• دوشنبه / ۱ شهریور ۱۴۰۰ / ۰۹:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400060100155
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

گزارش ایسنا از برداشت پسته؛

چانه زنی دلالان برای محصول نوبرانه خراسان جنوبی

چانه زنی دلالان برای محصول نوبرانه خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی پسته، این محصول گران قیمت که بیشتر در مهمانی‌ها پای ثابت دلخوشی‌هایمان است؛ عایدی بسیاری نصیب کشاورزانش در خراسان جنوبی نمی‌کند و حتی صادرات نیز از این استان صورت نمی‌گیرد؛ با اینکه زیرساخت‌ها آماده است.

پسته نوبرانه‌ای از خراسان جنوبی، اینروزها چهره خندانش را به کشاورزان نشان داده، اما تولیدکنندگانش با مشکلاتی مواجهند و سهمی از قیمت واقعی ندارند. پسته، یکی از محصولات مهم خراسان جنوبی است و سازگار با این آب و هوا، اما انگار از نظر قیمتی نتوانسته خود را سازگار با کشاورزانش کند و بیشتر دلالان از آن سود می‌برند.

به گزارش ایسنا، درخشش پسته امروز بیشتر برای دلالان است تا بهره بردارانش. درست است که محصول پسته استراتژیک است و تولید آن درآمد هنگفتی به همراه دارد اما دردسرهای خاص خودش را نیز دارد. پسته کاران از دلالانی که پسته‌هایشان را با قیمت پایین و به صورت فله‌ای می‌خرند، از شورتر شدن آب به علت بالارفتن املاح آب در پی‌افت آب‌های زیرزمینی، نبود خرید تضمینی، کمبود و یا گرانی نهاده‌های کشاورزی و وجود آفات و مشکلات بازاریابی محصول‌شان ناراحتند.

پسته از محصولات استراتژیک و صادراتی خراسان جنوبی با ارزش اقتصادی بالا است. این محصول، به‌عنوان یکی از محصولات استراتژیک به دلیل کم‌آب طلبی به خوبی با اقلیم آب و هوایی خراسان جنوبی قابل پرورش و رشد است.

پسته بوداده نه تنها از جمله اجزای مهم آجیل‌های شور و شیرین است، بلکه نوع تازه آن نیز که در اواخر تابستان و اوایل پاییز به بازار می‌آید، طرفداران بسیاری دارد، اما وقتی در بازار است تقریبا چیزی عاید کشاورز و تولیدکننده‌اش نمی‌شود.

سالی بهتر از پارسال

محمد حاجی زاده، یک کشاورز در شهر اسفدن است که توانسته با استفاده از روش‌های نوین، محصول خوبی را ازباغ  ۳۰ هکتاری خود برداشت کند.

وی افزود: پسته، بهترین محصول کم آب و پردرآمدی است که توانستیم با روش آبیاری قطره‌ای، هزینه‌ها را کاهش دهیم، درآمد بیشتری کسب کنیم و سهمی در تولید کشور داشته باشیم.

حاجی زاده گفت: شرایط بازار اکنون خوب بوده و کشاوران  راضی هستند و ترمینال‌های پسته این روزها حسابی درگیرند و کشاورزان، بخشی از پسته‌ها را برای تازه خوری به بازار عرضه می‌کنند و بخشی را فرآوری و خشک کرده و  به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌کنند.

این باغدار بیان کرد: پسته فندقی به جهت خصوصیت زود رسی که دارد بیشترین کشت سطح منطقه را دارد، زود برداشت می‌شود و در بازار به فروش می‌رسد.

۷۵۰۰ کشاورز در قاینات مشغول برداشت پسته نوبرانه هستند. پسته اسفدن اولین پسته‌ای است که به صورت نوبرانه وارد بازار کشور می‌شود.

دلالی و کمری که از درختان پسته شکست

محمدحسن قلندری اسفدن، یک باغدار اسفدنی نیز که در حال برداشت محصول خود است، به ایسنا می‌گوید: یکی از نگرانی‌های مهم باغدار پسته علاوه بر ترس از سرمازدگی، آفات و تگرگ و....فروش محصول به قیمت واقعی آن است که متاسفانه عده‌ای دلال، پسته را چه سبز و چه رسیده باقیمتی بسیار ارزانتر از قیمت واقعی از باغدار به صورت‌های مختلف نقد(تاحدیکماه) و گاهی تا سه ماه خریداری می‌کنند.

وی افزود: البته نرخ امسال پسته مثل سال گذشته نبود چراکه پارسال پسته درحد کیلویی ۳۰ هزار تومان و امسال بین ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان در نوسان بود.

این باغدار بیان کرد: پسته کاران کود و سموم دفع آفات را شاید تا ۱۰ الی ۲۰ و ۳۰ برابر گرانتر از قبل می‌خرند و از مرحله کاشت تا داشت و برداشت هزینه‌های سرسام آوری کرده‌اند که با این قیمت‌های فعلی جبران نمی‌شود.

قلندری ادامه داد: دلال‌ها خود نمایندگانی از بین بومیان محل انتخاب و توسط آنها خرید پسته می‌کنند و این کار باعث می‌شود که حتی نماینده بومی دلال نیز چانه لازم را برای خرید بهتر دلال بزند که به ضرر باغدار است.

وی افزود: پسته را خریداران اصلی به کارخانه‌های فرآوری در شهرهای قاین، کاشمر، فردوس و بردسکن و.... می‌برند و پس از آماده شدن تجار پسته را چه در سردخانه‌ها نگهداری و چه به خارج صادر و به دست مشتریان خود با قیمتی بالغ بر ۳۰۰ هزار تومان می‌فروشند.

قلندری ادامه داد: اگر دولت پسته را مثل گندم و یا زرشک و زعفران از کشاورز بخرد از نگرانی‌های پسته کار کاسته و دست واسطه‌ها بسته می‌شد.

مقابله با نوسانات خشکسالی 

عبدالرضا رضایی، مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: ۹ هزار بهره بردار در ۲۵ هزار و ۱۲۰ هکتار از باغ‌های استان مشغول برداشت این محصول هستند و پیش بینی می‌شود امسال ۱۴ هزار و ۵۰۰ تن پسته خشک از باغات خراسان جنوبی برداشت شود.

وی، سفید پسته، کله قوچی، اکبری، بادامی، فندقی، احمد آقایی و اوحدی را از ارقام پسته خراسان جنوبی عنوان کرد و گفت: خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید پسته در کشور را داراست.

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: خشکسالی‌ها باعث تغییر میزان رطوبت نسبی هوا و افزایش آفات و بیماری‌ها در باغات شده است.

رضایی با بیان اینکه افزایش ریزگردها به دنبال کاهش بارندگی اتفاق افتاده و در بحث تولید اختلال ایجاد می‌کند، افزود: در مورد محصول پسته با توجه به سطح زیر کشت قابل ملاحظه‌ای که دارد تاثیر خشکسالی روی آن بسیار است.

وی بیان کرد: نوسانات دمایی یکی از عوامل خسارت زاست که به دلیل کاهش بارندگی و خشک تر شدن هوا صورت گرزفته نیز بر روی محصول پسته تاثیر گذاشته است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: اجرای سیستم‌های آبیاری تحت فشار برای مدیریت آب و افزایش بهره وری آب با اعتبارات بلاعوض در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد و مقدار زیادی از کاهش دبی و نیاز آبی مرتفع می‌شود.

رضایی با بیان اینکه در حوزه کاهش دلالی‌ها تلاش‌های صورت گرفته است، بیان کرد: بیش از ۳۵۰۰ هکتار از باغات شهرستان قاینات به کاشت پسته اختصاص یافته و تا اواخر شهریور ماه از آن‌ها پسته برداشت می‌شود.

پسته از محصولات استراتژیک است؛ درست اما این استراتژیک بودن نه تنها باید در زبان باشد، باید دید در عمل چه عایدی برای تولیدکنندگان دارد، تولیدکنندگانی که یک سال پای درختان با تمام آفات و مشکلات حشکسالی ایستاده‌اند و گاهی حتی با رنج برداشت محصولشان ساخته‌اند، اما در آخر کار سود بسیاری نمی‌برند و این یک درد بزرگ است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha