به گزارش ایسنا بنابر اعلام انتخاب نو، وابستگی افراطی زوجین به خانواده از نظر مشاور ازدواج به این معنا می باشد که فرد هنوز آمادگی ازدواج نداشته و به شکل منطقی و بنیادی اقدام به تصمیم گیری ننموده است.
وابستگی به خانواده میتواند به شکل وابستگی روانی و عاطفی یا وابستگی مالی باشد که هر دو مورد مسئله بسیار مهمی می باشد که باید پیش از ازدواج حتما به آن توجه نمود زیرا در موفقیت یا عدم موفقیت زوجین در زندگی زناشویی بسیار تاثیر گذار است. وابستگی به خانواده میتواند تحت تاثیر نوع تربیت فرد که توسط خانواده وی شکل گرفته باشد و یا از تمایلات خودخواهانه والدین نشات گرفته باشد. در این مطلب سعی بر آن داریم تا نشانه ها، دلایل و انواع وابستگی به خانواده را بیان کنیم.
دلایل وابستگی به خانواده پس از ازدواج
1- کمبود اعتماد به نفس: از مهمترین دلایل وابستگی زوجین به خانواده شان را میتوان کمبود اعتماد به نفس دانست. افرادی که دچار کمبود اعتماد به نفس هستند سعی میکنند تمام تصمیمات و رفتاری را که در خانه خود دارند با خانواده شان مطرح کرده و مهر تایید آنها را بگیرند زیرا از اشتباه کردن در زندگی زناشویی خود وحشت دارند.
این زوجین بر اساس نظر مشاور خانواده و ازدواج دکتر تابع جماعت باید پیش از ازدواج مسئله کمبود اعتماد به نفس که زیر مجموعه عزت نفس و خود ارزشمندی است را رفع نموده و با تکیه بر عقل و منطق خود پایه های زندگی زناشویی خود را پایه ریزی کنند و چنانچه در زندگی زناشویی خود دچار مشکلی شدند به مشاور روانشناس مراجعه کنند.
2- داشتن والدین کنترل گر: والدین کنترل گر به والدینی گفته میشود که در زمان کودکی و مجردی فرد، تمام امور مربوط به وی را مورد کنترل قرار می دادند. این والدین تلاش میکنند تا اتمام حوضه های خصوصی فرزند خود را کنترل کنند و قدرت تصمیم گیری را از او سلب میکنند. در همه امور آنها دخالت مستقیم میکنند و حتی دیده شده در روابط بین فردی فرزندان خود با دوستانشان دخالت مستقیم کردهاند. به صورت کلی این والدین اجازه استقلال به فرزندان خود نداده و زندگی آنها را مورد کنترل خود دارند.
3- عدم آموزش مسئولیت پذیری در کودکی: از دیگر افرادی که در زندگی مشترک به خانواده بسیار وابسته هستند میتوان به افرادی اشاره نمود که مسئولیت پذیری را در کودکی یاد نگرفته اند، وابستگی این افراد از نظر مشاوره خانواده به دلیل مسئولیت پذیری بالای والدین آنها و این که والدین تمام تلاش خود را کرده اند که تمام امور مربوط به کودک را خود انجام دهند اتفاق میافتد. به این افراد در کودکی هیچ مسئولیتی داده نمی شده و والدین سعی می کردند تا تماما به آنها سرویس دهی کنند.
4- داشتن والدین وابسته: والدین وابسته به هر شکلی که شده فرزندان خود را وابسته به خود و در کنار خود نگه می دارند. به عنوان مثال: مادر اجازه نمیدهد تا دخترش خیلی توانایی خانه داری یاد بگیرد یا فرزند پسر را از نظر مالی وابسته به خانواده نگه میدارند و اجازه استقلال مالی به وی نمیدهند.
از نظر دکتر نسرین باقری متخصص روانشناس خانواده و ازدواج، این والدین به دلیل مشکلات و کمبودهایی که خود دارند به حضور فرزندان نیاز دارند و بر اساس همین نیاز فرزندان خود را وابسته به خود نگه میدارند.
انواع وابستگی ها
وابستگی زن به خانواده: همانگونه که عنوان کردیم دلایل وابستگی به خانواده در افراد زیاد است. برخی از زنان حتی بعد از گذشت سالها از زندگی مشترک و داشتن بچه نمیتوانند از خانواده خود جدا شوند و هنگام بروز مشکلات بلافاصله به سراغ آنها می روند. اکثر این زنان به دلیل عدم رضایت از زندگی مشترک خود، ترجیح میدهند تا به جای تشویق و حمایت همسر برای کمک به استقلال شان، حمایتی را که از همسر خود دریافت نمیکنند از والدین خود دریافت نمایند.
وابستگی مرد به خانواده: وابستگی مردان به خانواده معمولا برای زنان بسیار آزار دهنده می باشد، زیرا طی تحقیقاتی که در کلینیک روانشناسی ایرانی انجام شده، مردانی که پس از ازدواج به خانواده خود وابسته هستند، اجازه دخالت در همه امور، اعم از تصمیم گیری ها و انتخاب هایی که باید توسط خودشان انجام شود را به خانواده شان میدهند و همین مسئله باعث میشود تا مرد نتواند تعامل و ارتباط درستی با همسر خود بر قرار نماید.
نشانه های وجود وابستگی پس از ازدواج
- عدم توانایی در تصمیم گیری: افرادی که در زندگی خود در امور مختلفی از جمله، رشته دانشگاهی تا انتخاب همسر توانایی تصمیم گیری و قدرت استدلال پایینی دارند، پس از ازدواج نیز دچار وابستگی به خانواده میشوند.
- عدم توانایی در ابراز مخالفت: این افراد از دیگر افرادی هستند که در زندگی مشترک دچار وابستگی به خانواده میشوند زیرا در طول زندگی یاد نگرفته اند تا در مقابل دیگران ایستادگی کنند و مخالفت خود را در مورد نظرات و اعمال آنها ابراز نمایند.
- نگرانی از طرد شدن از خانواده: افرادی که برای جلب رضایت خانواده خود همه کار انجام میدهند و نگران آن هستند که مبادا از طرف والدین طرد شوند، از دیگر افرادی هستند که در زندگی مشترک دچار وابستگی به خانواده میگردند، زیرا حتی پس از ازدواج نیز نیاز دارند تا توسط خانواده شان مورد پذیرش واقع شوند.
- نیازمندی به مشاوره خانواده: افرادی که در همه امور نیاز دارند تا از خانواده خود مشورت بگیرند، در زندگی زناشویی به جای کمک گرفتن از مشاورانی همچون مشاوران فعال در کلینیک روانشناسی انتخاب نو این نیاز خود را به خانواده حفظ نموده و با مشورت با خانواده خود، مشکلات زیادی را در تعامل با همسر شان پیدا میکنند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات