تاریخچه فرش خوی
تاریخ فرش خوی از دو دوره متمایز دوره نخستین ودوره معاصر تشکیل شده است. دورة نخستین فرشِ خوی از پیدایش فن بافت فرش شروع و به حدود شصت سال قبل می رسد . قدمت این دوره به بیش از ۱۰۰۰ سال قبل بر می گردد و حاکی از این است که در شهر خوی قالی بافته می شد و احتمال بر این است که اقوام آریایی این هنر-صنعت را با خود به این دیار آورده اند . این قوم دامپرور با داشتن پشم فراوان و برای رهایی از سرمای منطقه آذربایجان نیازمند زیرانداز گرم بودند.
برای پاسخگویی به این نیاز ، مجبور به ابداع و تولید نمد، زیلو، جاجیم ، گبّه ، قالی و غیره شدند. بطوریکه با مطالعه زندگی عشایری و همچنین مشاهده هنر های دستی مرسوم در بین زنان و مردان عشایر، دیرینگی و انتقال سینه به سینه این هنر – صنعت در نزد اقوام منطقه ثابت می شود. دورة معاصر فرشِ خوی از سال ۱۳۲۵ شروع می شود که دورة تکامل و پیشرفت قابل ملاحظه این هنر-صنعت محسوب می شود.
فرش ایرانی از دیرباز تا کنون مورد توجه جهان بوده و همواره به عنوان یکی از نماد های هنر و تمدن ایران محسوب می شده، از زمان های دور فرش دستبافت ایران یکی از کالاهای صادراتی و لوکس بوده که طرفدار های زیادی داشته، یکی از نقش های کهن فرش ایرانی نقش ماهی است که خاستگاه آنرا می توان شهرستان خوی نامید که در مسیر جاده ی ابریشم نیز بوده است.
اشتغالزایی برای ۲۵ هزار قالیباف در خوی
امیر جعفری، رییس اداره صنعت، معدن وتجارت خوی اظهار کرد: هم اکنون در این شهرستان ۳۸ کارگاه قالی بافی غیر متمرکز با مدیریت متمرکز، ۲ مجتمع قالی بافی و ۵۵۰۰ کارگاه خانگی در حال فعالیت هستند.
جعفری افزود: در راستای تأمین مواد اولیه کارگاه های قالی بافی خوی ۷ واحد رنگرزی نخ و ابریشم وجود دارد که بافندگان و تولید کنندگان فرش دست بافت را از مراجعه به سایر شهرستان ها جهت تأمین مواد اولیه بی نیاز کرده اند.
وی تصریح کرد: وجود ۱۰۴ فروشگاه فرش که محصولات تولید شده در این شهرستان را به خریداران داخلی و خارجی عرضه می کنند این واحدهای صنفی فروش محصولات تولید شده را برای تولید کنندگان فرش تسهل می کنند.
رییس اداره صمت خوی اضافه کرد: صنعت فرش دست بافت در این شهرستان زمینه اشتغال مستقیم را برای ۲۵ هزار نفر فراهم ساخته است که از این تعداد ۲۹۰۰ نفر از خدمات بیمه خویش فرمایی و ۳۲۰ نفر از بیمه کارگاهی برخوردار هستند.
افزایش قیمت مواد اولیه فرش
جعفری به مشکلات موجود در این حوزه اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت مواد اولیه در بازارهای داخلی، نوسانات نرخ ارز، افزایش دستمزدها، عدم بازاریابی مناسب برای این صنعت در کنار مشکل بیمه قالیبافان ازجمله مشکلاتی است که روند تولید و فروش فرش دست بافت را با مشکل روبرو ساخته است.
وی عنوان کرد: جهت رفع پاره ای از مشکلات حوزه فرش دست بافت پیشنهاد می شود بخش های خصوصی و دولتی از احداث و راه اندازی نمایشگاه های بزرگ و دایمی فرش دست بافت حمایت جدی کنند، شرکت ها و یا تعاونی های تخصصی فرش دست بافت صادرات محور تأسیس گردد، حمایت همه جانبه بیمه ای از سوی دولت صورت پذیرد و کارگاه های آموزشی تخصصی متناسب با تقاضای بازار برای قالی بافان برگزار شود.
به گزارش ایسنا، سالانه بیش از ۶۰ هزار مترمربع فرش با نقش ریزماهی که برند تجاری جهانی محسوب میشود، در شهرستان خوی تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود. این فرش قدمتی هزار ساله دارد.
انتهای پیام
نظرات