• یکشنبه / ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۰:۲۵
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1400062820533
  • خبرنگار : 50180

معایب و مزایای آموزش آنلاین

"کرونا" جای دفتر و کتاب را با گوشی و تبلت عوض کرد!

"کرونا" جای دفتر و کتاب را با گوشی و تبلت عوض کرد!

ایسنا/کرمانشاه از حدود دو سال پیش که کرونا آمد، آموزش حضوری جای خود را به آموزش مجازی داد و جای کتاب و دفتر را فایل های صوتی و تصویری معلم و جای مدرسه و کلاس درس را گوشی و تبلت گرفت.

برگزاری کلاس های درس به صورت غیرحضوری و آنلاین هر چند در دوران همه گیری کرونا به موقع استارت خورد و اجازه نداد شیوع این بیماری فرآیند تعلیم و تربیت را به طور کامل تعطیل کند و مزایایی همچون آشنایی بیشتر جامعه به ویژه دانش آموزان با فضای مجازی، کم شدن هزینه‌های رفت و آمد و... را داشته، اما این نوع از آموزش، معایب و مشکلاتی را هم در پی داشته است.

معلم‌های مدارس که بعد از حدود دو سال آموزش مجازی به دلیل همه گیری کرونا، تجربیات زیادی از آموزش مجازی دارند و از نزدیک مزایا و معایب آموزش مجازی را حس کرده اند، بیشتر از هر کسی می دانند شروع یک سال تحصیلی دیگر به صورت غیرحضوری چگونه است.

میترا جلیلیان از معلم‌های باسابقه کرمانشاه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تجربیات دو ساله‌اش در مورد آموزش مجازی می گوید:  یکی از معایب اصلی این نوع آموزش عدم دسترسی برخی از دانش‌آموزان به اینترنت و یا سرعت کم آن است که باعث می شود آموزش مجازی با محدودیت هایی همراه شود.

 جلیلیان با بیان اینکه قطع و وصل مداوم اینترنت اجازه نمی دهد در کلاس های درس آنلاین معلم بتواند با آرامش مطالب درسی را به دانش‌آموزان منتقل کند، گفت: برای اینکه دانش‌آموزان ناچار نباشند فایل های با حجم زیاد را دانلود کنند، به ناچار و درخواست مکرر خود دانش‌آموزان برای صرفه جویی در حجم اینترنت ناچار می شویم مطالب را به صورت مختصر و مفید و گلچین شده آموزش دهیم.

 جلیلیان ادامه داد: علاوه بر این برخی از دانش آموزان مناطق محروم از تلفن همراه پدر یا مادر خود استفاده می کنند که با توجه به اینکه اغلب در خانواده دو یا سه دانش آموز دارند، عملا دانش آموز فرصت کمی برای استفاده از تلفن همراه خواهد داشت.

جلیلیان سپس با بیان اینکه در کلاس درس مجازی تعامل اجتماعی بین دانش‌آموز، معلم و هم کلاسی‌هایش کمتر است، گفت: وقتی تعامل کمتر شود قطعا یادگیری کمتر اتفاق خواهد افتاد. در آموزش چهره به چهره معلم همزمان با دانش آموز در تعامل بوده و با تجربه ای که دارد از چهره دانش‌آموزش متوجه می شود که مثلا او درس را متوجه نشده، اما در آموزش مجازی این شرایط مهیا نیست و اصلا ممکن است دانش‌آموز ساعت ها و یا حتی روزها بعد فایل صوتی یا تصویری را نگاه کند که در چنین فضایی نمی توان به یادگیری دانش‌آموزان در حد قابل قبول امیدوار بود.

این معلم کرمانشاهی ادامه داد: در کلاس های درس حضوری دانش‌آموزان در جریان روند آموزش معلم، سوالات خود را مطرح می کنند که در کلاس درس مجازی هرچند دانش‌آموزان قوی تر ممکن است سوالات خود را بپرسند، اما دانش‌آموزان متوسط و ضعیف و آنهایی که استرس بیشتری داشته و سر کلاس درس حضوری هم اغلب سوالات خود را نادیده می گیرند، در فضای غیر حضوری دیگر اصلا به فکر سوال پرسیدن نیستند.

جلیلیان اشاره ای هم به ارتباط عاطفی بین معلم و دانش آموزان داشت و گفت: من معلم در کلاس های درس حضوری اگر دانش آموزی درس نخواند رودرور از او می پرسم که چرا درس نمی خوانی و اگر احیانا مشکلی مثل مشکلات خانوادگی برای درس نخواندن آن دانش آموز وجود داشته باشد، برای رفع مشکلش با او همفکری خواهم کرد، اما در فضای آموزش مجازی چنین تعاملی بین معلم و دانش‌آموز شکل نمی گیرد.

وی سپس با بیان اینکه در کلاس درس مجازی معلم کنترل زیادی روی دانش‌آموزان ندارد، گفت: ممکن است دانش‌آموزی سرکلاس درس حضور زده و از کلاس خارج شود و یا اصلا ممکن است والدینش به جای او سر کلاس حضور بزنند و معلم اصلا متوجه این موضوع نخواهد شد. این موضوع در مورد امتحانات و ارزشیابی ها هم صدق می کند. از کجا معلوم که دانش‌آموز پاسخ سوالات را از روی کتاب نمی دهد و یا اصلا خودش در حال پاسخگویی به سوالات است؟

میترا شاویسی دبیر و سرگروه روانشناسی آموزش و پرورش ناحیه سه استان کرمانشاه هم در گفت وگو با ایسنا، در خصوص معایب آموزش مجازی، گفت: در کلاس‌های درس مجازی تعامل اجتماعی بین معلم و دانش آموز و بحث های رو در رو و چهره به چهره که در ساختن شخصیت دانش آموزان  تاثیر بسیاری دارد، جایی ندارد.

شاویسی ادامه داد: زبان بدن معلم یکی از راه های تعامل و آموزش دروس به دانش آموزان است که در کلاسهای مجازی به دلیل ضعیف بودن این امر، باعث ارتباط برقرار نکردن دانش آموزان با درس می شود.

وی ادامه داد: در دروس روان شناسی و جامعه شناسی برای تفهیم درس به مثال های بیشتری نیاز است و گاهی مطالب به صورت بحث گروهی، پرسش و پاسخ و مثال های پیاپی از طرف معلم و دانش آموز تفهیم می‌شود که در این میان زبان بدن هر دو طرف تعامل و یادگیری را بیشتر می‌کند که در کلاس های مجازی این امر صورت نمی‌گیرد.

شاویسی اشاره ای هم به مزایای  کلاس های مجازی داشت و گفت: محدود نبودن به زمان و مکان خاص، هم برای معلم و خیلی مواقع برای دانش آموزان مزیت است، چون محدود نبودن زمان باعث می شود که مثلا تمام دانش آموزان بتوانند هم زمان با هم درس جلسه قبل را بصورت گفتاری و کنفرانس ارائه دهند، اما در کلاس حضوری این امکان در زمان محدود تنها برای چند نفر وجود دارد.

وی با بیان اینکه تفاوت های فردی در کلاس های آنلاین زیاد مشهود نیست، گفت: در آموزش مجازی دانش آموزان کند دست و کند ذهن می‌توانند با چند بار گوش دادن به درس خود را به دیگر دانش آموزان برسانند.

وی ادامه داد: مزیت دیگر کلاس های درس مجازی این است که وضعیت اقتصادی، سن و ظاهر افراد در کلاسهای آنلاین قابل تشخیص نیست و همه به یک صورت دیده می‌شوند.

شاویسی ادامه داد: کلاس های مجازی مهارت استفاده از تکنولوژی و تولید محتوا در فضای مجازی را چه برای دانش آموز و چه برای معلم و استاد بیشتر کرده، مهارتی که شاید اگر در شرایط عادی بودیم برای کسب کردنش به سال ها زمان نیاز بود. ضمن اینکه کلاس های درس غیرحضوری کم شدن هزینه های لباس، حمل و نقل، کتاب و جزوات و... را هم به همراه دارد که در خانواده های ضعیف از نظر اقتصادی یک مزیت است.

حدیث مریدی دبیر شیمی مدارس کرمانشاه نیز در گفت گو با ایسنا، در بیان نقاط ضعف آموزش مجازی، گفت: در آموزش مجازی تشخیص شرایط کلاس و وضعیت دانش آموزان برای معلم وجود ندارد و رابطه عاطفی بین معلم و دانش‌آموز ایجاد نمی‌شود که همه اینها کیفیت آموزش را تحت تاثیر قرار می دهد.

مریدی با بیان اینکه معلم ها در آموزش مجازی تقریباً تمام ساعات روز درگیر آموزش هستند، گفت: سرعت پایین اینترنت، عدم امکان انجام کارهای گروهی و عدم ارزشیابی صحیح از دیگر ضعف های آموزش مجازی است.

این معلم کرمانشاهی در بیان نقاط قوت آموزش مجازی هم گفت: در آموزش مجازی معلومات معلم به روزتر و بیشتر شده و با بارگذاری کلیپ‌های آموزشی در فضای مجازی از همکاران نکته‌های جدیدتری می آموزد که این موضوع می تواند در ارتقای مهارت های آموزشی معلم‌ها مفید باشد.

وی ادامه داد: از مزایای آموزش مجازی برای دانش‌آموزان اینکه آنها می توانند یک فایل یا ویدئو ضبط شده را بارها نگاه و تکرار کنند و از این طریق یادگیری خود را تعمیق کنند.

رقیه نعمتی دبیر عربی مدارس کرمانشاه هم در گفت وگو با ایسنا در بیان مزایای آموزش مجازی گفت: در این نوع از آموزش مطالب درسی به شکل آسان و قابل تکرار و البته متنوع و جذاب در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد که در چنین فضایی یادگیری بهتر رخ می دهد.

نعمتی ادامه داد: با وجود مزایای آموزش مجازی اما واقعیت این است که هیچ چیز نمی تواند جای آموزش حضوری و چهره به چهره را برای دانش آموزان بگیرد.

وی ادامه داد: به نظرم حتی در صورت پایان همه گیری کرونا هم نباید آموزش مجازی را کنار بگذاریم، چون اگر آموزش تلفیقی حضوری و مجازی در نظام آموزشی کشور جابیفتد، به آموزش کشور کمک شایانی خواهد کرد.

محسن امینی دبیر هنر هنرستان های کرمانشاه نیز در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه آموزش مجازی به زیرساختهایی نیاز دارد، گفت: در کشورهای پیشرفته دنیا آموزش آنلاین از قبل بوده، اما در کشور ما بخاطر شرایط کرونایی به اجبار این نوع آموزش را شروع کردیم، در حالی که هیچ برنامه ای برای بسترسازی  کلاس های آنلاین وجود نداشت.

وی ادامه داد: اپلیکیشن  شاد جوابگوی همه دانش آموزان و  معلمین نیست. به عنوان مثال در درسی مثل هنر که درسی  کارگاهی و عملی است امکان آموزش در فضای غیرحضوری وجود ندارد و ارتباط با دانش آموز ساده نیست.

وی با بیان اینکه آموزش هنر با بیشترین آسیب ها در آموزش آنلاین مواجه بود، گفت: در کلاس حضوری ما دست بچه ها را می گرفتیم که چطور قلم را در دست بگیرید و چطور از قلم استفاده کنید، اما در فضای آموزش مجازی چنین امکانی فراهم نیست و به نظرم معنا و مفهوم آموزش بخصوص در دروس هنری و عملی در آموزش مجازی تبیین نشد.


انتهای پیام
 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha