این بسته که در جهت توسعه فرهنگ محیط زیست و بازدارندگی از تخریب محیط زیست توسط اداره کل محیط زیست استان اصفهان، طراحی و تدوین شده، اطلاعات لازم برای افزایش دانش حفظ محیط زیست را در هفت فصل با موضوعات ویژه تدوین کرده است.
ایرج حشمتی-مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در آیین رونمایی از بسته آموزشی سواد محیط زیستی که صبح امروز (دوشنبه-۱۵ شهریورماه) برگزار شد، با اشاره به رونمایی از مجموعه تولیدات آموزش محیط زیست ویژه دوره پیش دبستانی در هفته گذشته، اظهار کرد: اصل مترقی ۵۰ قانون اساسی گویای آن است که حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است و شرط اصلی برای تحقق این اصل دستیابی به آموزش های موثر است، در واقع آموزش موثر زیربنایی برای اجرای این وظیفه عمومی است.
وی با بیان اینکه در ۲۰۰ سال اخیر برخوردهای بشر با محیط زیست اطرافش نامناسب و در راستای توسعه ناپایدار بوده است، گفت: بشر برای ایجاد زندگی بهتر برای خود با دست اندازی به طبیعت، استفاده بی رویه از منابع و تخریب محیط زیست، مسائل زیادی را ایجاد کرده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان افزود: مخاطبین محیط زیست، جوامع بسیار متنوعی از اقشار مختلف هستند و پیام مربوط به حفظ محیط زیست را باید به انواع مخاطب رساند، بنایراین برای این پیام رسانی باید زیرساختی ایجاد شود.
وی بهترین راه ایجاد زیرساخت اجتماعی را اقدامات آموزشی دانسته و ادامه داد: اگر سازمان محیط زیست بخواهد قدمی در جهت آموزش بخشهای مختلف بردارد باید به حوزه اجرایی آموزشی در کشور ورود کند و اداره کل آموزش و پرورش به عنوان مرجع اصلی آموزش کشور در ارتباط با مخاطبین است.
حشمتی خاطرنشان کرد: بنابر آمار ارائه شده، درحال حاضر بیش از ۵۰ میلیون خانوار درگیر مسایل آموزش و پرورش هستند، بنابراین این مجموعه نقطه قابل اتکایی به نظر می رسد.
وی افزود: درک صحیح از محیط زیست و آگاهی در برخورد با آن هدف آموزشهای محیط زیست است و با همین رویکرد، از سال ۹۷ گام های موثری برای برقراری ارتباط با آموزش و پرورش برداشته شد که یکی از نتایج این گامها، تدوین کتاب انسان و محیط زیست و ورود رسمی آن به نظام آموزش کشور بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه کتابهایی که امروز رونمایی میشود، با تکیه بر دانش کشورهایی که به آموزشهای محیط زیستی مشغول هستند بومی سازی شده، افزود: این کتاب ها در فصول مختلف تدوین و آماده شده تا با آموزش اولیه به دبیران، فراگیران و دانش آموزان بتوانند از اطلاعات کتب درسی محیط زیست بهره بهتری ببرند.
وی ادامه داد: دانشآموزان امروز تصمیمسازان آینده هستند و اگر امروز بتوانیم آنها را به سمت حفاظت از محیط زیست هدایت کنیم، قطعا در آینده مشکلات کمتری در حوزه محیط زیست خواهیم داشت.
حشمتی یکی از ویژگیهای خلاقانه این کتابها را تقدیم به اساتید ناشناختهای دانست که در حوزه محیط زیست فعال بودهاند و گفت: ایمیلی در کتابها قرار داده شده که راه ارتباط و بیان انتقادات و پیشنهادات توسط کسانی که این محتوای را تدریس و مطالعه میکنند را هموار کرده است. دبیران و مخاطبان میتوانند از این طریق نظرات خود را به محیط زیست منتقل کنند، همچنین وبسایتی طراحی و در کتاب ها معرفی شده که در آن نسخههای الکترونیکی کتابهای مفید و فیلمهای آموزشی روی آن قرار داده شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان اضافه کرد: کتابها برای کل کشور تدوین شده اما با توجه به اقلیمهای متفاوت در کشور، چالشهای متفاوتی هم در هر منطقه وجود دارد، بنابراین این بسته آموزشی برای آموزشگران و تسهیلگران تدوین شده تا هر آموزشگر بتواند به صورت مسئله محور، فراگیر و دانشآموز را راهنمایی و هدایت کند. این کتاب میتواند برای تشکلها و کسانی که علاقه مند به ترویج آموزش عمومی محیط زیست در سطح جامعه هستند هم مفید باشد.
محمدرضا ناظمزاده- معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان نیز در این جلسه، اظهار کرد: در چند سال اخیر، تعامل خوبی میان ادارات آموزش پرورش و محیط زیست استان برقرار بوده و با توجه به گفته مدیر کل حفاظت محیط زیست استان باید اذعان کرد که همه ما مردم، در اجرای بخش محیط زیست اصل مترقی ۵۰ قانون اساسی هر کدام در جایگاه خودمان کوتاهی کردهایم، امروز بخشی از این کوتاهیها جبران ناپذیر هستند، اما اینکه دست روی دست بگذاریم و از این لحظه به بعد هم هیچ کاری انجام ندهیم، خود اشتباه بزرگتری است.
ناظم زاده با ابراز امیدواری از اینکه با آموزشهای مناسب از تخریب بیشتر محیط زیست جلوگیری کنیم، تاکید کرد: بهترین مکان برای تحقق این آموزش، اداره آموزش و پرورش و موثرترین دوره نیز دوره ابتدایی است، چرا که کودکان در دوره ابتدایی زودتر و راحت تر با مضامین اجتماعی انس میگیرند و شاید در متوسطه سختتر بتوان مسائل را به نوجوانان آموزش داد. بنابراین درخواست من این است که در عین تعاملات با دوره متوسطه، تعامل با دوره ابتدایی هم افزایش و ادامه داشته باشد
وی ادامه داد: افزون بر وظیفه شغلی، آموزشهای مفید محیط زیستی، وظیفه فرهنگسازی هم هست و لازم میدانیم تا در کمک به سازمانهای محیط زیستی، در جهت اجرایی کردن اهداف محیط زیستی کوشا باشیم و از تخریب محیط زیستمان جلوگیری کنیم.
معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان گفت: به موازی کاریهایی که در این حوزه انجام می شود انتقاداتی وارد است و امیدواریم کارکرد مشترکی از دستگاه های متولی محیط زیست ایجاد شود تا همه اقشار و ذینفعان اجتماعی با برنامه مشترکی در امور خود پیش روی کنند. فراموش نکنیم که کمک در این حوزه، کمک به خودمان و نگاه به اهداف محیط زیست، وظیفه اجتماعی است.
فیروزه سعادتی-کارشناس آموزش همگانی اداره کل حفاظت محیط زیست نیز در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در این جلسه گفت: هفت کتاب به صورت پی دی اف، همراه با فیلم و ابزار کمک آموزشی دیگر در سایت اداره کل محیط زیست قرار گرفته، البته سه جلد از مجموعه هفت جلدی با عناوین تنوع زیستی، تغییر اقلیم و پسماند به صورت چاپ شده در اولین کارگاه آموزشی تسهیلگران به آموزگاران تقدیم خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات