• یکشنبه / ۹ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۰:۰۴
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1400030906369
  • خبرنگار : 50024

طمع مافیا و کاهش سن مصرف سیگار در ایران/ارزانی سیگار عمدی است!

طمع مافیا و کاهش سن مصرف سیگار در ایران/ارزانی سیگار عمدی است!

ایسنا/البرز بیشتر سیگاری‌ها منتظر رسیدن صبحی هستند که از خواب بیدار شوند و با خود بگویند «من ترک می کنم» و دیگر لب به سیگار نزنند ولی واقعیت این است این شکل از رهایی بسیار به ندرت اتفاق می‌افتد و اغلب برای دل کندن از این باریک بد بو به ماه‌ها و حتی سال‌ها زمان نیاز دارند.

موفق ترین ترک کنندگان سیگار کسانی هستند که تصمیم خود را به خوبی بالا و پایین کرده و برای کنار گذاشتن سیگار از قبل برنامه داشته باشند. اگر بتوانیم از کنار سوالاتی مثل اینکه چرا سن مصرف سیگار در کشور هر سال  کمتر می شود، چه کسی مسبب پایین ماندن قیمت سیگار است؟ چرا اطلاع رسانی در خصوص مضرات سیگار اینقدر سرسری کمرنگ است و هزاران سوال دیگر ساده بگذریم، به این نتیجه می‌رسیم که برای حفظ سلامتی، هیچ کسی بیشتر از خودمان مسئول نیست. در روزگاری که فشار اقتصادی و روانی بیخ گلویمان را گرفته نباید اجازه دهیم خوره‌ای مثل سیگار به جانمان بیفتد و شیره سلامتمان را بمکد. همه ما باید قدردان سلامتی به عنوان بزرگترین هدیه خداوندی باشیم و نباید کاری کنیم که این هدیه نخ به نخ پس گرفته شود...

اگر سیگاری هستید برای ترک تعلل نکنید

 فوق تخصص بیماری‌های قلب و عروق با تاکید به اینکه افراد سیگاری بدون توجه به جنسیت، سن، داشتن بیماری و... باید در اسرع وقت مصرف دخانیات را قطع کنند، اظهار کرد: سیگارهم عامل و هم  تشدید کننده بسیاری از بیماری‌ها است. به عنوان مثال  مصرف سیگار در بروز بیماری‌هایی مثل سرطان به ویژه سرطان ریه، بیماری‌های گوارشی از جمله زخم معده و بیماری‌های قلبی و عروقی ارتباط مستقیمی دارد.

حسین کریم در گفت‌وگو با ایسنا، ادامه داد: وقتی مصرف سیگار با سایر علایم خطر جمع شود، قدرت بیشتری پیدا می‌کند و به تهدید جدی تری برای سلامت افراد تبدیل می‌شود. بنابراین اگر کسی بیماری‌ای داشته باشد، مصرف سیگار می‌تواند باعث تشدید آن شود.

وی با بیان اینکه افراد سیگاری بیش از افراد عادی در معرض مشکلات عروقی و سکته‌های قلبی قراردارند، توضیح داد: معمولا برای بروز بیماری‌های کمپلکسی مثل بیماری‌های قلبی- عروقی یک عامل به تنهایی بار اثرگذاری دارد و وقتی این بار با سایر عوامل ترکیب می‌شود، قدرتش افزایش پیدا می‌کند. به عنوان مثال وقتی فردی سیگار می‌کشد، این عامل به تنهایی نقش خاصی در ابتلای او به بیماری قلبی در ایفا می‌کند و اگر به بیماری دیگری مثل فشار خودن هم مبتلا باشد، احتمال ابتلای او به بیماری قلبی دو چندان می‌شود.

سیگار برای زنان مضرتر است

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به اینکه خطرسازی و بیماری زایی مصرف سیگار در بانوان بیشتر از مردان است، گفت: به همین دلیل به زنان به به خصوص آنهایی که دوران بارداری را تجربه می‌کنند، اکیدا توصیه می‌شود مصرف سیگار را قطع کنند.

وی با بیان اینکه متاسفانه شاهد افزایش آمار مصرف سیگار در زنان هستیم، افزود: علاوه بر این، سن مصرف سیگار در کشور هم به شدت پایین آمده و امروز دست کسانی سیگار می‌بینیم که به تازگی وارد دوره نوجوانی شده‌اند و این وضعیت بسیار نگران کننده است.

آش نخورده و دهان سوخته!

دکتر کریم در پاسخ به اینکه عوارض دود سیگار برای اطرافیان و افراد غیرسیگاری چیست، گفت: با توضیح اصطلاح سیگاری فعال و غیر فعال می‌توان این موضوع را به خوبی تبیین کرد. سیگاری فعال کسی که با مصرف مستقیم سیگار به سلامت خود آسیب می زند ولی سیگاری غیرفعال  کسی است که  سلامتش به واسطه استنشاق دود سیگار دیگران به خطر می‌افتد.

وی اضافه کرد: در اوایل نظریه‌ای مطرح بود که سیگاری‌های غیرفعال در مقایسه با فعال‌ها زمینه ابتلای کمتری به بیماری دارند ولی این نظریه کم کم تغییر کرد و حالا به جایی رسیده ایم که ثابت شده غیرفعال‌ها هم وقتی در کنار سیگاری‌های فعال قرار بگیرند، زمینه ابتلا به بیماری در آنها تقویت می‌شود.

این فوق تخصص بیماری‌های قلب و عروق اضافه کرد: افراد سیگاری اگر به فکر سلامت خود نیستند باید وجدانی، اخلاقی و انسانی به فکر اطرافیانشان باشند و از دود کردن سیگار در محیط سربسته خانه  و خودرو خودداری کنند.

وی با بیان اینکه رسانه‌ها وظیفه دارند که وجدان افراد سیگاری را بیدار کنند، توضیح داد: شاید برای فرزند سخت باشد که به پدر ۶۵ ساله خود تذکر بدهد که در بیرون از منزل سیگار نکشد. در این خصوص رسانه‌ها باید اطلاع رسانی درستی داشته باشند تا این افراد به خاطر سلامت عزیزنشان هم که شده مجاب شوند تا  بیرون از محیط سربسته منزل سیگار بکشند.

قلیان تفریحی معنایی ندارد

رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی البرز در ادامه در مقایسه خطر مصرف قلیان در مقایسه با سیگار گفت: خطر مصرف قلیان به مراتب بیشتر از سیگار است و استدلال برخی مبنی بر اینکه مصرف تفننی و هفته‌ای یا دو هفته ای یک بار خطری ایجاد نمی‌کند، به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.

وی اضافه کرد: هر بار مصرف قلیان معادل ده‌ها نخ سیگار دود وارد ریه‌ها می‌کند و شدیدا تاکید می‌شود قلیان از تمام تفریحات مردم حذف شود.

وی با اشاره به  تاثیر سیگارهای الکترونیک گفت: طبق منابع علمی معتبر مصرف سیگارهای الکترونیکی هم برای سلامت مضر است و تفاوت چندانی با آسیب سیگار ندارد. در حقیقت این سیگارها راهی برای تشویق افراد به سمت سیگاری شدن محسوب می‌شود.

بار مصرف سیگار در ایران در حال افزایش است

فوق تخصص بیماری‌های قلب و عروق توضیح داد: هر دهه که به جلو پیش می رویم، شیوع و میزان مصرف سیگار بیشتر و سم مصرف کاهش پیدا می‌کند. همه اینها نشان می‌دهد که بار مصرف سیگار در جامعه ما سال به سال و دهه به دهه افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: هرچند ترک سیگار غیرممکن نیست ولی واقعیت این است کسانی که به سیگار عادت می‌کنند، ترک آن برایشان سخت است و با زحمت زیاد اتفاق می افتاد. اگر می‌خواهیم این بار را کاهش دهیم باید آموزش‌ها در خصوص پیشگیری از مصرف سیگار را افزایش دهیم.

به گفته دکتر کریم اغلب افراد سیگاری تازه زمانی به فکر ترک می افتند که سلامتشان با تهدید جدی رو به رو شده و وقتی از آنها سوال می شود که چرا سیگار می‌کشیدی، در پاسخ می‌گویند خطر مصرف را جدی نمی گرفتند و اطلاعات کافی دراین خصوص نداشتند.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: فرهنگ عدم مصرف و ترک سیگار باید از طریق آموزش و پرورش، رسانه‌ها، وزارت بهداشت و تمام دستگاه‌های مرتبط در میان مردم جا بیفتد. متاسفانه به دلایلی این اطلاع رسانی در طول سال‌های گذشته از طریق صدا و سیما و حتی وزارتخانه بسیار کم رنگ شده است.

رابطه مستقیم سیگار و استرس

وی با اشاره به اینکه تا زمانی که استرس و بمباران استرس بر جامعه زیاد باشد، نباید انتظار داشته باشیم آمار مصرف سیگار کاهش یابد، افزود: سیگار و استرس ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و اکثر سیگاری‌ها به این باور رسیده اند که با سیگار کشیدن از استرس آنها کم می کند. بنابراین چه درست و چه غلط افراد سیگاری مصرف سیگار را با استرس مرتبط می کنند و به نظر می رسد تا حد زیادی این ارتباط درست است.

این مسئول تاکید کرد: نکته بعد این است که تا زمانی که به مصرف سیگار به شکل مزاحمت نگاه نشود، باز هم شاهد افزایش آمار سیگاری‌ها خواهیم بود. یک زمانی سیگار کشیدن در تاکسی، سینما، اتوبوس و سایر مکان‌ها آزاد بود ولی با اعمال محدودیت‌ها فرهنگی رواج شد که در فضای عمومی سیگار کشیدن ممنوع است چون برای دیگران مزاحمت ایجاد می کند. اگر این محدودیت‌ها افزایش یابد، افراد سیگاری برای روشن کردن سیگار در بسیاری از فضاها احساس شرم می‌کنند و همین مصرف آنها را کاهش می‌دهد.

جای خالی کلینیک‌های ترک سیگار در بیمارستان‌ها

کریم با تاکید بر ضرورت ایجاد کلینیک‌های ترک سیگار ادامه داد: متاسفانه وزارت بهداشت در این زمینه بسیار کم کار است چون هر بیمارستانی باید لااقل یک کلینیک ترک سیگار داشته باشد ولی به جرات می‌توان گفت در البرز تعداد کسانی که متخصص در امر ترک سیگار هستند به انگشتان یک دست هم نمی رسد. چرا بیمارستان‌های تخصصی قلب و عروق نباید به کلینیک ترک سیگار مجهز باشند؟ این کم کاری چه نهادی است؟

پایین بودن قیمت سیگار عمدی است

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود ارزان بودن سیگار را به عنوان مهمترین دلیل مصرف سیگار در ایران نام برد و توضیح داد: متاسفانه برخی به دلایل عمدی قیمت سیگار را در کشور پایین نگه داشته‌اند. تاکید می‌کنم اگر در دیگر کشورها مصرف سیگار به صورت سینه به سینه و سهوی ترویج پیدا می‌کند در ایران به صورت عمدی این اتفاق می‌افتد.

نقش مافیا در افزایش تعداد سیگاری‌ها

 رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی البرز تصریح کرد: در این عمد سه مقصر اصلی وجود دارد: اول مافیاهای تولید و تجارت سیگار که از سیگاری شدن مردم سود هنگفتی به جیب می زنند. دومین عامل گسترش عمدی تعداد سیگاری‌ها مجلس است. مجلس به شدت در مقابل افزایش قیمت سیگار مقاومت می‌کند و دلیل عمده آن لابی مافیاهای تجارت سیگار است. تا کنون چندین بار طرح افزایش مالیات قیمت سیگار به مجلس رفته و هر بار به دلایل به اصطلاح آبدوغ خیاری برگشت خورده است.

وی توضیح داد: طی دو سه سال اخیر مالیات هر چیزی که روی آن دست بگذارید چند برابر شده ولی مالیات سیگار چقدر افزایش داشته است؟ پاسخگوی این سوال مهم چه کسی است؟ واقعا جای تاسف است عده ای به خاطر لابی گری و پر کردن جیب خود با جان مردم اینگونه بازی می کنند.

فوق تخصص بیماری‌های قلب و عروق با اشاره به عامل سوم در افزایش عمدی مصرف سیگار در ایران توضیح داد: سومین مقصر دولت و به خصوص وزارت بهداشت است. واقعیت این است این دو هم دغدغه جدی برای کاهش آمار مصرف سیگار ندارند و با کم کاری‌های خود باعث شده وضعیت تغییر چندانی نکند و سیگار همچنان ارزان باقی بماند.

وی ادامه داد: وقتی سیگار اینقدر راحت و ارزان در دسترس قرار می‌گیرد نباید انتظار داشت تنها با فرهنگسازی و سخنرانی و گفتن مسئله‌ای حل شود. برای کاهش آمار مصرف سیگار هر کسی باید کار خودش را درست انجام دهد. اگر بخواهیم با همین وضعیت پیش برویم تنها چیزی که می‌توان گفت آنچه به جایی نرسد فریاد است.

اگر فریاد رسی نیست، خودمان دلسوز خود باشیم...

وی با تاکید بر اینکه برای ترک سیگار هیچ وقت دیر نیست، افزود: دو عامل در ترک سیگار مهم است: اول زمانی که فرد از عارضه ناشی از مصرف سیگار دچار بیماری می‌شود و دوم همسر و نزدیکان بیمار است. تجربه نشان داده  اگر به جای مشورت با بیمار با همسرش صحبت کنند نتیجه نهایی در ترک سیگار مشهود تر خواهد بود.

رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: اگر کسی به فکر سلامتی ما نیست لااقل خودمان به فکر باشیم. امروزی که مسئولین به جای پای کار و دلسوز بودن نقش برعکس ایفا کرده و به عبارتی از مردم جانگیری می کنند، باید حواسمان را جمع کنیم تا مشکلی به مشکلاتمان اضافه نکنیم.

وی افزود: در شرایطی که مشکلات اقتصادی گریبان مردم را گرفته، اگر یک چاله درمان در زندگی بیفتد، خانواده چند پله به عقب برمی گردد به همین دلیل فقط مردم باید به فکر خودشان باشند و با کنار گذاشتن نخ به نخ سیگار سلامت خود را حفظ کنند.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha