به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، ستاره شناسان با خوش شانسی مواجه شدهاند. بر اساس مطالعهای که به تازگی در مجله نیچر(Nature) منتشر شده است، یک جفت کهکشان باستانی که در لبه فضا-زمان زندگی میکنند و در پشت پرده غلیظی از گرد و غبار کیهانی پنهان شدهاند، توسط تیمی از ستاره شناسان و دانشمندان کشف شدهاند.
این کهکشانهای پردهپوش بیش از ۱۳ میلیارد سال پیش و تقریباً ۸۰۰ میلیون سال پس از "مهبانگ" که به جهان، آنگونه که ما میشناسیم حیات بخشیده، به وجود آمدهاند.
دانشمندان با خوش شانسی، سیگنالهای طیفی این دو کهکشان را مشاهده کردند. این موفقیت باورنکردنی توسط تیمی از دانشمندان به سرپرستی "یوشینوبو فوداموتو" از رصدخانه ملی نجوم ژاپن(NAOJ) حاصل شد.
این تیم در حال بررسی کهکشانهای همسایه(جوانتر) بود که در طیف نور ماوراء بنفش(UV) بسیار بیشتر میدرخشند. در همین هنگام بود که متوجه یک سیگنال اضافی شدند.
در این مطالعه آمده است: کشف ناگهانی این دو کهکشان در پشت گرد و غبار در لبهی جهانِ تاکنون شناخته شده نشان میدهد که سرشماری فعلی کهکشانهای اولیه (مبتنی بر اشعه ماوراء بنفش) هنوز ناقص است.
در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ بود که "فوداموتو" و همکارانش با به کارگیری رصدخانه "ALMA" که یک تداخلسنج بسیار حساس واقع در کشور شیلی است، به تماشای کهکشانهای بسیار دور جهان نشستند. رصدخانه "ALMA" میتواند اجسامی را در فواصل بسیار دور رصد کند و در محیطهای مملو از گرد و غبار کیهانی به نظاره اجرامی که در عصر باستانی کیهان موسوم به "طلوع کیهان" به وجود آمدهاند، بنشیند.
محققان میگویند، این مطالعه میتواند شیوه مدلسازی جهان اولیه را تغییر دهد.
"فوداموتو" و تیمش ۴۰ کهکشان درخشان را که در این طلوع کیهان به وجود آمدهاند، مورد مطالعه قرار دادند. این تیم در حال رصد دو کهکشان هدف به نامهای "REBELS-۱۲" و "REBELS-۲۹" بودند که الگوهای مبهمی از سیگنالهای اضافی را از یک مکان واقع در چند هزار سال نوری دورتر از کهکشانهای درخشان شناخته شده مشاهده کردند. مشاهدات بیشتر تأیید کرد که این تیم در واقع به دو کهکشان ناشناخته خیره شده است که در پشت ابرهای ضخیمی از غبار کیهانی پنهان شدهاند.
سپس این دو کهکشان که در طیف نور مرئی و ماوراءبنفش نامرئی هستند، "REBELS-۱۲-۲" و "REBELS-۲۹-۲" نام گرفتند. رصدخانه "ALMA" نیز فقط به این دلیل میتواند آنها را تشخیص دهد که حساسیت زیادی نسبت به طول موجهای مادون قرمز دوردست دارد.
اکنون این کشف نشان میدهد که از هر پنج کهکشان ساکن در زمان طلوع کیهانی، یک کهکشان میتواند در پشت ابرهای تیرهای از غبار کیهانی پنهان باشد که همین موضوع میتواند شیوه مدلسازی ستارگان و کهکشانها را در این دوران باستانی جهان تغییر دهد.
انتهای پیام
نظرات