زهرا ناجی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری وبینار زیست مجازی، واکاوی مجازی شدن عرصههای حیات اجتماعی ایرانیان در تاریخ ۱۳ تیرماه، اظهار کرد: این وبینار با همکاری جهاد دانشگاهی واحد اصفهان و دفتر انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات در اصفهان ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار میشود.
وی با اشاره به همکاریهای پیشتر میان معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی اصفهان و دفتر استانی انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات، گفت: انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات گروههای مطالعاتی مختلفی دارد که این گروهها به صورت تخصصی در حوزههای مختلفی همچون آینده پژوهی، فضای مجازی، سینما و تئاتر، سیاستگذاری فرهنگی، علم و رسانه، ارتباطات و حمل و نقل و ... فعالیت میکنند.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان افزود: از سال گذشته قرار شد میان معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی اصفهان و دفتر انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات در اصفهان همکاریهایی شکل گیرد و ارتباطات مستمر و مداومی در برگزاری برنامههای مشترک تخصصی داشته باشیم.
وی برگزاری وبینار زیست مجازی، واکاوی مجازی شدن عرصههای حیات اجتماعی ایرانیان را دومین برنامه مشترک میان جهاد دانشگاهی اصفهان و انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات اعلام کرد و گفت: باتوجه به مسأله روز جامعه و در نشستها و گفتوگوهایی که بین انجمن و جهاد دانشگاهی برگزار شد، به موضوع فضای مجازی و گسترش آن در حیات ایرانیان و شکل گیری زیست مجازی اشاره شد. براین اساس تصمیم گرفته شد باتوجه به اینکه زیست مجازی هم اکنون در همه جنبههای زندگی اجتماعی مردم ما مطرح شده، به عنوان یک موضوع خاص در نشستی مورد بررسی قرار گیرد.
ناجی با اشاره به دعوت از دو تن از اساتید برای سخنرانی در این برنامه، توضیح داد: دکتر سعید ذکائی عضو علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی که در حوزههای مطالعات رسانه تخصص دارد و دکتر فردین علیخواه عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه گیلان که در عرصههای اجتماعی و موضوعات مربوط به فضای مجازی و رسانه مطالعات متعددی دارد، هر دو استاد از اساتید مطرح و به نام هستند که در این برنامه سخنرانی خواهند کرد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان درباره زیست مجازی و اهمیت پرداختن به زیست مجازی نیز تصریح کرد: دوگانگی زیست مجازی و واقعی باعث طرح رویکردهای مختلف نظری در این حوزه شده و در مطالعات مربوط به زیست مجازی رویکردهای خوش بینانه، بدبینانه و واقع بینانه مطرح است.
وی با بیان اینکه در زیست مجازی بحث بر سر تغییر ماهیت زمان و مکان است، گفت: در زیست واقعی انسان موجودی زمانمند و مکانمند است و زیست واقعی ما در قالب زمان و مکان تعریف میشود، اما در زیست مجازی و با گسترش ابزارهای مجازی، محدودیتهای زمانی و مکانی برداشته شده، مرزها حذف و انسانها به نوعی دچار از جا کندگی زمانی و مکانی شده اند.
ناجی خاطرنشان کرد: از بین رفتن مرز زمان و مکان هم امکانات جدیدی در فضای اجتماعی و زندگی اجتماعی برای ما ایجاد کرده و هم آسیبها و مسائلی در پی دارد.
وی با بیان اینکه دوگانگی زیست مجازی و واقعی هر روز بیش از پیش کمرنگ شده و مرزهای بین این دو زیست از بین می رود، تصریح کرد: نقاط متناظر زیست مجازی و واقعی و تأثیر متقابل آنها بیشتر شده است، به طوری که همه آنچه در دنیای ما اتفاق می افتد بیش از پیش در فضای مجازی منعکس میشود. از سوی دیگر محتوایی که در فضای مجازی منتشر میشود دنیای واقعی ما را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان به پیامدهای مثبت زیست مجازی اشاره و اظهار کرد: زیست مجازی میتواند باعث رشد مشارکت شهروندی و ارتقای تعاملات شهروندان شود و باعث توانمندی اقتصادی و بروز نوآوری، کارآفرینی و شکل گیری استارت آپهای مجازی شود، همچنین میتواند توانمندیهای ارتباطی را ارتقا داده، ضعفهای ارتباطی افراد را پوشش دهد. به علاوه میتواند با شکل گیری فضای عمومی باعث ارتقا آگاهی اجتماعی شود. همچنین با فراهم کردن امکان دسترسی سریع و گسترده به اطلاعات شفافیت را نیز افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه زیست مجازی پیامدهای منفی نیز دارد و ممکن است آسیبهای روانی و اجتماعی ایجاد کند، ادامه داد: زیست مجازی ممکن است باعث ایجاد بحرانهای هویت و آسیبهای فرهنگی شود، سبک زندگی افراد را تغییر داده و امکان وقوع جرمهای جدیدی مثل جرایم سایبری را بیشتر کند، در عین حال که روزمرگی مردم بیش از پیش وابسته به فضای مجازی میشود، به طوری که بخش زیادی از اوقات فراغت افراد را به خود اختصاص میدهد.
ناجی اضافه کرد: در جهاد دانشگاهی اصفهان گروههای مطالعاتی مختلفی داریم که یکی از گروههای پژوهشی گروه مطالعات اجتماعی است که مسائل و موضوعات اجتماعی در حیطه مطالعات و فعالیتهای این گروه است و پرداختن به این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با بیان اینکه مقرر شده جهاد دانشگاهی اصفهان و انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات در این زمینه مشارکت داشته باشند، اظهار کرد: محورهایی که در این نشست مورد بررسی قرار میگیرد واکاوی مجازی شدن عرصههای حیات اجتماعی و بوتاکسی شدن حیات اجتماعی است که اساتید درباره این محورها صحبت خواهند کرد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان ابراز امیدواری کرد که دستاوردهای این نشست بتواند کمک مؤثری به جامعه علمی کشور کند.
انتهای پیام
نظرات