شاهین جولانی اظهار کرد: سامانه مدیریت اطلاعات کشاورزی و پهنهبندی از مهمترین سامانههای سازمان جهاد کشاورزی است که آن را به اختصار سامانه پهنهبندی مینامیم ضمن اینکه در این سامانه حدود ۱۰۰ کارشناس به جمعآوری و پایش اطلاعات میپردازند.
وی با اشاره به اینکه این کارشناسان به صورت مستمر وظیفه ثبت و ویرایش اطلاعات به روز سامانه را برعهده دارند ،خاطر نشان کرد:مهمترین خروجی سامانه پهنهبندی، سطح و تولید محصولات زراعی و باغی بوده که بیش از ۹۶ درصد از بهرهبرداران اطلاعات کشت را درآن ارائه کردهاند و افزودن دادههای امور دام و شیلات نیز در حال انجام است.
جولانی با بیان اینکه این سامانه علاوه بر مشخص کردن میزان تولیدات محصولات زراعی و باغی استراتژیک، مبنای برخی دیگر از سامانههاست، ادامه داد: بسیاری از سامانههای کاربردی سازمان از سامانه پهنهبندی استفاده میکنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه متاسفانه در استان همدان با مسئله کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم و این کمبود نیروی انسانی در بخش پهنهبندی نیز قابل ملاحظه است، بیان کرد: به طور متوسط در سطح کشور هر کارشناس پهنهبندی وظیفه جمع آوری و ثبت و نظارت بر اطلاعات ۴۰۰ بهرهبردار را برعهده دارد اما در استان همدان متاسفانه این عدد ۱۲۰۰ بهرهبردار بوده و این به آن معنی است که هر کارشناس پهنه بندی در همدان حدود سه برابر کارشناسان دیگر استانها فعالیت میکنند.
جولانی با تاکید بر اینکه هیچ استانی به اندازه همدان تراکم بهرهبردار نسبت به کارشناسان را ندارد و با این وجود جزء بهترین استانها از نظر داشتن کیفیت به شمار می رود اظهار کرد:هر ساله پس از اعلام نتایج حدود ۹۵ درصد اطلاعات ما با آمارنامه مطابقت دارد در حالی که در برخی از استانها تا ۵۰ درصد اختلاف وجود دارد که نشانگر تلاش بیوقفه و دقت کارشناسان است.
وی ادامه داد:یکی دیگر از اقدامات شاخص اداره آمار و فناوری اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ، تهیه و انتشار کتاب آمارنامه کشاورزی بوده که این کتاب از سال ۱۳۷۴ هر سال منتشر میشود و امسال نیز جلد ۲۵ آن منتشر شد.
جولانی گفت: ۱۵ جلد این کتاب در پرتال سازمان قرار گرفته که مخاطبان میتوانند آن را از منوی اطلاع رسانی، وآمار پایهای ۱۵ جلد اخیر را با فرمت pdf دانلود کنند ضمن اینکه در این کتاب اطلاعات سازمانهای تابعه مانند دامپزشکی و ... نیز دریافت شده است.
وی با بیان اینکه پروژه بزرگ هزینه-تولید نیز به طور خلاصه در این کتاب آورده شده است اضافه کرد: با اجرای این پروژه هزینه تولید، ارزش افزوده و ارزش اقتصادی بخش کشاورزی استان همدان را میتوانیم به دست آوریم.
جولانی با اشاره به اینکه ماهیت اطلاعات و آمار کشاورزی خاص بوده و تهیه و انتشار آن به شرایط خاصی وابسته است اظهار کرد: ماهیت اطلاعات کشاورزی از قبل به صورت ثبتی وجود ندارد که بتوان به میزان تولید و سطح کشت آن دسترسی داشت .
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی استان همدان وی گفت: با توجه به اینکه تولیدکنندگانی وجود دارند که بدون نیاز به ثبت محصول را میکارند ما به آمار از پیش ثبت شده دقیق دسترسی نداریم اگر چه در محصولاتی چون گندم و جو فراوانی عدم ثبت کمتر است و حدود ۹۶ درصد از بهرهبرداران در سامانههای مربوطه ثبت شدهاند اما سایر محصولات مانند گوجه فرنگی، خیار، پیاز و ... ثبت نمیشوند و طبیعتا برای تهیه آمار این محصولات باید از روشها و برآوردهای آماری استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه همدان از استانهای برتر کشور در زمینه سامانه پهنهبندی به شمار میرود گفت: در سالهای گذشته در پی اعلام خروجیهای این سامانه از طریق وزارتخانه مربوطه، استان همدان در این زمینه از استانهای خیلی خوبی بوده که از کیفیت اطلاعات خوبی برخوردار است.
انتهای پیام
نظرات