• جمعه / ۷ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۴:۴۴
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1400030705142
  • خبرنگار : 71474

کدام کالای ایرانی در ترکیه بیشترین مشتری را دارد؟

کدام کالای ایرانی در ترکیه بیشترین مشتری را دارد؟

پس از چند سال از آغاز روند کاهشی تجارت میان ایران و ترکیه، آمارهای جدید منتشر شده از سال۲۰۲۱ نشان می‌دهد که بار دیگر تجارت میان دو کشور رشدی جدی داشته است.

به گزارش ایسنا، بر اساس آمارهای جدیدی که اتاق بازرگانی ایران منتشر کرده، میزان تجارت ایران و ترکیه در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر روندی صعودی به خود گرفته است، این آمار در حالی به ثبت رسیده که از حدود سه سال پیش و همزمان با تحریم‌های جدید آمریکا، میزان تجارت مشترک ایران با این همسایه غربی به شدت کاهش یافته بود.

در سال گذشته نیز در کنار تحریم، شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌هایی که بر رفت و آمد مرزی وضع شد، کار را دشوار کرد. در سال جاری میلادی اما با وجود تداوم شیوع کرونا، با به کارگیری شیوه‌های بهداشتی، میزان تجارت دو کشور بار دیگر رشد کرده است.

آمارهای جدید ارائه شده از سوی اتاق بازرگانی نشان می‌دهد که مبادلات تجاری ایران با این کشور در فصل نخست ۲۰۲۱ میلادی بالغ‌بر ۹۸۶ میلیون دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته میلادی حدود ۵۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

از مجموع ۹۸۶ میلیون دلار تجارت ایران و ترکیه، حدود ۵۰۵ میلیون دلار از آن مربوط به صادرات ایران به ترکیه و حدود ۴۸۱ میلیون دلار آن مربوط به واردات ایران از این کشور بوده، این در حالی است که در فصل نخست ۲۰۲۰ میلادی، عمده تجارت ایران با ترکیه مربوط به واردات ایران از این کشور بوده است.

بر اساس این آمارها، در فصل نخست ۲۰۲۱، تراز تجاری ایران و ترکیه، به نفع ایران مثبت شده است؛ چراکه در این دوره باوجود افزایش ۲۹ درصدی واردات ایران از ترکیه نسبت به مدت مشابه سال قبل، صادرات ایران به این کشور نیز با رشد قابل‌توجه ۸۷ درصدی مواجه بوده و باعث شده تراز تجاری ایران با ترکیه از منفی ۱۰۴ میلیون دلار در فصل نخست ۲۰۲۰ به مثبت ۲۴.۴ میلیون دلار در فصل نخست ۲۰۲۱ برسد. در حقیقت تراز تجاری دو کشور در این دو دوره معادل ۱۲۸ میلیون دلار به نفع ایران تغییر کرده است.

آمارهای رسمی ترکیه نشان می‌دهد تجارت کالایی ایران و ترکیه از فصل دوم سال ۲۰۱۹ با افت شدیدی همراه بوده و روند نزولی تجارت با این کشور تا فصل دوم سال ۲۰۲۰ همچنان ادامه داشته است، اما پس‌ازآن روند صعودی در پیش گرفته و در فصل نخست سال ۲۰۲۱ برای سومین فصل پیاپی افزایش یافته است.

نکته قابل‌توجه اینکه واردات کالایی ایران از ترکیه از فصل دوم ۲۰۲۰ روند صعودی را آغاز کرده اما در فصل اول ۲۰۲۱ پس از دو ماه متوالی با کاهش همراه شده و به کمترین مقدار خود از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون رسیده است. هم‌زمان صادرات کالایی ایران به ترکیه که عمدتا غیرنفتی بوده برای سومین فصل پیاپی افزایش یافته و در فصل نخست ۲۰۲۱ به ۴۹۶ میلیون دلار رسیده است.

بررسی‌ها نشان می دهد پلاستیک و اجزای آن با سهم ۳۷ درصدی و پس‌ازآن، اقلام مشمول فصل ۷۴ شامل مس و مصنوعات مس با سهم ۱۹ درصدی، اقلام مشمول فصل ۷۹ شامل روی و مصنوعات آن با سهم ۱۱ درصدی و اقلام مشمول فصل ۷۶ شامل آلومینیوم و مصنوعات آن با سهم ۱۰ درصد از کل ارزش صادرات، بخش عمده صادرات ایران به ترکیه را تشکیل داده‌اند.

همچنین بیشترین سهم از صادرات ترکیه به ایران مربوط به کالاهای فصل ۸۴ کتاب مقررات صادرات و واردات شامل دیگ‌های بخارآب گرم، ماشین‌آلات و وسایل الکترونیکی و اجزا و قطعات آن بوده که درمجموع ۱۷ درصد از کل ارزش صادرات ترکیه به ایران را شامل می‌شود و ارزش آن با رشد حدود ۱۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به حدود ۸۲ میلیون دلار رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۱۵:۴۷

در یک جمله مواد اولیه و خام صادر و کالا وارد کردیم.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۱۵:۵۳

کاملا واضح هست که ترکیه از کالاهای با فناوری و کیفیت بالا و هایتک بهترین بهره را در صادرات و ارز آوری و با گرفتن سهم بزرگ بازار صرفه ی تولید اقتصادی و سرمایه گذاری را از دیگر کشورهای منطقه به نفع خود می گیرد.