سنگ نگارههای ۳۵۰۰ سالهی کوه ارنان مهریز تنها یکی از جاذبههای دیدنی شهرستان مهریز است که مورد توجه باستان شناسان و گردشگران زیادی قرار دارد؛ در دامنه شرقی کوه ارنان مشرف به آبگیر خشک شدهی دشت ارنان، روی تعدادی از تخته سنگهایی که به ابعاد مختلف از کوه جدا شده، نقوشی از حیوانات و انسان وجود دارد.
از مجموع ۲۷ قطعه سنگ یاد شده، یکی از تختهسنگها از بقیه بزرگتر و نقوش کَنده شده روی آن مفصلتر از همه است بنابراین آن را سنگ نگاره اصلی و مابقی را به عنوان سنگ نگاره های فرعی میدانند.
این سنگنگارههای کهن برطبق بررسیهای باستانشناسی دارای قدیمیترین نقوش است و قدمت آنها به احتمال زیاد به عصر آهن یعنی ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح مربوط بازمیگردد.
نقوش و نگارههای حک شدهی روی این تختهسنگها شامل بز کوهی با شاخ بلند، سگ شکاری، قوچ، صحنههایی از سوارکاران تیر و کمان به دست که در حال شکار هستند، صحنه مردان برهنه در حال ستیز با حیوانی درنده که احتمالاً گرگ یا پلنگ است، مرد برهنهی گرز به دست، مقداری نقوش سمبلیک و نامشخص و خطوط اسلامی است که روی سنگها با ایجاد ضربه ابزاری فلزی حک شده و در طی زمان زنگار روی آن را پوشانیده ولی کهنه و قدیمی بودن آثار محرز است.
اخیراً تصاویر مربوط به تخریب این سنگنگارهها در فضای مجازی باعث واکنشهایی از سوی فرهنگدوستان و علاقمندان به حوزه میراث فرهنگی کشورمان شده ولی مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد میگوید: این تخریبها به تازگی اتفاق نیفتاده و مربوط به بیش از ۲۰ سال پیش است.
«سید مصطفی فاطمی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا تصریح کرد: براساس نظر باستانشناسان، تخریبهای صورت گرفته تازه نیست و مربوطه چندین سال پیش است ولی هر از گاهی با انتشار تصاویری از آنها، مطالبی در مورد تخریب آنها در فضای مجازی منتشر و اذهان جامعه را مشوش میکند.
وی با تاکید بر نظارت دائم تیمهای یگان حفاظت نیراث فرهنگی بر ابنیه و آثار تاریخی، گفت:برای حفظ و حراست از آثار و بناهای تاریخی و فرهنگی به همکاری و همراهی مسئولان، مردم و ساکنان هر منطقه بیش از گذشته نیاز مبرم است و مهمترین موضوع در این باره فرهنگسازی در این رابطه است تا به آثار ملی آسیبی وارد نشود.
انتهای پیام
نظرات