روشنک زمانپور در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه سالمندان زیرمجموعه و جامعه هدف سازمان بهزیستی هستند، اظهار کرد: متولی شهر شهرداری است و برای اینکه فعالیتی در شهر برای سالمندان شکل گیرد، باید رابطهای بین سازمان بهزیستی و شهرداری وجود داشته باشد. تهران باید به عنوان شهر دوستدار سالمند المانهایی داشته باشد و اولین ویژگی شهر دوستدار سالمند این است که به سالمندان احترام و توجه خاصی شود.
زمانپور با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت ایران به سمت سالخوردگی پیش میرود، گفت: تا سال ۲۰۵۰، ۵۰ درصد مردم ایران کار میکنند و ۵۰ درصد دیگر که سالمندان و کودکان خواهند بود؛ یعنی جمعیت ما به سرعت در حال پیر شدن است.
وی با بیان اینکه ایران تا سال ۱۴۱۰ جز کشورهای پیر دنیا میشود، اظهار کرد: ۲۵ درصد از سالمندان، سالمندان نیازمندی هستند که بیمه ندارند و آنها در سالهای آینده دچار مشکلات درمانی خواهند شد، لذا باید تدبیری اندیشیده شود تا در آینده دچار مشکل نشویم.
دبیر شورای ملی سالمندان شهر تهران اظهار کرد: از سوی دیگر در این شرایط باید فضایی ایجاد کنیم تا سالمندان بتوانند از این فضاها استفاده کنند، زیرا آنها با کاهش سلامت فیزیکی روبهرو هستند.
وی با طرح این پرسش که آیا فضای شهری برای سالمندان مناسبسازی شده است؟ یادآور شد: اولین کار برای رفاه سالمندان در حوزه شهری این است که باید مهندسی شهر تغییر یابد؛ به این مفهوم که طراحی شهر باید برای سالمندان مناسب باشد. آیا ما پارکهای ویژه سالمندی داریم؟ آیا پلهای عابرپیاده دارای آسانسور یا پلههای برقی هستند؟.
دبیر شورای ملی سالمندان شهر تهران ادامه داد: بسیاری از سالمندان ما میتوانند مستقل باشند اما اکنون به صورت وابسته و یا نیمهمستقل زندگی میکنند، زیرا از لحاظ فیزیکی و جسمی ضعیف شدهاند و اگر پلههای برقی در فضاهای مذکور وجود داشته باشد، یا فضاهای عمومی مانند بانکها و ادارات مناسبسازی شده باشند این موضوع باعث میشود که سالمندان بسیاری از فعالیتهای خود را به صورت مستقل انجام دهند.
وی معتقد است: بسیاری از سالمندان از لحاظ جسمانی مشکل خاصی ندارند، اگرچه افت انرژی و افت فیزیکی دارند اما میتوانند کارهای خود را انجام دهند.
زمانپور در ادامه به مشکلات فضاهای درمانی برای سالمندان در کشور اشاره کرد و گفت: همچنین اقداماتی در حوزه درمان انجام شده است، اما این اقدامات به طور تخصصی انجام نشده؛ به طور مثال ما کلینیک تخصصی سالمندی در کشور نداریم، اما چندسالی است که طب سالمندی در کشور مطرح است.
دبیر شورای ملی سالمندان شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه وظیفه سازمان بهزیستی توانمندسازی و وظیفه شهرداری و شورای شهر فراهم آوردن شرایط مناسب است، خاطرنشان کرد: سازمان بهزیستی دارای مراکز روزانه سالمندی است که در آن مراکز سالمندان با مهارتهای زندگی آشنا میشوند. در آخرین جلسهای که در دبیرخانه شورای ملی سالمندی برگزار شد یکی از مباحث این بود که در بحث شورای سالمندی شهر تهران، شهرداری تهران دارای فضاهایی مانند سرای محله، پارکها و بوستانهایی است که این فضاها فضاهای بسیار خوبی هم هستند و ما میتوانیم از این فضاها به عنوان فضایی برای ایجاد سرگرمی سالمندان در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و هنری به صورت روزانه استفاده و کارهایی انجام دهیم.
زمانپور در ادامه این گفتوگو به موضوع مناسبسازی شهر برای سالمندان اشاره کرد و گفت: در کشورهای توسعه یافته اتوبوسهای شهری صندلیهای مخصوص سالمندان دارند و اینها مواردی است که ما میتوانیم از آنها الگوبرداری کنیم.
زمانپور گفت: باتوجه به اینکه سالمندان شهروندان ارشد هستند، به همین دلیل ما از شهرداری و شورای شهر انتظار داریم فضاهای خوب فرهنگی، اجتماعی و مناسبی برای سالمندان ایجاد کنند. البته در شهرداری اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است، به طور مثال میبینیم که در برخی پارکها مبلمان و صندلیهایی که برای شرایط سالمندان مناسبتر است، وجود دارد. اما در بحث مبلمان شهری و فیزیک شهری باید کارهایی صورت گیرد و این اتفاق باید در سازمانها هم ایجاد شود.
دبیر شورای ملی سالمندان شهر تهران در ادامه با تاکید بر موضوع سلامت روان سالمندان و با بیان اینکه بحث سلامت روان سالمندان یکی از موضوعات مهم است، گفت: در رسانههای عمومی فیلمهایی در حوزه سالمندی ساخته میشود، اما در سطح شهر بیلبوردهای زیاد تبلیغاتی وجود دارد که روی بسیاری از این بیلبوردها میتوان شعارهایی در راستای سالمندی و حفظ شان آنها نوشت.
انتهای پیام
نظرات