دکتر علی فتحالهی امروز، هشتم مهر در کارگاه چگونگی مهارتهای اجتماعی از دیدگاه مولانا که بهمناسبت روز بزرگداشت مولانا شاعر برجسته ایرانیتبار پارسیگوی از سوی انجمن ادبی قلم سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی لرستان برگزار شد، با تاکید بر لزوم شناسایی نگاه جامعهنگری در آثار ادبی و عرفانی، اظهار کرد: در مناظره «مرغ با صیاد» مثنویمعنوی نگرش جامعهنگرانه مولوی را بهوضوح میبینیم چراکه این مناظره به بیان پیامدهای مثبت اجتماعی و حضور مردم در اجتماع پرداخته است.
وی با بیان اینکه برخلاف عرفان سنتی که انزواطلبی را القا میکند، عرفان مولانا مشارکت در عرصه اجتماع را توصیه میکند، افزود: یکی از ویژگیهایی که در عرفان مولانا وجود دارد بحث جامعهمحور بودن است.
این مدرس دانشگاه آزاد لرستان به نگاه کوچه و بازاری مولانا اشاره کرد و ادامه داد: با بررسی اشعار مولانا متوجه میشویم که این شاعر از اندیشههای بزرگان و از مبانی دینی و قرآنی تاثیر ات جدی و عمیقی پذیرفته است.
فتحالهی با بیان اینکه ادبیات و شعر یکی از ابزارهای برقراری ارتباط اجتماعی است، از افسردگی بهعنوان یکیاز بیماریهای کشنده یاد کرد و گفت: افسردگی ناشی از نداشتن مهارت زیست زندگی جمعی است و متاسفانه در مدارس و دانشگاههای ما به این موضوع پرداخته نشده و نیاز است مهارتهای زندگی به دانشآموزان و دانشجویان منتقل شود.
وی با تاکید بر مدیریت زبان و اینکه بعضی اوقات یک سخن باعث از هم پاشیدن یک زندگی میشود و مولانا نیز در مثنوی معنوی به اهمیت سخن سنجیده اشاره کرده است، افزود: از دیدگاه مولانا سخن وقتی تاثیرگذار خواهد بود باید صادقانه باشد، دلپذیر باشد از تکبر و خودبینی و مقلدانه بودن به دور باشد.
فتحالهی با بیان اینکه از نگاه مولانا در کلام باید صبورانه و با اشتیاق سخن بگوییم و سخن ما طلبکارانه و آمرانه نباشد و گوینده کلام باید از مقبولیت اجتماعی برخوردار باشد، اظهار کرد: اشتیاق شنوندگان هم برای مؤثر بودن سخن ما نقش مهمی دارد.
این مدرس عرفان و ادبیات عرب با بیان اینکه مولانا مهارت سکوت در مقابل آدمهای نادان را به ما توصیه میکند، افزود: نرمش و نیکویی کلام بسیار مهم است و در قرآن کریم نیز به این مهم اشاره شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد لرستان با بیان اینکه دل و عقل ما باید زبان ما را مدیریت کند که در حکایت «طوطی و بازرگان» مثنویمعنوی نیز به این موضوع اشاره شده است، به تاکید مولانا بر اهمیت خویشتنداری در سخن اشاره کرد و گفت: مولانا تاکید دارد علاوهبر اینکه ما باید سخنگوی خوبی باشیم باید شنونده خوبی هم برای دیگران باشیم چرا که از نگاه مولانا گوش دادن به حرف دیگران یک هنر است.
وی در خاتمه با اشاره به برخی از اشعار مولانا در رابطه با اهمیت سخن و اهمیت گوش دادن، اظهار کرد: ارتباط غیر کلامی نیز ویژگیهایی دارد که مهمترین آن خوشرویی است.
انتهای پیام
نظرات