• یکشنبه / ۲ آبان ۱۴۰۰ / ۱۰:۲۹
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1400080200911
  • خبرنگار : 71498

پیش بینی آینده‌ای خشک برای تهران

پیش بینی آینده‌ای خشک برای تهران

مهرماه ۱۴۰۰ اعلام شد که ۴۵۸ میلیون مترمکعب آب در سدهای تهران ذخیره شده، در حالی که در زمان مشابه سال پیش، این مقدار برابر ۷۵۳ میلیون مترمکعب بوده است. این موضوع نشان‌ دهنده ۲۹۵ میلیون مترمکعب کسری مخازن سدهای پنجگانه تهران در مهرماه سال جاری است و تصور کنید که در دوره بارش یعنی پاییز و زمستان سال ۱۴۰۰، سدهای تهران نتوانند این کسری را جبران کنند. در این صورت، به اعتقاد کارشناسان، در خوشبینانه‌ترین حالت، جیره‌ بندی آب تهران در تابستان ۱۴۰۱ قطعی خواهد بود.

داریوش مختاری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه شاید تهران در سال ۱۴۰۱ وضعیتی همانند بخش‌هایی از اصفهان ۱۴۰۰ را پیدا کند و شرکت آب و فاضلاب استان تهران ناچار شود با تانکر به بخش ‌هایی از شهر آبرسانی کنند، اظهار کرد: وضعیت جیره ‌بندی و حتی فراتر از آن دقیقا بستگی به حجم آب پشت سدها دارد. پیشنهاد می ‌شود شرکت آب و فاضلاب تهران وضعیت مشابه در سال‌های پیش که سدهای اطراف تهران خالی شدند را بررسی کنند و با توجه به بارگذاری‌های بعدی در تهران، معلوم کنند که با چه میزان بارش، کسری مخزن سدها برطرف خواهد شد و برای تامین تقاضای سال ۱۴۰۱ کافی خواهد بود.

وی افزود: دقت لازم برای پایدارسازی تامین آب استان تهران با جمعیت حدود ۱۷ میلیون نفر و شهر تهران با جمعیت حدود ۹ میلیون نفر بسیار بسیار لازم است. چنانچه بارش‌ها کافی نباشند و برای مثال فقط در حدی باشد که مخازن سدها پر شوند، شاید تا مقطع تابستان ۱۴۰۱ تامین آب را پوشش دهند. در این صورت نقطه کانونی بحران، در پاییز ۱۴۰۱ پدید خواهد آمد. دقیقا جایی که دیگر جیره‌بندی پاسخگو نخواهد بود.

این کارشناس ارشد حوزه منابع آبی اظهار کرد: به نظر می‌رسد فاصله بین کم ‌آبی‌های خطرناک شهر تهران در هر سال، بیشتر و بیشتر می‌ شود و معنای این وضعیت، پاسخگو نبودن جیره‌ بندی‌ها برای تامین آب منازل و در نتیجه، گام گذاشتن‌های آغازین در مسیر خالی از سکنه ‌شدن تدریجی تهران است. این وضعیت، نتیجه بارگذاری چند برابری از توان بوم‌ شناختی یک دشت است که در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ هجری خورشیدی کاملا شاداب بود و پس از آن بارگذاری‌های خطرناکی روی این دشت انجام شد. اکنون این دشت با چند میلیون انشعاب آب و استقرار چند ده هزار واحد صنعتی در پیرامون آن به ویژه غرب دشت تهران، با ده‌ها بحران زمین ‌شناختی روبرو شده است.

مختاری با بیان اینکه در چنین شرایطی، راهکارهای حوزه صرفه‌جویی، واقع‌بینانه‌ترین راهکار بوده، این در شرایطی است که قانون توسعه و بهینه‌ سازی مصرف آب شهری (مصوب اسفند ۱۳۹۵) همچنان معطل مانده است، گفت: پرهیز از بارگذاری‌های بیشتر نیز می‌تواند کمک کند. ارایه یک آمار دقیق از مسکن تهران می‌تواند کمک کند که آیا کمبود مسکن یک واقعیت است یا اینکه یک بارگذاری اضافی و غیر ضروری برای افزایش انشعاب‌های آب است. پرهیز از افزایش تغییر کاربری‌های زمین شهری پیرامون دشت تهران، پرهیز از توسعه شهرک‌ سازی‌های گسترده و غیرضروری پیرامون تهران، جزو واقع‌بینانه‌ترین راهکارهاست.

وی ادامه داد: به جز این، مهاجرت یک امر خصوصی بوده و به آسانی و یا به اجبار نمی‌توان از بارگذاری‌های فعلی انجام شده روی این منطقه جغرافیایی کاست. به ویژه آنکه گران‌ترین زمین‌های شهری کشور در کلانشهر تهران واقع شده و به طور معمول، توان جذب مهاجر کلانشهر تهران به مراتب بیش از سایر کلانشهرهاست.  

به گفته این کارشناس، ۷۰ درصد آب شهر تهران از محل سدهای مخزنی تامین می‌شود و بهره ‌برداری بیشتر از آبخوان دشت تهران، به فرونشست سالیانه به میزان حدود ۴۰ سانتی متر (یعنی هر ۱۰ سال برابر ۴ متر) آن دامن می‌زند و هرگونه بهره‌برداری و قرض از حوضه‌های آبریز مجاور نیز انجام گرفته است. به نظر می‌رسد در صورتی، مخاطرات کم آبی سال ۱۴۰۱ از جیره‌ بندی فراتر نخواهد رفت که زمستان سال جاری با بارش‌ های سیل آسا روبرو باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۱:۳۶

بله بیایید همینطور جمعیت تهران و ساخت و سازها را زیاد و زیادتر کنید و همه را از شهرستانها و حاشیه شهرها بکشونید تو تهران بعد بگید تهران آب نداره و شاهد باشید که حتی جیره بندی هم دیگه نمیتونه جوابگوی این جمعیت باشه

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۳:۰۹

این وضعیت از ۴۰ سال قبل پیش بینی وبه مسئولین اطلاع و هشدار داده شد ولی متاسفانه کو گوش شنوا؟!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۴:۳۳

واقعا همینطوره.........

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۵:۴۶

عدم توزیع عادلانه بودجه در کشور باعث مهاجرت به تهران ومسایل پیش رو میشود

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۲:۲۷

جیره بندی هم پاسخگو نخواهد بود وقتی کسی به فکر نیست .....نه برنامه ریزی نه هشداری .....واقعا متاسفم از این بی فکری و سوء مدیریت

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۴:۲۲

خدا رو شکر آنقدر به منابع آبی دسترسی داریم که آینده هم مثل همین الان درخشان است. با این همه منبع انرژی در کشور، با این همه جوان، و با این سطح از دسترسی به آب های آزاد (خضر، خلیج فارس، اقیانوس هند) می توانیم به همه ایران آب فراوان برسانیم. قرارگاه خاتم همانطور که صدها سد در ایران ساخت و به یمن همین سدها خشکسالی های شدیدی و بی نظیری را پشت سر گذاشتیم بدون اینکه یک مرگ ناشی از قحطی داشته باشیم، باید وارد صنعت شیرین کردن آب دریاهای جنوب و انتقالش به کشور هم بشود. تخران هم می تواند آب از سرچشمه های رودخانه های شمال بگیرد و برای مصارف محلی استانهای شمالی، آب از دریای خضر منتقل شود.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۴:۵۷

بهتر یواش یواش از تهران بریم وضعیت زندگی در تهران خیلی خطرناک شده احتمال همه چیز هست آب و هوای خراب ترافیک شلوغی مردم بی اعصاب مریضی‌ها زیاد و...

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۰۲ ۱۷:۱۳

یکسری خوشحال میشن چون اینجوری مردم بیشتر تو استرس میرن و سرشون بکار خودشونه