• سه‌شنبه / ۴ آبان ۱۴۰۰ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1400080402378
  • خبرنگار : 30054

سرج ارستر(SPD) یا برق گیر

سرج ارستر(SPD) یا برق گیر

رعد و برق قادر است صدماتی جدی وارد آورد، می‎تواند به راحتی انسان و یا حیوان را از پای درآورد، زیرا از جریان الکتریکی بسیار بالایی برخوردار است که مدت آن کم بوده ولی قدرت آن زیاد است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام EKF، براساس مطالعات و بررسی‎های به عمل آمده توسط متخصصین امر تعداد رعد و برق در هر لحظه در سراسر دنیا بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ بار می‎باشد. به عبارت دیگر حدود ۶۰۰۰ جرقه الکتریکی در هر دقیقه در دنیا زده می‎شود. شدت جریان الکتریکی در رعد و برق ممکن است بین ۱۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ آمپر باشد (درحالی که حداکثر شدت جریان قابل تحمل معمولاً از چند صد آمپر تجاوز نمی‎کند).
صاعقه زمانی رخ می‌دهد که تخلیه بار الکتریکی، از یک ابر به ابر دیگر و یا به زمین بوجود می ‎آید، می‎تواند قلب انسان را از کار بیاندازد، شش‎ها را پاره کند و یا سبب سوختگی‎های جدی در بدن شود. هوایی که نور برق از میان آن می‎گذرد به شدت گرم می‎شود. جریان الکتریکی شدید میزان حرارت هوا را در کانالی که برق از آن عبور می‎کند برای مدت یک میلی‌ثانیه از ۳۰۰۰۰ درجه سانتیگراد بالاتر می‎برد.

سه خطر اصلی صاعقه در خانه‌ها

۱- خطر آتش‌سوزی

بزرگترین خطری که صاعقه برای یک خانه به همراه دارد، آتش‌سوزی خواهد بود.
چوب و دیگر مواد قابل اشتعال ساختمانی هنگامی که در تماس با کانال صاعقه بدون پوشش (و یا هنگام عبوراین کانال از آن ها) باشند، می توانند به راحتی شعله ور شوند . وقوع آتش سوزی در اطاقک زیر شیروانی و یا سقف منازل بسیار متداول است . به طوری که کانال صاعقه قبل از رسیدن به یک مسیردارای رسانای بیشتر مانند: لوله‌ها و کابل‌ها، باید از بعضی مواد سازنده ساختمان که روی سقف قرار دارند عبور کند . هنگامی که جریان صاعقه از طریق کابل‌ها عبور می‌کند، معمولا باعث سوختن آن‌ها شده و خطرشعله‌ورشدن آتش در بین مدارات آسیب‌دیده را ایجاد می‌کند.

۲- آسیب حاصل از افزایش ولتاژ برق

اگر صاعقه، هر کدام از کابل‌های الکتریکی را به عنوان مسیر اولیه و یا دوم خود برای عبور انتخاب نماید، افزایش ناگهانی ولتاژ می‌تواند باعث آسیب رساندن به لوازم غیربرقی متصل به آن شود.
حتی اگر اکثر جریان‌های حاصل از صاعقه مسیرهای دیگری را برای ورود به زمین انتخاب کنند، سیستم الکتریکی خانه دچار افزایش ولتاژ منجربه آسیب رساندن به وسایلی که به آن متصل هستند (به خصوص در لوازم الکترونیکی)، خواهد شد.

۳- آسیب حاصل از موج ضربه‌ای

موج ضربه ای ناگهانی، یکی از دیگر عوامل اصلی آسیب حاصل از صاعقه به حساب می آید.
موج های ضربه ای که توسط صاعقه به وجود می آیند، همان صدای رعدی را ایجاد می کنند که برای ما قابل شنیدن است. این موج‌ها در فواصل نزدیک می‌توانند اثرات مخربی داشته باشند و باعث بروز شکستگی و ترک خوردگی در بتون، آجر، بلوک‌های بتونی و سنگ‌ها شوند. دودکش‌های آجری و سنگی معمولا دچار آسیب های شدید حاصل از صاعقه می‌شوند. موج‌های ضربه‌ای حاصل از صاعقه می‌توانند باعث تخریب دیوارهای گچی، خرد شدن شیشه‌ها، ایجاد حفره در خاک و شکافته‌شدن فونداسیون‌ها شوند. یکی دیگر از آسیب‌های ثانویه متداول که در اثر صاعقه ایجاد می‌شود، ترکش‌های انفجاری حاصل از آن است که گاها با پیداشدن اشیاء مدفون در دیوارها قابل مشاهده است. 

برقگیر حفاظتی یا  SPD 

به تجهیزاتی که برای حفاظت در مقابل اضافه ولتاژ و ایجاد محدودیت در اثرات اضافه ولتاژ ناشی از صاعقه روی تجهیزات برقی و حفاظت از آنها استفاده می‌شود، برقگیر حفاظتی یا SPD می‌گویند.
 امروزه برای حفاظت تجهیزات قدرت در برابر اضافه ولتاژهای گذرا، اغلب از برقگیر استفاده می‌شود. برقگیرها نسبت به سایر وسایل حفاظتی، بهترین حفاظت و بیشترین مقدار حذف امواج گذرا را فراهم می‌کنند. این وسیله به صورت موازی با وسیلۀ تحت حفاظت و یا بین فاز و زمین قرار می‌گیرد. انرژی موج اضافه ولتاژ توسط برقگیر به زمین منتقل شده و افت ولتاژ ناشی از جریان تخلیۀ برقگیر نیز به یک مقدار معینی (در حد سطح حفاظتی برقگیر) محدود می‌شود.

SPDها با عنوان سرج ارستر نیز شناخته می‌شوند و بر دو نوع هستند:

  • ارستری که در حالت عادی دارای امپدانس زیاد بوده ولی در هنگام وجود شوک ولتاژ (Surge)، به طور ناگهانی امپدانس آن کاهش می‌یابد.
  • ارستری که در حالت عادی دارای امپدانس زیاد بوده ولی در هنگام وجود شوک ولتاژ (Surge)، به طور پیوسته امپدانس آن کاهش می‌یابد.

برقگیر حفاظتی (SPD) در صورت عدم وجود ترانس در اولین تابلو برق در نقطه ورودی به ساختمان، و در صورت وجود ترانس در اولین تابلوی برق فشار ضعیف در سیستم توزیع نیرو نصب می‌شود.
SPD علاوه بر این که در تابلو ورودی نصب می‌شود باید برای تابلو تغذیه کننده دستگاه‌های حساس نصب شود.

برای دریافت اطلاعات تکمیلی در مورد سرج ارستر EKF می‌تواند به سایت شرکت EKF به آدرس WWW.EKFGROUP.IR مراجعه نمایید.
شرکت EKF  روسیه تامین کننده انواع مختلف تجهیزات برقی و اتوماسیون از جمله مینیاتوری، محافظ جان، کنتاکتور، کلید اتوماتیک، لنت برق، بست کمربندی، تایمر، رله و سایر تجهیزات مورد استفاده در تابلوهای برق می‌باشد.
۰۲۱-۸۸۸۵۷۲۶۹_۰۲۱-۸۸۶۵۲۸۸۶
تهران، میدان ونک، خیابان ونک، برج آسمان ونک طبقه ۲ واحد ۲۰۳
info@ekfgroup.ir

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha