• یکشنبه / ۱۳ تیر ۱۴۰۰ / ۱۵:۱۷
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1400041309183

قرآن دست نوشت امام رضا(ع) در موزه حرم حضرت معصومه(س)

قرآن دست نوشت امام رضا(ع) در موزه حرم حضرت معصومه(س)
عکس تزیینی است

ایسنا/قم یکی از آثاری که از امام رضا (ع) در موزه آستان مقدس حضرت معصومه (س) موجود است قرآنی است که به خط کوفی بر روی پوست آهو در ابعاد ۲۲ در ۱۴.۸ سانتیمتر و به خط مبارک امام رضا (ع) نگاشته شده است.

علی بن موسی بن جعفر(ع) متولد ۱۴۸ قمری و متوفای ۲۰۳ قمری هشتمین امام شیعه اثناعشری هستند که مشهورترین لقب ایشان رضا است و در روایتی از امام جواد (ع) آمده است که لقب رضا از سوی خداوند به پدرشان داده شده و به عالم آل محمد صلوات‌الله‌علیه و آله نیز شهرت دارند.
مهاجرت امام رضا (ع) که در سال ۲۰۱ ق به دستور و اجبار مأمون عباسی به ایران و مرو صورت گرفت؛ با تدابیر معصومانه ایشان برکات زیادی را برای سرزمین و مردم ایران به همراه داشت و منجر به مهاجرت امام زادگان زیادی به سمت ایران شد که به شناخت اهل‌بیت (ع) و فرهنگ آنان در ایران و گرایش بیشتر مردم حق‌طلب ایران به سمت تشیع کمک شایانی کرد و در سراسر ایران یادگارها و آثار ارزشمندی از این امام رئوف برجای مانده است.
یکی از آثاری که از امام رضا (ع) در موزه آستان مقدس حضرت معصومه (س) موجود است قرآنی است که منسوب به آن حضرت است و به خط مبارک امام رضا (ع) نگاشته شده است.
 این اثر شامل قسمتی از قرآن مجید به خط کوفی بر روی پوست آهو در ابعاد ۲۲ در ۱۴.۸ سانتیمتر است که دارای تذهیب و تزئین به شیوه قرن سوم قمری است و در صفحه نخست این قرآن در سه سطر به قلم نستعلیق تحریری که متعلق به اواخر دوره صفوی است چنین نوشته است که «سور قرآن قطع وسط بیاضی به خط کوفی که بر ورق آهو نوشته‌اند و می‌نماید که خط مبارک حضرت امام الجن والانس علی بن موسی الرضا علیهما التحیه و الثناء است.»
این قرآن منسوب به علی بن موسی‌الرضا (ع) در هر صفحه مشتمل بر هشت سطر با اعجام زرین و شنجرفی و مرکب مشکی و قهوه‌ای است و دارای جلد الحاقی با روکش تیماج و سر طبل طلا پوش با نقوش اسلیمی و ترنجدار است.
دو صفحه آغازین و دو صفحه پایانی این اثر با گل‌های هشت پر بزرگ در وسط و حواشی با نقوش هندسی مذهب باقدرت گرافیکی عالی به رنگ زرین و مشکی تذهیب شده و سر سوره‌های و عناوین این قرآن به قلم زرین است و پایان آیات در تمام صفحات با گل‌های سه پر زرین و در برخی صفحات به شکل شمسه و ترنج‌های الوان است.
این اثر شامل بخش‌هایی از ۵ سوره مبارکه قرآن مجید بوده و نزدیک به ۳ جزء است که شامل ۴۱ آیه از سوره یونس از جمله آیات ۶۱ و ۶۲ و آیات ۷۰ تا انتهای این سوره، ۱۲۰ آیه از سوره مبارکه هود شامل آیات اول و دوم و آیه ۶ تا انتهای این سوره، ۹۹ آیه از سوره مبارکه یوسف شامل آیه اول تا ۴۱ و آیات ۵۰ تا ۵۹ و همچنین آیه ۶۴ تا انتهای این سوره، ۱۸ آیه از سوره مبارکه رعد شامل آیات ۲ تا ۶، ۱۳ الی ۱۶ و ۳۵ تا ۴۳ این سوره و در نهایت ۲۶ آیه از سوره مبارکه ابراهیم شامل آیات اول تا ۲۶ این سوره است و کل آیات موجود در این قران ۷۰ برگی ۲۰۴ آیه است.
تعداد ۷۰ ورق از این قرآن در سال ۱۳۷۳ توسط سید مهدی سادات طالقانی به موزه آستان مقدس بانوی کرامت اهدا شده و در سال ۱۳۸۸ نیز ده ورق دیگر باقیمانده از این قران نیز به این موزه اهدا شده است و هنوز به این قرآن ملحق نشده است.
این قرآن ارزشمند در موزه آستان مقدس حضرت معصومه (س) در گنجواره‌ای که با عنوان بیت النور تعبیه شده است و در کنار آثار یادآور عبادت حضرت معصومه (س) در مدت اقامتشان در قم به نمایش در آمده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha