• پنجشنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۹:۰۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400023021551
  • خبرنگار : 50436

گزارشی از آخرین وضعیت پروژه ترسیب کربن در خراسان رضوی 

گزارشی از آخرین وضعیت پروژه ترسیب کربن در خراسان رضوی 

ایسنا/خراسان رضوی بنابر اظهارات مسئولان اداره منابع طبیعی خراسان رضوی اعتبارات پروژه ترسیب کربن کاهش یافته و اعتبارات موجود برای احیاء بیابان‌ها در مقایسه با سطح بیابان‌های استان بسیار کم است.

پروژه تعمیم ترسیب کربن یک پروژه بین‌المللی با هدف احیاء منابع طبیعی با تاثیر بر کنترل آلودگی‌ها و ذرات کربن است که در برخی از نقاط جهان از جمله ایران و در ابتدا با کمک اعتبارات جهانی برنامه عمران ملل متحد (UNDP) و صندوق تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF) در سال ۲۰۰۳ آغاز شد. در گفت‌وگو با مسئولان اداره منابع طبیعی خراسان رضوی به بررسی آخرین وضعیت این پروژه در  استان پرداخته‌ایم.

علی شکاری، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص پروژه تعمیم ترسیب کربن در خراسان رضوی اظهار کرد: ترسیب کربن پروژه‌ای بین‌المللی است که در خصوص احیاء بیابان‌ها در بعضی نقاط جهان از جمله ایران مورد اجرا قرار گرفت.

وی افزود: این پروژه در ایران برای اولین بار در خراسان و در روستای آهنگران (زیرکوه قائن) با تخصیص اعتبارات سازمان ملل متحد آغاز شد.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی خراسان رضوی با بیان اینکه «در راستای اجرای این پروژه، در برخی مناطق مثل بجستان و سبزوار یکسری تشکیلات و صندوق‌های تعاونی راه‌اندازی کردیم»، توضیح داد: به طور مثال به مردم آموزش دادیم که به جای قطع درختان تاغ و یا تخریب‌ پوشش گیاهی منطقه با بهره‌گیری از اعتبار صندوق‌هایی که با سرمایه‌های خرد خودشان تشکیل شده، به ایجاد یکسری مشاغل  همچون تولید صنایع دستی، نانوایی، قالی‌بافی، سبدبافی، تولید نهال و... اقدام نمایند. 

وی ادامه داد: به همین دلیل در حال حاضر تعداد کارگاه‌های تولیدی بسیار زیاد شده و این فرهنگ‌سازی‌ها و طرح‌هایی که به این شکل با کمک مردم محلی انجام شده، تاثیرات بسیار خوبی در  بازآوری و احیاء عرصه‌های بیابانی داشته است.

شکاری هدف این اقدامات را کاهش صدمه ‌به مناطق بیابانی و آسیب‌پذیر دانست و تاکید کرد: وقتی درآمد این افراد از سایر مشاغل تامین شود، ‌دیگر نیازی به بهره‌برداری غیر اصولی از منابع طبیعی و تخریب آن ندارند.

وی با اشاره به اینکه «بعد از قطع شدن اعتبارات سازمان ملل، اقدامات این طرح از طریق منابع و اعتبارات داخلی ادامه  پیدا کرد»، تصریح کرد: در حال حاضر از آنجایی که اعتبارات داخلی برای احیاء بیابان‌ها در مقایسه با سطح بیابان‌های استان بسیار کم است، ما بیشتر به سمت فرهنگ‌سازی رفته‌ایم؛ به این صورت که ما مردم را تشویق به حرکت در این راستا کرده و آموزش داده‌ایم تا در ادامه خودشان این مسیر را ادامه دهند .

شکاری با اشاره به اینکه اداره کل منابع طبیعی تفاهم‌نامه‌ای را با بسیج اقشار بسته است، توضیح داد: در حال حاضر بر اساس اظهارات مسئولین محترم بسیج حدود ۱۷۰۰ صندوق در سطح استان با کمک بسیج و خود جوامع محلی در مناطق مختلف وجود دارد و در بحث تسهیل‌گری و فرهنگ‌سازی نیز همراهی کرده‌اند تا بتوانیم در اکثر مناطق استان، چه بیابانی و چه غیر بیابانی، اقدامات مربوط به این نوع پروژه‌ها را ادامه دهیم.

محمود زنگنه، رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با ایسنا دراین خصوص اظهار کرد: علاوه‌بر عوامل طبیعی مانند خشکسالی، فشار چرای دام بیش از حد مجاز ظرفیت مراتع ، موجب کاهش پوشش گیاهی شده است. پروژه تعمیم ترسیب کربن با ایجاد اشتغال و حرفه آموزی یک راهکار مناسب برای کاهش دام در عرصه‌های منابع طبیعی بود، پایه این پروژه توسط اداره کل منابع طبیعی انجام، صندوق‌های تعاونی ایجاد و آموزش‌هایی از جمله خیاطی، گلدوزی، جوش‌کاری، آرایشگری، عروسک‌سازی و دیگر فعالیت‌های تولیدی و خدماتی به افراد محلی ارائه شد.

وی افزود: خانواده‌ها اگر تا قبل از اجرای این  پروژه در منطقه  تنها از راه دامداری امرار معاش  می‌کردند، در حال حاضر با استمداد از این طرح تغییر معیشت داده‌اند. 

رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با تاکید بر اینکه «راه‌اندازی این طرح‌ها ما را نیز به هدف خود که کاهش چرای دام در عرصه‌ها بود رساند»، عنوان کرد: در حال حاضر وضعیت مراتع شهرستان بجستان پس از شروع پروژه نسبت به ۱۰ سال پیش بسیار متفاوت شده است. 

زنگنه تصریح کرد: گرچه اعتبارات پروژه تعمیم ترسیب کربن کاهش یافته است، اما اداره امور بیابان با اجرای پروژه‌های مختلف بیابان‌زدایی در منطقه نگذاشته است که روند پروژه تعطیل شود؛ بنابراین از مسئولین محترم استانی برای اجرای به‌موقع برنامه‌های پروژه مذکور درخواست تخصیص اعتبار لازم و  ویژه داریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha