• سه‌شنبه / ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ / ۲۰:۳۹
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1400062317532
  • خبرنگار : 71646

رییس سازمان جنگل‌ها اعلام کرد

۱۲۵ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی/حفظ منابع طبیعی نیازمند عزم تمام ارکان حاکمیت

۱۲۵ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی/حفظ منابع طبیعی نیازمند عزم تمام ارکان حاکمیت

رییس سازمان جنگل‌ها با اشاره به اینکه توسعه کشور از مسیر توسعه ‌پایدار عبور می‌کند، ضمن اشاره به تهدیداتی که متوجه منابع طبیعی و غذایی کشور است بر ضرورت توجه تمام ارکان‌ حاکمیت در راستای حفظ منابع طبیعی تاکید کرد.

به گزارش ایسنا، مسعود منصور در ‌پنجمین جشنواره ملی روز جنگلبان، ضمن بیان اینکه ایران کشوری خشک و نیمه خشک که یک سوم متوسط بارندگی در جهان،  سه برابر تبخیر بیشتر و ‌یک سوم متوسط سرانه جهانی ‌پوشش جنگلی دارد، گفت: ۱۲۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور در معرض فرسایش آبی قرار دارد و ۳۰ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور در معرض فرسایش بادی هستند.  آمارها و بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه ۱۶ تن در هکتار فرسایش خاک داریم و سالانه حدود ۲۰ تن در هکتار فرسایشی بادی داریم.

وی ادامه داد: ۴۵۰ شهر و ۸۲۰۰ روستای  با حدود ۵۵ میلیون نفر بعد جمعیتی در معرض سیلاب است و همچنین سالانه ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر فرونشست زمین در کشور رخ می‌دهد.

به گفته رییس سازمان جنگل‌ها،۳۸۰ دشت ممنوعه در کشور وجود دارد اما می‌توانیم تهدیدات را کاهش داد. به‌عنوان مثال هر هکتار جنگل ۲.۵ تن اکسیژن برای ۱۰ فرد ایجاد می‌کند و ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیمتر نفوذ آب در زمین را افزایش می‌دهد. همچنین اجرای طرح آبخیزداری می‌تواند فرسایش ۱۶ تن در هکتار خاک در اثر باد را به ۹ تن کاهش دهد و تا ۷۰ درصد از خسارت ناشی از سیل جلوگیری کند.

منصور با اشاره به اینکه امنیت ملی در گرو امنیت غذایی و امنیت غذایی نیز در گرو امنیت زیستی است، تصریح کرد: حفظ آب، خاک، ‌پوشش گیاهی و هوا ضامن این امنیت است بنابراین نیازمند توجه بیشتر است. هم اکنون ۳۷ میلیون واحد دامی می‌تواند در مراتع تعلیف شود و ۲ هزار تن محصولات جانبی از جنگل‌ها برداشت و صادر می‌شود اما متاسفانه به‌صورت خام صادر می‌شود.

منصور حفاظت از آب، خاک و ‌پوشش گیاهی را در چهار محور اصلی تشریح کرد و گفت: حفظ این منابع نیازمند عزم همگانی و جدی تمام ارکان حاکمیت است چراکه توسعه کشور از راه توسعه ‌پایدار محقق می‌شود و لازم است تمامی دستگاه‌ها اقدامات خود را به‌گونه‌ای انجام دهند که حداقل خسارات به منابع طبیعی وارد شود.

رییس سازمان جنگل‌ها با اشاره به -ماده ۱۳- قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی گفت: طبق این ماده قانونی، ‌۱۰۰ درصد درآمدها و خسارات وارد شده به منابع طبیعی باید به‌منظور حفاظت و احیا و انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در قالب بودجه سالیانه به منابع طبیعی بازگردد درحالیکه به‌طور معمول حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از این درآمدها باز می‌گردد. لازم است این مبالغ در سیستم منابع طبیعی صرف حفاظت شود.

منصور، مشارکت جوامع دانشگاهی - علمی و استفاده از فناوری‌های نوین را از دیگر محورها در جهت حفظ منابع طبیعی عنوان کرد و گفت: مرکز بین المللی مدیریت جامع حوضه آبخیز با تصویب یونسکو برای اولین بار ایجاد و همچنین سامانه ۱۳۹ راه‌اندازی شد. مرکز کنترل نیروهای حفاظتی نیز با استفاده از فناوری‌ها و تکنولوژی‌های نو و مشارکت جوامع علمی و دانشگاهی برای حفاظت از منابع طبیعی ایجاد و راه‌اندازی شد.

وی با بیان اینکه حفظ منابع طبیعی نیازمند اقدامی جهادی است، به ضرورت مشارکت مردمی اشاره  و اظهار کرد: بدون مشارکت مردم امکان مدیریت منابع طبیعی وجود ندارد و محور اقداماتی که در زمینه زراعت چوب، مرتعداری، گیاهان دارویی بر مبنای مشارکت مردمی بوده است.  ۳۷۰ تشکل مردمی در سال گذشته برای حمایت از جنگل‌ها و مراتع ایجاد شد و نیروهای مردمی در بیش از ۴۰۰ قرارداد مجری کار و فعالیت در منابع طبیعی شدند.

وی ادامه داد: یکی از بارزترین نمادهای مشارکت مردم با منابع طبیعی در اطفای حریق است. در حالیکه عمدتا اطفای حریق در کشورهای جهان بر ‌پایه نیروهای رسمی و دولتی صورت می‌گیرد اما در کشور ما مردم به‌دلیل اهمیتی که به منابع طبیعی می‌دهند در اطفای حریق مشارکت می‌کنند اما متاسفانه گاهی مواجه با حوادثی ناراحت‌کننده در این زمینه می‌شویم. سال گذشته ۷ تن از هموطنان در جریان حریق در روستاهای مختلف کرمانشاه، خوزستان، فارس، چهارمحال و بختیاری جان خود را از دست دادند.

منصور افزود: ضمن تلاش‌های فراوان اما هنوز نتوانسته‌ایم برای این ۷ نفر جبران خسارات کنیم اما امیدواریم که بتوانیم این مشکل را حل کنیم.  

وی با اشاره به اینکه امسال چهار نفر از یک خانواده را در شهرستان فیروزآباد فارس در جریان اطفای حریق از دست دادیم، گفت: سال گذشته برای ‌پیش‌بینی حوادث احتمالی ‌پیگیر بیمه بی‌نام شدیم و یک قرارداد بیمه مناسبی منعکس شد.

رییس سازمان جنگل‌ها درباره تامین تجهیزات نیروهای حفاظتی سازمان جنگل‌ها گفت: تعدادی تجهیزات تامین شد اما ‌پوشش رادیویی یعنی؛ بی‌سیم یکی از ضرورت‌ها به‌ویژه در زمان حریق و سایر حوادث منابع طبیعی است. ما در دهه ۷۰ ‌پوشش بی‌سیمی آنالوگ داشتیم که به‌تدریج کنار گذاشته شد اما از ‌پارسال بحث تهیه بی‌سیم دیجیتال ‌پیگیری شد و امروز ۴ استان آماده بهره‌برداری و استفاده از ‌پوشش رادیویی خواهند بود.

منصور با اشاره به اینکه نیروهای یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها باید ضابط قضایی باشند، گفت: درپی هماهنگی‌هایی که با قوه قضاییه صورت گرفت اکنون دادستان هر استان برای نیروهای آموزش دیده کد شناسیه‌ای تعیین و به ما اعلام می‌کنند و کارت ضابط قضایی برای این افراد صادر می‌شود.

رفع تصرف ۱۸ هزار هکتار از اراضی ملی از ابتدای سال جاری

رییس پلیس پیشگیری ناجا - سردار مهدی معصوم بیگی که در این مراسم حضور داشت نیز ضمن قدردانی از جنگلبانان، اظهار کرد: از ابتدایی که یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها در سال ۱۳۸۴ تشکیل شد این یگان روز به‌روز موفق‌تر شد و به دستاوردهای خوبی رسیده است. تشکیل ۳۰ هزار ‍‍پرونده و ارجاع به محاکم قضایی، مدیریت حدود دو هزار فقره آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع، ایجاد ۱۵ ‍‍پایگاه اطفای هوایی و فراهم کردن ۳۰ فروند بالگرد برای اطفای هوایی حریق، از دست‌آوردهای یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها بوده است.

وی با اشاره به دشواری‌های شغل جنگلبانی و تقدیر از زحمات نیروهای یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، گفت: طی ‍‍پنج ماه نخست سال جاری از تصرف ۲ هزار و ۶۴۷ هکتار از اراضی جلوگیری شد و ۱۸ هزار و ۷۶۸ هکتار از اراضی ملی به انفال بازگشت که اقدامات بسیار ارزشمندی در جهت حفظ منابع طبیعی و ملی به‌شمار می‌رود.

به گزارش ایسنا، در این مراسم که در سازمان جنگل‌ها برگزار شد از چند تن از جنگلبان و جنگل‌بان افتخاری و خانواده‌های مهشاد کریمی و  ریحانه یاسینی دو خبرنگار فقید ایسنا و ایرنا تقدیر شد. همچنین از یکی از اعضای خانواده بهزادی -که در حین اطفای حریق در آتش‌سوزی تنگ هایقر فیروزآباد جان خود را از دست دادند- تقدیر شد.

انتهای ‌پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha