به گزارش ایسنا، از زمان شیوع کرونا، مادران باردار و افرادی که قصد بارداری دارند نسبت به ابتلا به کرونا نگران هستند، برخی معتقد هستند که کرونا در مادران باردار تأثیر بیشتری میگذارد، ترس از واکسینه شدند نیز روی دیگری از سکه است زنان باردار و خانواده آنها اغلب نسبت به واکسیناسیون واکنش نشان میدهند و نگران هستند جنین بعد از واکسیناسیون دچار مشکل شود، نگرانی که ازنظر علمی جایگاهی ندارد.
دکتر صدیقه حنطوشزاده استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و فلوشیپ بارداری پرخطر با اشاره به کرونا در مادران باردار، تصریح میکند: زنان زمانی که باردار میشوند بهطور طبیعی افزایش وزن پیدا میکنند، ۱۰ درصد مادران بعد از بارداری به دیابت و ۱۰ درصد به فشارخون بارداری مبتلا میشود چراکه زنان باردار نسبت به افراد عادی بار اضافی به همراه دارند؛ اگرچه بدن انسان بهصورت فیزولوزیکی با شرایط بارداری تطابق پیدا میکند اما زمانی که مادر باردار به کرونا مبتلا شود شرایط برای او نسبت به افراد عادی سختتر است.
وی ادامه میدهد: اولین راه مقابله با کرونا جلوگیری است، به مادران باردار توصیه میشود در صورت امکان در خانه بمانند و در مکانهایی که ضرورت ندارد حضور پیدا نکنند و در صورت حضور حتماً از ماسک استفاده شود، یکی دیگر از اصلیترین راههای پیشگیری تزریق واکسن کرونا است.
بنا بر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار میکند: درحالیکه در کشور واکسن برای تعداد زیادی از مادران باردار تهیهشده است، اغلب نگران هستند که آیا واکسن تزریق کنند یا نه؟ هر وقت این سؤال را از من میپرسند متأثر میشوم چراکه ما در قالب یک تیم تخصصی تلاش زیادی کردیم که واکسن برای مادران باردار تزریق شود اما حالا با موجی از تردید روبهرو شدهایم.
وی با اشاره به علائم کرونا در مادران باردار، بیان میکند: کرونا در مادران باردار خطرناکتر است، خانمهای باردار بهصورت طبیعی تنگی نفس دارند اما اگر این تنگی نفس افزایش پیدا کند و علائمی مانند تب، سرفه، ضعف، احساس کوفتگی و خستگی، بیاشتهایی به وجود آید و مادر تماس با فرد مبتلابه کرونا داشته باشد و در ادامه آن احساس کاهش حرکت بچه و داشتن سردرد میتواند از عوامل ابتلا به کرونا باشد.
حنطوشزاده بیان میکند: مادران باردار با دیدن این علائم در گام اول به پزشک مراجعه نکنند بلکه با سامانه ۴۰۳۰ کد ۴ تماس بگیرند و علائم خود را بیان کنند اگر تشخیص داده شد باید به پزشک مراجعه کنند در غیر این صورت در خانه بمانند، توجه داشته باشند که بیحرکتی چاره درمان نیست زنان حامله مستعد آمبولی و ایجاد لخته خون در پا هستند بنابراین نباید بیحرکت بمانند و باید زندگی معمولی خود را در کنار مصرف مایعات و ویتامین ادامه دهند.
واکسیناسیون در زنان باردار عارضه ایجاد نمیکند
دکتر اشرف آلیاسین، متخصص زنان و زایمان و دبیر برد زنان و زایمان در ایران نیز در خصوص واکسیناسیون مادران باردار میگوید: از ابتدای شیوع کرونا برخی از مادران باردار نیز به کرونا مبتلا شدند، شانس ابتلای مادران باردار به کرونا نسبت به بقیه افراد بالاتر نیست اما زمانی که زنان باردار مبتلا شوند شدت بیماری در این افراد بیشتر از افراد معمولی است.
وی ادامه میدهد: با شروع واکسیناسیون در جهان مادران باردار بهخصوص کادر درمان نیز واکسینه شدند بهطوریکه در آمریکا ۱۰۰ هزار مادر باردار و در اروپا ۳۰ هزار مادر باردار واکسن دریافت کردند، سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که مادران باردار واکسینه شوند طبق تحقیقات صورت گرفته واکسیناسیون برای مادر عارضه ایجاد نمیکند، همچنین عواملی مانند کم شدن رشد جنین، سقط، پارگی کیسه آب، زایمان زودرس و فشارخون بالا براثر واکسن تاکنون گزارش نشده است.
مادران باردار سینوفارم تزریق کنند
آلیاسین اظهار میکند: یکی از واکسنهایی که سازمان بهداشت جهانی برای مادران باردار تأیید کرده است واکسن سینوفارم است که ویروس کشتهشده است و برای مادر ضرری ندارد، به مادران باردار توصیه میکنیم بعد از ۱۲ هفتگی یعنی بعد از سهماهه اول بارداری واکسن تزریق کنند.
وی یادآور میشود: مادران از سن حاملگی ۲۸ هفته به بعد که به زایمان نزدیک میشوند با مسائل بیشتری روبهرو هستند بنابراین باید زودتر اقدام کنند و از تزریق واکسن نترسند؛ مادران باردار پرخطر یعنی مادران بالای ۳۵ سال یا مادران دارای دیابت، اضافهوزن، فشارخون، بیماری قلبی، آسم و بیماری کلیوی دارد و هر بیماری زمینهای دیگر حتماً باید واکسن را دریافت کنند.
دبیر برد زنان و زایمان در ایران یادآور میشود: همه مادران اگر شرایط واکسیناسیون دارند این کار را انجام دهند چراکه واکسن میتواند پادتن ایجاد کند، این پادتن از جفت رد میشود و به جنین میرسد درنتیجه نوزاد ایمنی به دنیا میآید، بعد از زایمان نیز پادتن از سطح شیر رد میشود و شیر مادر کمک میکند که نوزاد دچار بیماری نشود.
وی خاطرنشان میکند: مادرانی که در بخش دولتی تخت نظر هستند از طریق شبکه بهداشت برای واکسیناسیون معرفی میشوند، مادرانی که در بخش خصوصی تحت نظر هستند نیز میتوانند یکبار به مرکز بهداشت مراجعه و ثبتنام کنند.
تزریق واکسن شدت ابتلا به کرونا در مادران باردار را کاهش میدهد
دکتر پریچهر پورانصاری عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی نیز بیان میکند: مادران باردار ازنظر ابتلا به کرونا مصون نیستند و در صورت ابتلا با عوارض بیشتری روبهرو هستند میزان بستری شدن مادران باردار در بخش مراقبتهای ویژه نسبت به افراد معمولی بیشتر است.
وی تأکید میکند: از ابتدای واکسیناسیون در دنیا واکسن فایزر و مدرنا برای مادران باردار توصیه شد اما بعدازآن سازمان بهداشت جهانی ۲ واکسن سینوفارم و آسترازنکا را برای مادران باردار مجاز شناخت؛ انجام واکسیناسیون باعث میشود بیماری کرونا در زنان باردار شدت کمتری داشته باشد و مرگومیر ناشی از کرونا کاهش پیدا کند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان میکند: توصیه میشود مادران باردار پرخطر، مادران دارای چندقلو، مادرانی که به روشهای IVF و ART باردار شدند حتماً از هفته ۱۲ به بعد واکسن سینوفارم یا آسترازنکا تزریق کنند.
وی یادآور میشود: گاهی مسئلهای مانند وقوع لخته خون بعد از تزریق آسترازنکا شنیدهایم و همین امر باعث نگرانی میشود، توصیه میشود افرادی که کاندیدای دریافت استرازنکا هستند حتماً توسط افرادی که در خصوص واکسیناسیون تبحر کافی دارند مشاوره دریافت و سپس نوع واکسن را متناسب با شرایط خود انتخاب کنند، اگرچه برخی علائم مانند درد محل واکسن و علائم سرماخوردگی تا ۷۲ ساعت بعد از تزریق ایجاد میشود.
نیاز به تأخیر انداختن بارداری بعد از تزریق واکسن نیست
دکتر لاله اسلامیان، استاد گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز بیان میکند: کرونا باعث افزایش میزان زایمان زودرس، از دست دادن جنین و مسمومیت باردار میشود، کرونا برای مادران باردار خطرناک است بنابراین توصیه میشود واکسیناسیون انجام شود.
وی ادامه میدهد: واکسن سینوفارم حاوی ویروس غیرفعال است که برای مادران باردار خطر و قابلیت ایجاد بیماری ندارد، اینکه واکسن با عبور از جفت به جنین صدمه میزند مطلب درستی نیست بلکه تزریق واکسن ۷۹ درصد از ابتلا به بیماری و بستری شدن مادران باردار جلوگیری میکند که بسیار ارزشمند است.
استاد گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به تزریق واکسن قبل از بارداری، اظهار میکند: اگر قصد تزریق واکسن قبل از بارداری دارید نیازی به انجام تست حاملگی نیست حتی اگر بعد از تزریق واکسن متوجه شدید که باردار هستید جایی برای نگرانی وجود ندارد و نیازی به ختم بارداری نیست، بعد از تزریق واکسن نیازی نیست که بارداری را به تعویق بیندازید.
اگر بعد از دوز اول باردار شدید، دوز دوم را چه زمانی تزریق کنید؟
وی تأکید میکند: دوز دوم واکسن معمولاً سه هفته بعد از دوز اول صورت میگیرد، حال اگر خانمی بعد از واکسن اول متوجه شود که باردار است توصیه میشود دوز دوم را بعد از سه ماه اول بارداری تزریق کند، اما اگر بعد از تزریق دوز اول باردار شدید و در مشاغل پرخطر کار میکنید میتوانید در هفته ۸ بارداری دوز بعدی را تزریق کنید در غیر این صوت تا هفته ۱۲ صبر کنید و سپس واکسن بزنید.
اسلامیان بیان میکند: بهتر است واکسن در سهماهه دوم یا سوم و بعد از ۱۲ هفته بارداری تزریق شود چراکه اکثریت ارگانهای جنین تشکیلشده است و هرگونه نگرانی برای جنین برطرف میشود.
وی در پایان خاطرنشان میکند: خانمهای شیرده نیز برای دریافت واکسن مشکلی ندارند و میتوانند واکسن بزنند چراکه دوز واردشده به بدن تأثیر سویی نخواهد داشت چراکه این پادتنها از طریق شیر به نوزاد شیرخوار منتقل میشود.
به گزارش ایسنا، همواره ترس از عوارض جنینی باعث میشود که از تجویز بسیاری از داروها و واکسنها در دوران بارداری جلوگیری شود. این در حالی است که بعضی از این موارد نهتنها باعث بروز عارضه نمیشوند بلکه از بسیاری از بیماریهای خطرناک برای جنین هم پیشگیری میکنند. نتایج مطالعات محققان دانشگاه واشینگتن نشان میدهد زنان باردار یا شیردهی که واکسن کووید ۱۹ را دریافت کردهاند، هیچ عوارضی فراتر از انتظار نشان ندادند، بنابراین پیشنهاد میشود مادران باردار بدون ترس و نگرانی برای بالا بردن ایمنی بدن خود و جنین واکسن کرونا را دریافت کنند.
انتهای پیام
نظرات