به گزارش ایسنا، به دنبال شیوع ویروس کرونا در اسفند ماه سال ۹۸ و تداوم آن در سال گذشته صاحبان بسیاری از مشاغل و کسب و کارها و صنوف عمدتا خدماتی به شدت آسیب دیده و با توقف فعالیت روبه رو شدند.
در این بین، کسبه و واحدهای صنفی خدماتی از جمله صاحبان مغازه ها، پاساژها، رستورانها، اغذیه فروشی ها، هتلها، آرایشگاهها و مراکز گردشگری، مراکز آموزشی، باشگاههای ورزشی و مراکز حمل ونقل بیشترین تاثیر از کرونا را متحمل شده و تعطیل یا راکد شدند.
از نگاه بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار کار، اعمال برخی محدودیت ها، رعایت پروتکل های بهداشتی و عدم مراجعات مردمی یکی از دلایل تاثیرگذار در کاهش رونق کسب و کارهای خدماتی در سال گذشته بوده است.
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس حوزه کار در گفتگو با ایسنا به علل آسیب پذیری مشاغل خدماتی در دوران کرونا اشاره کرده و میگوید: با شیوع کرونا به دلیل محدودیتهایی که در بازار کشور به وجود آمد و به دنبال آن جامعه با مشکل رفت و آمد برای حضور در بازارها و پاساژها و خرید و فروش کالا و خدمات و انجام فعالیتهای مختلف از جمله مسافرت و گردشگری روبه رو شد، بخش خدمات بیشترین آسیب را از کرونا دید.
به گفته وی، رعایت پروتکل های بهداشتی نیز کسب و کارهای خدماتی را تحت تاثیر قرار داد، چون مردم برای آنکه مبتلا نشوند، تمایل کمتری به دریافت خدمات رستوران ها، کافی شاپها، باشگاهها و آرایشگاهها نشان می دادند و این مساله شکنندگی این مشاغل را بیشتر کرد و هنوز هم این مشکل برای کسب و کارهای خدماتی وجود دارد.
حاج اسماعیلی تاکید کرد: دولت با شیوع کرونا در کشور، درصدد اتخاذ تصمیمات اساسی برای گره گشایی در بازار کار و تولید برآمد و تلاش کرد با اعطای وام و تسهیلات کم بهره و بیمه بیکاری کرونا، بازار اشتغال و کسب و کارها را تا حدودی از صدمات و آسیب های ناشی از کرونا در امان نگه دارد.
بر اساس گزارش موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی، علیرغم آنکه در بخش صنعت در سال گذشته با ریزش ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفری شاغلین و نیروهای کار مواجه بودیم و در بخش کشاورزی نیز ۲۵۰ هزار نفر از نیروهای کار در سال گذشته نسبت به سال ۹۸ بیکار شدند اما آمارها نشان میدهد که بیشترین ریزش نیروی کار مربوط به بخش خدمات بوده و طی سال گذشته نزدیک به ۷۴۰ هزار نفر از شاغلان بخش خدمات بیکار شدند.
به موجب این گزارش، طی سال گذشته بیش از دو میلیون نفر از بازار کار خارج شدند و در زمره جمعیت غیرفعال قرار گرفتند که سهم زنان بیش از مردان بوده است.
به گزارش ایسنا در حالی که جمعیت غیرفعال کشور در سال ۱۳۹۸ برابر با ۳۴ میلیون و ۴۹۸ هزار و ۴۱۱ نفر بوده در سال ۱۳۹۹ به ۳۶ میلیون و ۶۳۸ هزار و ۶۲۵ نفر افزایش یافته است. به عبارتی خروج ۲ میلیون و ۱۴۰ هزار و ۲۱۴ نفر از جمعیت فعال (شاغل و بیکار) از بازار کار را شاهد بودیم که از این تعداد، سهم زنان یک میلیون و ۲۸۴ هزار و ۶۷۴ نفر بوده است.
انتهای پیام
نظرات