به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سایت عدل جویان، جهت ادای توضیحات تکمیلی در ادامه با وکیل متخصص در امور ملکی، گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید...
تعریف حق شفعه:
قانون مدنی حق شفعه را تعریف نکرده بلکه تنها در ماده 808 قانون مدنی شرایط ایجاد حق شفعه را بیان نموده است. طبق این ماده: «هرگاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک حصه خود را به قصد بیع به شخص ثالث منتقل کند، شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه مبیعه را تملک کند. این حق را حق شفعه و صاحب آن را شفیع میگویند.»
بنابراین حق شفعه عبارت است از حق تملک قهری حصه شریک سابق از خریدار آن در برابر قیمتی که پرداخته است.
اوصاف حق شفعه:
1. حق شفعه حق مالی است: حق شفعه حق مالی است؛ زیرا به شفیع حق میدهد که مال فروخته شده را تملک کند. از آثار مالی بودن حق شفعه آن است که حق شفعه قابل اسقاط است.
2. حق شفعه حق عینی است: در تقسیمبندی حقوق به حق عینی و حق دینی، حق شفعه جزء حقوق عینی است نه دینی؛ یعنی شفیع برای اعمال حق لازم نیست علیه خریدار اقامه دعوا کند و الزام او را به انتقال حصه فروخته شده را بخواهد.
شرایط ایجاد حق شفعه:
1. غیرمنقول بودن مال: فروش مال غیرمنقول ذاتی یعنی زمین به شخص ثالث، برای شریک دیگر حق شفعه ایجاد میکند. فروش مال غیرمنقول ناشی از عمل انسان یعنی ساختمان و درخت، اگر همراه با فروش زمین باشد، شریک دیگر حق شفعه دارد و اگر بدون زمین فروخته شود، حق شفعه ایجاد نمیشود. فروش مال غیرمنقول تبعی و غیرمنقول حکمی برای شریک حق شفعه ایجاد نمیکنند.
2. قابل تقسیم بودن مال: چنانچه مال غیرمنقول، قابل تقسیم به اجزای مساوی با ارزش و قیمت برابر باشد، حق شفعه پدید میآید.
3. محدود بودن شرکاء به دو نفر: برای پیدایش حق شفعه باید شمار شرکاء در زمان انعقاد عقد بیع محدود به دو شخص باشد. اگر شمار شرکاء پس از عقد بیع، به بیش از دو نفر افزایش یابد، مانع ایجاد حق شفعه نیست.
4. اشاعه در مالکیت(مشترک بودن مال): استثنائاً در جایی که دو شخص بدون آن که در ملک مشاعاً شریک باشند، در ممر یا مجری شریک بوده و یکی از آنها ملک خود را با حق ممر و مجری بفروشد، دیگری حق شفعه دارد. دیوار مشترک دارای حکم ممر یا مجری نیست.
5. انتقال حصه شریک به شخص ثالث
6. انتقال حصه شریک از طریق عقد بیع
7. مبیع قرار گرفتن حصه انتقال یافته
8. پرداخت ثمن از سوی شفیع به خریدار
گروه حقوقی عدل جویان امین صدر با بیش از دو دهه تجربه در امور تخصصی ملکی ، آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی و قبول وکالت در پرونده های امور حقوقی و ملکی می باشد ، جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت www.adljooyan.com مراجعه کرده و یا با شماره تماس 44386581 تماس حاصل فرمایید.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات