر این است که وقتی از اسلامی سازی علوم انسانی یاد می‌کنیم، دنبال این نیستیم که تعلیم نظریه‌های غربی به طور کامل و قطعی در دانشگاه‌ها متوقف شود. این سخنی است که از سوی بعضی از افراد به طرفداران علوم انسانی اسلامی نسبت داده شده است. ما معتقدیم یک دانشمند علوم انسانی باید با نظریات جهانی آشنایی داشته باشد و به روزترین نظریه‌ها را بداند اما تمام این موارد باید همراه با نقد باشد. البته که ما مخالف بت‌سازی از نظریات علوم انسانی غربی در دانشگاه‌ها هستیم اما از طرفی موافقیم که این‌ها تدریس شود اما با نقد همراه باشد.

وی افزود: نکته دیگری که باید به آن اشاره داشت، این است که بعضی افراد معتقد هستند که اول باید جامعه اسلامی را ساخت و سپس علوم انسانی اسلامی را به وجود آورد که من این عقیده را یک عقیده کم بنیه‌ای تلقی می‌کنم زیرا علوم انسانی اسلامی است که نقش قابل توجهی در ساخت جامعه اسلامی مطلوب دارد. از این‌ رو ما باید به علوم انسانی اسلامی دست پیدا کنیم تا بتوانیم از طریق آن جامعه‌پردازی کنیم.

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا تصریح کرد: البته زمانی که جامعه اسلامی مطلوب شکل گیرد، در این صورت این جامعه می‌تواند علوم انسانی اسلامی را به اوج برساند، موانع پیش روی خود را از بین ببرد و اجازه دهد که علوم انسانی اسلامی به صورت حداکثری نقش آفرینی کند. دوستان عزیز تصور نکنید که این مباحثی که همواره تمام ندارد و اختلاف نظرات در این خصوص بسیار است، به این معناست که علوم انسانی اسلامی یک ایده اولیه و خام است. اینگونه نیست و علوم انسانی اسلامی یا علم دینی بیش از ۵۰ سال است که سابقه دارد و از پیش از انقلاب اسلامی نیز این موضوع در میان متفکران جهان اسلامی مطرح بوده و همواره کتب و مقالات بسیاری در این خصوص نوشته شده است.

وی بیان کرد: خوشبختانه در بعضی از رشته‌های علوم انسانی اسلامی مانند اقتصاد اسلامی، تعلیم و تربیت اسلامی، روانشناسی اسلامی و حقوق اسلامی پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم و بدانید که اینگونه نیست که ما امروز از علوم انسانی اسلامی صحبت می‌کنیم، این یک حرف خامی است که چند سال آینده به شکوفایی می‌رسد بلکه بدانید ما می‌توانیم تدریجا اثبات کنیم که علوم انسانی اسلامی از جهت تئوریک قابل اتکاست. همچنین لازم می‌دانم که به نکته مهم دیگری در اینجا اشاره کنم و آن این است که علوم انسانی اسلامی حتی می‌تواند در مسائل کاربردی نیز گره‌گشایی کند و به نوعی از حوزه‌های تئوریک محض وارد مباحث کاربردی شود که البته کار بسیار دشواری است. 

عضو هیات علمی دانشگاه شاهد عنوان کرد: در حقیقت هر اندازه میدان برای ظهور و بروز علوم انسانی اسلامی بیشتر فراهم شود، این علوم رشد بیشتری به خود خواهد دید. از همینجا از دولت سیزدهم که فرصت‌های خوبی در آن فراهم است، می‌خواهم میدان‌هایی را باز کنند برای اینکه اساتید علوم انسانی اسلامی بتوانند دیدگاه‌های خود را در میدان عمل محک زنند و کارایی این علوم را تا حدی اثبات کنند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha