امیرحسین ربیعی در گفت و گو با ایسنا اشاره کرد: با توجه به چشمانداز افق 1404، ظرفیت تولید آلومینیوم در کشور میبایست به یک و نیم میلیون تن برسد، ولی معدن بوکسیت در کشور بسیار محدود است. به عنوان مثال ظرفیت معدن بوکسیت جاجرم برای تولید آلومینا نهایتا 250 هزار تن در سال است، در نتیجه می توان گفت یکی از مهمترین مشکلات صنایع آلومینیوم کشور بحث تهیه مواد اولیه است.
وی افزود: چالش دوم صنایع آلومینیوم کشور، تولید برق مورد نیاز برای تولید است. مصرف برق صنایع آلومینیوم بسیار بالاست به عنوان مثال کارخانه آلومینیوم سازی ایران در شهر اراک حدود ۳۴۰ مگاوات در روز برق مصرف می کند که بیش از یک سوم برق شهری است و در شرایط بحرانی تامین برق، صنایع آلومینیوم می بایست مصرف برق خود را تا یک سوم کاهش دهند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از چالش های مهم صنایع آلومینیوم استان، بحث زیست محیطی و آلایندگی این صنایع است که مشکلات جدی را برای شهروندان شهرهای مجاور این صنایع ایجاد کرده است. فرسودگی تجهیزات استفاده شده در صنایع آلومینیوم و بهره وری پایین فرآیند تولید از دیگر مشکلات جدی این صنایع است.
ربیعی با بیان اینکه موضوع ارتباط دانشگاهها با صنایع و استفاده از ظرفیت علمی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی برای حل مشکلات بویژه در بخش صنعت کشور، همواره مورد تأکید مسئولان ارشد نظام از جمله رهبر معظم انقلاب بوده که بر ارتباط محکم دانشگاه و صنعت و حل مشکلات با استفاده از ایدهها، علم، دانش، تکنولوژی موجود و به روز در دانشگاهها تأکید شده است، افزود: مرکز تحقیقات آلومینیوم در راستای حل مشکلات مذکور، همکاری خوبی با صنایع آلومینیوم استان داشته است که نیاز است این همکاری ها توسعه یابد.
وی درخصوص مرکز تحقیقات آلومینیوم اظهار کرد: این مرکز توسط دانشگاه صنعتی اراک براساس مجوز شماره 96549/22/2 مورخ 29 خرداد 95 از شورای گسترش آموزش عالی تأسیس شده است. این مرکز، تنها مرکز تحقیقاتی دارای مجوز رسمی در رابطه با صنایع آلومینیوم در کشور است. مرکز تحقیقات آلومینیوم با بهره گیری از دانش متخصصان و همچنین ارتباط مستمر با صنایع آلومینیوم منطقه، مهمترین مشکلات و نیازهای فناورانه صنایع آلومینیوم را شناسایی کرده است.
ربیعی گفت: این مرکز همچنین، چندین پیشنهاده پژوهشی از اساتید برجسته کشوری جهت رفع این چالش ها به صنایع آلومینیوم ارسال کرده و با ایجاد یک پل ارتباطی بین متخصصان و صنعتگران سعی کرده است، مشاورههای تخصصی و فنی به این صنایع ارائه دهد. همچنین جهت هدایت پایان نامههای دانشگاهی به سمت رفع نیازهای فناورانه و موانع تولید صنایع آلومینیوم، چندین پروژه دانشجویی در این زمینه تعریف شده است.
وی درباره دلیل تاسیس این مرکز در شهرستان اراک توضیح داد: آلومینیوم پس از فولاد، بیشترین تولید و مصرف را در جهان دارد. بطوریکه میزان مصرف آن به تنهایی بیش از مجموع فلزات غیرآهنی دیگر است. آلومینیوم به علت ویژگی های منحصر بفرد و کاربرد فراوان در صنایع هوا فضا، کشتیسازی، حمل و نقل، نظامی، ساختمان، تجهیزات الکتریکی و بستهبندی مواد غذایی در دنیا مورد توجه قرار گرفته و حتی آن را فلز قرن 21 نامیدهاند.
ربیعی گفت: با توجه به استقرار صنایع بزرگ و منحصر بفرد بالادستی و صنایع متنوع و متعدد پایین دستی صنعت آلومینیوم کشور در شهر صنعتی اراک و نیاز مبرم این صنایع به یک مرکز تحقیقاتی دانش بنیان بومی، دانشگاه صنعتی اراک به عنوان تنها دانشگاه صنعتی استان مرکز تحقیقات و فناوری آلومینیوم را در قطب آلومینیوم کشور یعنی شهر اراک راه اندازی کرده است. با عنایت به اینکه جهت ادامه حیات و بقا در بازار گسترده و کاملا رقابتی آلومینیوم در سطح جهانی و منطقه، نیاز به دستیابی به فناوری های پیشرفته و انجام تحقیقات کاربردی به منظور بومی سازی تکنولوژی های روز جهانی هست، لذا مرکز تحقیقات و فناوری آلومینیوم می تواند با توجه به مزیت همجواری با صنایع بزرگ تولیدی آلومینیوم و بازار مصرف گسترده در صنایع پایین دستی آن زمینه سوددهی و رقابت پذیری را با شناسایی مشکلات صنایع تولیدی و ارائه فناوری های نوین برای آنها فراهم کند و با این رویکرد گام های موثری جهت پیشرفت صنعت آلومینیوم کشور برداشته است.
وی خاطرنشان کرد: این مرکز در نظر دارد تا در کنار مباحث پژوهشی، نیروهای متخصص و کارآمد را برای صنایع آلومینیوم استان و کشور تربیت کرده و دوره های آموزشی تخصصی را جهت صنعتگران و دانشگاهیان فراهم کند. در این راستا بستر بسیار مناسبی برای ارتباط با صنایع آلومینیوم مستقر در اراک فراهم شده است.
وی تصریح کرد: تفاهم در همکاری آموزشی-پژوهشی با صنعت آلومینیوم و بهره برداری حداکثری از پتانسیل های علمی و اجرایی دانشگاه و صنعت در راستای ارائه خدمات پژوهشی مسئولانه با رعایت ارزش های حرفه ای و با هدف تبدیل یافته های پژوهش و دانش به فناوری و صنعت از اهداف اصلی و مهم مرکز تحقیقات و فناوری آلومینیوم است.
ربیعی بیان کرد: ارتقاء رتبه تولید آلومینیوم کشور در منطقه، توسعه و بومی سازی فناوری های پیشرفته در صنعت آلومینیوم، توسعه کمی و کیفی فناوری های تولید آلومینیوم در مراحل مختلف، تربیت و توانمندسازی نیروهای متخصص و کارآمد در صنعت آلومینیوم، افزایش بهره وری در فرآیندهای تولید آلومینیوم و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از مراحل مختلف تولید آلومینیوم و ... از دیگر اهداف این پژوهشکده محسوب میشود.
انتهای پیام
نظرات