محمود تنها در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کشت خانواده محصولات کدویی شامل خربزه و هندوانه سازگار با آب و هوای خشک و کویری است و قدرت زنده ماندن در شرایط بیآبی را دارد و همین امر سبب میشود در طول کاشت تا برداشت آب کمی را مصرف کند.
وی با اشاره به مدت زمان استفاده محصولات خربزه و هندوانه از آب افزود: کشاورزان از نیمه اسفند کاشت نشاء محصول را آغاز میکنند و اواخر خرداد تا اوایل تیر ماه خربزه و هندوانه برداشت میشود؛ در این مدت در طول یک ماه که به طور کل محصول، آبی نیاز ندارد و در ۲ ماه دیگر به صورت قطرهای از مدار ششم تغذیه میکند که بسیار آب کمی صرف میشود.
تنها بیان کرد: در مقایسه با این محصول، کشت گندم از اوایل مهر ماه آغاز و تا تیر ماه ادامه دارد و در تمام مدت زمان کشت تا برداشت آبیاری میشود و در این بازه زمانی ۱۰ برابر خربزه و هندوانه آب نیاز دارد.
کارشناس فنی جهادکشاورزی تایباد مطرح کرد: در فاصله زمانی کشت تا برداشت محصولات کدویی میزان حجم آب مصرفی در هر هکتار ۴۰۰۰ لیتر است که به صورت قطرهای انجام میشود و در مقابل در طول زمان کشت تا برداشت گندم ۲۰ هزار متر مکعب آب به صورت سنتی استفاده خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه هندوانه و خربزه مدت ۲ ماه آبیاری میشوند و گندم ۶ ماه نیاز به آب دارد، توضیح داد: این در صورتی است که مزارع جالیزی با مالچ پلاستیکی پوشش داده میشوند که دارای مزایای فراوانی در صرفهجویی آب است.
معاونت فنی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان تایباد با اشاره به مزایای کشت زیرپلاستیکی گفت: صرفهجویی در مصرف آب از طریق جلوگیری از تبخیر سطحی خاک و حفظ رطوبت در عمق خاک از ویژگیهای مهم کشت زیرپلاستیکی است و در عوض در کشت گندم به دلیل اینکه ریشه محصول نیاز به آب فراوان دارد عوامل طبیعی مانند گرما و وزش باد سبب هدر رفت آبیاری میشود.
کاهش برداشت هندوانه و خربزه از مزارع تایباد
وی در ادامه اظهار کرد: ۵۱۰۰ هکتار از اراضی مستعد کشاورزی در تایباد به کشت خربزه و ۲۱۰۰ هکتاز زیر کشت هندوانه است؛ کشت این دو محصول ۷۰۰ خانوار بهرهبردار دارد و به ازای هر هکتار از زمان کاشت تا برداشت زمینه اشتغال برای ۴۲ نفرروز فراهم میشود.
تنها با اشاره به کاهش برداشت محصول خربزه و هندوانه در تایباد، مطرح کرد: امسال ۱۵ تن هندوانه از اراضی شهرستان برداشت شده که سال گذشته میزان آن ۲۵ تن بوده و خربزه نیز سال زراعی گذشته ۱۵ تن برداشت شد که پیشبینی میشود امسال به ۱۰ تن کاهش یابد.
وی بیان کرد: ۱۵ درصد محصول تولید شده در شهرستان استفاده میشود و ۸۵ درصد باقیمانده به استانها و شهرستانهای همجوار ارسال میشود. هندوانه بیشتر به شهرستانهای استان خراسان رضوی ارسال میشود و خربزه علاوه بر داخل استان به تهران فرستاده میشود.
انتهای پیام
نظرات