کرکره پایین برخی نانوایی ها و صف های شلوغ وصف این روز های مغازه های نانوایی در در شهرهای خراسان شمالی همچون بجنورد است که صدای مردم را درآورده و علل متفاوتی هم از چرایی آن به گوش می رسد.
در ابتدا مسائلی همچون استفاده نان برای خوراک دام، نشت آرد و فروش آرد یارانه ای به صورت آزاد از جمله عواملی بیان می شد که سبب شده بود تا صف های شلوغ در نانوایی شکل گیرد اما این روزها علت دیگری نیز موجب شده تا بر طول آن صف های شلوغ افزوده شود و آن پایین بودن دست مزد کارگرها و عدم تمایل کارگران نانوایی برای کار کردن در نانوایی های این استان است.
برای خرید دو سه قرص نان باید بیشتر از نیم ساعت در صف بایستیم
یکی از شهروندان بجنوردی در گفت و گو با ایسنا که در صف نانوایی نان سنگک ایستاده بود، گفت: صف های نانوایی مدتی است که خیلی شلوغ شده است و اخیرا شلوغ تر نیز شده است.
وی افزود: نیم ساعت که برای دو تا سه نان در صف نانوایی ایستاده ام اما هنوز نوبت من نشده است و برای خرید دو سه نان باید بیشتر از نیم ساعت در صف بایستیم تا بتوانیم آن را خریداری کنیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تعدادی از نانوایی ها خیلی دیر کار مشتری را راه می اندازند و همین امر نیز موجب می شود تا نوبت به مشتری ها دیر برسد و یا اینکه کلا نان به آن ها نرسد.
پیدا کردن نانوایی خلوت کار سختی شده است
یکی دیگر از شهروندان بجنوردی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهارکرد: تعدادی از افراد که فرصت کافی برای ایستادن دارند در صف می ایستند و ۱۰ تا ۱۵ نان خریداری می کنند و بعضی از افراد نیز برای خرید دو تا سه قرص نان بیشتر نانوایی شهر را باید سر بزنند تا بتواند دو سه نان را در نانوایی خلوت پیدا کنند.
وی افزود: البته این روزها پیدا کردن نانوایی خلوت در بجنورد خیلی سخت شده است و در بعضی از نانوایی ها حتی باید بیشتر از نیم ساعت در صف بایستیم.
وی بیان کرد: مدت ها در صف نانوایی می ایستم، تعدادی ۱۰ تا ۲۰ قرص نان می خرند و تعدادی نیز دو تا سه نان لازم دارند اما بعد از گذشت مدتی صدای نانوا به گوش می رسد که در صف نایستید نان تمام شد و این حکایت این روزهای نانوایی ها است.
کارگران ماهر نانوایی های خراسان شمالی سر از شهرهای بزرگ در می آورند
یکی نانوایی های موجود در شهر بجنورد که فقط با دو نفر در حال کار کردن است و در بیرون نانوایی زیادی از افراد برای خرید نان در صف ایستاده بودند، در پاسخ به این سوال که چرا تعداد نفرات خود را زیادتر نمی کنید تا کار مردم زودتر راه بیفتد در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: هزینه کارگر را باید از کجا بیاورم، مگر قیمت نان چقدر است که بتوان هزینه های نانوایی را پرداخت کرد.
وی افزود: در این نانوایی دو کارگر دیگر هم کار می کردند اما دست مزد آن ها پایین بود و آن ها مجبور شدند نانوایی را ترک کنند و هم اکنون در شهر تهران در نانوایی های آنجا کار می کنند.
مردم هم در صف طولانی می ایستند و هم نان بی کیفیت خریداری می کنند
سید جلال موسوی مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با شلوغ تر شدن صف های نانوایی در این استان توضیح داد: تعدادی از نانوایی ها به علت اینکه کارگرها دیگر تمایلی برای ادامه کار کردن در نانوایی های این استان را نداشته اند، تعطیل شده و همین امر موجب شده تا نیاز تمامی مردم را نانوایی های باقی مانده پاسخ دهند که نتیجه آن تشکیل صف های طولانی است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعدادی از کارگرهای نانوایی این استان به علت دست مزد پایین در نانوایی شهرهای بزرگ تر کار می کنند و یا اینکه به انجام کارهای دیگر همچون کارگری ساختمان روی آورده اند، گفت: خروج تعدادی از کارگرها از نانوایی سبب شده تا نانوایی ها با یکی دو نفر کار کنند یعنی یک نفر هم کار شاطر، هم خمیر گیر و ... را انجام می دهد که در نتیجه کار در نانوایی به کندی صورت می گیرد.
موسوی تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از نانوایی ها خانوادگی شده است یعنی یک نانوایی به وسیله اعضای خانواده اداره می شود که در واقع آن ها نیز تجریه و مهارت کافی برای کار کردن در نانوایی را ندارند.
وی خاطرنشان کرد: کارگرهای خوب نانوایی در این استان به شهرهای دیگر رفته اند و سبب کاهش کیفیت نان شده است و مردم این استان هم باید مدت ها در صف بایستند و هم اینکه نانی با کیفیت نه چندان خوب خریداری کنند.
عقب ماندگی نرخ واقعی نان نسبت به نرخ کنونی در استان
این مقام مسئول در ادامه تصریح کرد: در سال گذشته آنالیز قیمت نان برای افزایش نرخ آن در این استان اعلام شد اما مسئولان برای ملاحظه حال مردم قیمت آن را خیلی تغییر نداند.
وی خاطرنشان کرد: عقب ماندگی نرخ واقعی نان نسبت به نرخ کنونی آن طی چند سال اخیر فاصله ای را ایجاد کرده و موجب شده تا دست مزد کارگر چندان افزایش پیدا نکند این در حالی است و از سوی دیگر به علت تورم قیمت آب، برق، گاز، نمک، خمیر مایه و ... طی این چند ساله همیشه افزایش داشته است.
کوچ نانوایی ها به کوچه و پس کوچه های شهر
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی تاکیدکرد: اجاره مغازه نانوایی ها یکی دیگر از هزینه هایی است که بر دوش نانواها سنگینی می کند بطوریکه با این وضعیت قیمت نان، آن ها توان پرداخت اجاره با هر قیمتی را ندارند و همین امر سبب شده تا مدام شاهد کوچ نانوایی ها در شهر باشیم و در واقع کار اکنون به جایی رسیده که بیشتر آن ها وارد کوچه ها شده اند، مکان هایی که نظارت بر روی آن ها کمتر می شود.
وی با تاکید بر اینکه قیمت نان حتی بر روی نرخ کرایه حمل و نقل آرد نیز تاثیرگذار است، توضیح داد: کرایه حمل و نقل به نرخ نان بستگی دارد و در تمام نقاط استان یکسان است، به عنوان مثال آرد اگر با کیلویی ۴۵ هزار تومان حمل شود این رقم برای بجنورد و دورافتاده ترین منطقه این استان یکسان است.
موسوی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ راننده ای مایل نیست در این استان آرد حمل کنند و شرکت های حمل و نقل آرد نیز که آرد را حمل می کنند با خودروهای خود و آن هم به روز این کار را انجام می دهند چراکه هزینه های حمل و نقل از جمله استحلاک خودرو بسیار افزایش داشته است.
وی با تاکید بر اینکه قیمت نان باید اصلاح شود، گفت: با اصلاح قیمت نان، کارگر نانوایی، شاطر و .. به دست مزد واقعی خود می رسند، کیفیت نان افزایش می یابد و تا مقداری از طول صف نانوایی ها کاسته می شود.
نشت آرد در برخی از نانوایی ها وجود دارد
موسوی مدیر کل شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه میانگین سهمیه مصرف آردی که در کشور برای هر فرد طی یک ماه در نظر گرفته شده است، هفت و نیم کیلوگرم است، گفت: این رقم در خراسان شمالی به ۹.۵ کیلوگرم آرد رسیده است.
وی افزود: مقدار آردی که در خراسان شمالی به ازای هر فرد طی یک ماه توزیع می شود دو کیلوگرم بیشتر از میانگین سهیمه کشوری اعلام شده است.
این مقام مسئول با طرح این سوال که میانگین مصرف آرد در برخی از استان های همجوار نسبت به خراسان شمالی کمتر است این در حالی است که جمعیت تعدادی از آن ها از این استان نیز بیشتر است؟ خاطرنشان کرد: یکی از عللی که موجب شده تا سرانه مصرف آرد در این استان بالاتر برود و صف های نانوایی ها شلوغ تر شود آن است که نشت آرد در برخی از نانوایی ها وجود دارد.
وی اظهارکرد: این اداره کل طی سال گذشته حدود ۱۰۰ نانوایی متخلف را به اداره کل تعزیرات برای برخورد گزارش کرده است.
لزوم برخورد قاطع با نانوایی های متخلف
وی تاکید کرد: دستگاه های نظارتی باید برخورد قاطعانه ای با نانوایی های متخلف که اقدام به فروش آرد می کنند داشته باشند چراکه ممکن است جریمه به تنهایی پاسخ گو نباشد و باید اقداماتی مانند کاهش سهمیه آرد و با پلمپ مرکزی تولیدی انجام شود.
این مقام مسئول ادامه داد: در حال حاضر در شهرستانی همچون گرمه روزانه مقدار قابل توجهی سمنو تولید می شود که یکی از مواد اصلی تولید آن آرد است و آیا تمام آردی که در تولید سمنو استفاده می شود از آرد آزاد مصرف شده و یا اینکه تعداد زیادی خشکه پزی در سطح شهرهای این استان مشغول به کار هستند آیا برای پخت محصولاتی که در آنجا انجام می شود از آرد آزاد استفاده شده است؟
وی با بیان اینکه قیمت هر کیسه آرد یارانه ۳۸ هزار تومان و آرد آزادی که به مصارف صنف و صنعت می رسد ۱۶۵ هزار تومان است و رنگ کیسه های آرد یارانه زرد و سفید و آرد آزاد آبی است، گفت: متاسفانه برخی از خشکه پزی ها آرد یارانه ای را از نانوایی ها گرفته و در داخل کیسه آبی تخلیه می کنند که اعلام کنند آرد به صورت آزاد خریداری شده است.
دست پخت نانوایان خوراک دام می شوند
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی در ادامه تصریح کرد: یکی دیگر از مهمترین عواملی که سبب شده تا صف نانوایی ها در این استان شلوغ شود خرید نان از نانوایی و به مصرف رساندن آن برای دام ها است.
وی گفت: در واقع بالا رفتن قیمت نهاده دامی موجب شده تا دامداران برای سیر کردن دام های خود به سمت مصرف نان روی آورند.
موسوی افزود: متاسفانه در برخی از نانوایی ها از یک خانواده سه تا چهار نفر در صف می ایستند و هر کدام ۱۰ تا ۲۰ قرص نان خریداری می کنند و بعد از آن به نانوایی دیگر مراجعه می کنند.
ممکن است مقداری از نان پخت شده از مسیر مصرف انسانی خارج شود
سید الموسوی مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی نیز چندی پیش در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه تشکیل صف های شلوغ نانوایی در این استان دلایل مختلفی دارد، اظهارکرده بود: خراسان شمالی، استانی است که دامپروری در آن فعال است و ممکن است که در استان دیگر این صنعت باتوجه به منطقه ای که در آن واقع شده رونق زیادی نداشته باشد.
وی ادامه داد: ممکن است مقداری از نان پخته شده در این استان از مصرف استانی خارج و وارد مصرف حوزه دامی شود.
سید الموسوی با بیان اینکه قیمت نان در خراسان شمالی نسبت به سایر استان ها پایین است، اظهارکرد: از سوی دیگر قیمت نان ضایعاتی نیز از خود نان بالاتر است در نتیجه همین امر نیز موجب شده تا برخی از نانوایی ها به صورت عمدی و یا سهوی نان را به سوی ضایعات ببرند و به عنوان ضایعات بفروشند.
فرآیند اصلاح قیمت نان در خراسان شمالی در حال پیگیری است
محمد بدری مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی نیز از پیگیری فرآیند اصلاح قیمت نان در استان خبر داد.
وی گفت: استاندار خراسان شمالی اهتمام ویژه ای برای حل مشکلات نانوایان دارد و جلسات متعددی با اتحادیه و نمایندگان آنان برگزار کرده است.
وی افزود: آنالیز قیمت های مختلفی از سوی اتحادیه نانوایان، سازمان صمت، اتاق اصناف و اداره کل غله در خصوص اصلاح قیمت نان ارسال شده و در حال بررسی است و در چند روز آینده با همدلی مردم و مسئولان موضوع ساماندهی می شود.
بدری گفت: با توجه به اینکه که اهالی استان جزو اقشار محروم کشور و اکثر روستانشین هستند بنابراین استاندار خراسان شمالی بر فرآیند اصلاح قیمت نان با احتیاط بیشتر برای اینکه فشار اقتصادی کمتری به مردم استان بیاید، تاکید دارد.
وی با اشاره به پایین بودن سطح درآمدی مردم استان نسبت به میانگین کشوری، افزود: یک چهارم جمعیت استان تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) است.
انتهای پیام
نظرات