• چهارشنبه / ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۱۲:۳۶
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1400022215617
  • خبرنگار : 30057

اجرای سالانه ۴ هزار پروژه تحقیقاتی و عدم نفوذ فناوری در کشاورزی/نقش دانش بنیان‌ها در رفع نیازها

اجرای سالانه ۴ هزار پروژه تحقیقاتی و عدم نفوذ فناوری در کشاورزی/نقش دانش بنیان‌ها در رفع نیازها

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به وابستگی کشور در زمینه بذور، ماشین آلات کشاورزی پیشرفته، واکسن و داروهای دامی و همچنین فرمولاسیون کودهای شیمیایی گفت: نفوذ فناوری در بخش کشاورزی کشور کمتر صورت گرفته و این در حالی است که شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند در رفع نیازمندی‌های این صنعت نقش موثری داشته باشند همانطور که در زمینه تامین مرغ لاین آرین و کودهای زیستی اقدامات خوبی را اجرایی کردند.

به گزارش ایسنا دکتر غلامرضا صالحی جوزانی در دومین همایش ملی صنعت و تجاری سازی کشاورزی با بیان اینکه کشور با جمعیت ۸۰ میلیون نفری در سال ۱۵۰ میلیون تن واردات محصولات کشاورزی را دارد، افزود: از این میزان نیاز، ۱۲۴ میلیون تن محصولات و فرآورده‌های کشاورزی در داخل کشور و در بخش کشاورزی تولید می‌شود و ضریب خودکفایی کشور در این حوزه ۸۵ درصد است.

وی ادامه داد: سالانه ۲۳ تا ۲۴ میلیون تن محصولات کشاورزی به کشور وارد می‌شود که این میزان معادل ۱۲ میلیارد دلار می‌شود و در کنار آن ۷ میلیون تن صادرات داریم که شامل محصولاتی چون پسته، زعفران و برخی محصولات مانند هندوانه است.

صالحی با بیان اینکه بخش کشاورزی اشتغال ۱۳ درصدی را به همراه داشته، ضمن آنکه ۲۰ درصد از تولید ناخالص ملی از بخش کشاورزی تامین می‌شود، خاطر نشان کرد: این اعداد نشان دهنده اهمیت صنعت کشاورزی است.

واردات محصولات کشاورزی

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به واردات ۲۳ میلیون دلاری کشور با بیان اینکه از این میزان ۱۴ میلیون تن واردات مربوط به خوراک دام (ذرت، جو و کنجاله سویا) است، اظهار کرد: ۹۰ درصد دانه‌های روغنی مورد نیاز کشور وارداتی است که این میزان معادل ۳.۵ تا ۴ میلیون دلار می‌شود و در زمینه گندم نیز در برخی از سال‌ها اقدام به واردات آن می‌کنیم که نمونه آن در سال ۱۳۹۹ بود که به دلیل بروز خشکسالی‌ها اقدام به وارد کردن ۳ میلیون تن گندم کردیم.

صالحی با اشاره به واردات ۳ میلیارد دلاری نهاده های فناورانه، این اقلام را شامل بذور فناورانه، ماشین آلات کشاورزی پیشرفته، افزودنی‌های مکمل خوراک آماده، افزودنی‌های غذایی، واکسن و داروهای دامی، انواع کود و سموم و اجداد طیور و تخم چشم زده دانست.

به گفته وی، ۱۰۰ درصد فرمولاسیون سموم شیمیایی و ۴۰ درصد از کودهای شیمیایی مورد نیاز بخش کشاورزی کشور وارداتی است.

این عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به وابستگی کشور به مرغ لاین، گفت: در این زمینه ۱۰۰ درصد وابستگی داریم، ولی با اقداماتی که در زمینه تولید لاین مرغ آرین شده، در آینده این مرغ لاین جایگزین وارداتی خواهد شد.

وی اضافه کرد: علاوه بر اینها یک میلیون تن انواع بذر در کشور تولید می‌شود که در این زمینه ۷۰ شرکت تولیدکننده بذر در کشور ایجاد شده است، ولی از سوی دیگر ۸ هزار تن بذر در حوزه سبزی و سیفی به کشور وارد می‌شود و لازم است تولید داخل این بذور در اولویت تحقیقاتی کشور قرار گیرد.

به گفته وی بذور ذرت، چغندر قند به کشور وارد می‌شود، ولی با اقداماتی که در جهت تولید داخل این بذور در کشور صورت گرفته است، به تدریج وابستگی ما به این بذور کاهش خواهد یافت.

وابستگی کشور به واردات کودهای شیمیایی و سموم

وی میزان مصرف سالانه کشور به کودشیمیایی را ۴.۵ میلیون تن ذکر کرد و گفت: با توجه به قیمت بالای این محصول، در حال حاضر تنها ۲.۵ تن از این کودها در کشور مصرف می‌شود، ضمن آنکه ۲۵۰ میلیون دلار نیز واردات فرمولاسیون کودهای شیمیایی و فسفاته داریم و در حوزه کودهای زیستی شرکت‎‌های دانش بنیان اقدام به رفع نیازهای کشور کردند، هر چند که در این زمینه در ابتدای راه هستیم.

وی به بیان وضعیت نیاز کشور به کودهای آلی پرداخت و در این باره توضیح داد: ۶۰ تا ۸۰ درصد از خاک اراضی کشاورزی کشور کمتر از یک درصد مواد آلی دارند، از این رو اراضی کشاورزی ما به شدت نیازمند کودهای آلی هستند، بر این اساس نیاز سالانه کشور در این زمینه ۹۰ میلیون تن است.

صالحی میزان پسماند کشاورزی در کشور را ۲۰۰ میلیون تن عنوان کرد و افزود: در خوزستان سالانه ۴ تا ۵ میلیون تن پسماند نیشکر دارد و اگر زمان برداشت سبز نیشکر آغاز شود، ۲ میلیون تن سرشاخه و پوشال نیشکر به این میزان اضافه می‌شود.

وی یادآور شد: این منابع می‌توانند با روش‌های فناورانه تبدیل به کودهای آلی شوند.

واردات واکسن نیازمندی دیگر کشور در حوزه کشاورزی

مدیر کل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به واردات ۱۱۴ میلیون دلاری واکسن دام و طیور به کشور، گفت: در حال حاضر از ۳ واکسن آنفلوآنزا، نیوکاسل و دوگانه به میزان ۲ میلیون دوز در کشور تولید و ۳ میلیون دوز از این واکسن‌ها از خارج وارد می‌شود.

وی ادامه داد: ما در زمینه افزودنی‌های مورد مصرف در خوراک دام مانند آنزیم‌ها، اسیدآمینه‌ها، ویتامین‌ها، توکسین بایندرها، شیرین کننده‌ها، آنتی بیوتیک‌ها، مواد معدنی، باکتری‌های سیلاژ وابستگی داریم، به گونه‌ای که بر اساس آمار گمرک در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۰۰ میلیون دلار انواع افزودنی‌ها به کشور وارد شده است.

وی ادامه داد: در زمینه افزودنی‌های صنایع غذایی شامل ادویه جات، امولسیفایرها، مواد نگهدارنده، استارترها، لعاب و مواد تغلیظ دهنده‌ها و آنزیم‌ها به میزان ۳۰ درصد وابستگی داریم، به گونه‌ای که ۶۵ میلیون دلار واردات اسانس‌های نوشابه‌ها و مواد غذایی و ۱۰ میلیون دلار اسانس هلو و پرتقال بوده است.

به گفته این فعال حوزه فناوری‌های حوزه کشاورزی، این نیازها می‌تواند از سوی شرکت‌های دانش بنیان تامین شود.

عدم نفوذ فناوی در کشاورزی

صالحی تامین امنیت غذایی در کشور را مربوط به وضعیت منابع انسانی، دانش و فناوری، سرمایه گذاری و منابع استانی عنوان کرد و یادآور شد: دلایلی چون کاهش ۱۷ درصدی بارش‌ها در ۴۰ سال اخیر و کاهش ۵۲ سانتی‌متر سالانه از آب‌های زیر زمینی در ۱۰ سال اخیر موجب شده تا صنعت کشاورزی با مشکلاتی مواجه شود، از این رو نیاز است در زمینه توسعه فناوری در این صنعت بیشتر توجه شود.

وی، وارد شدن فناوری به صنعت کشاورزی را منوط به تجاری سازی فناوری دانست و خاطر نشان کرد: فرآیند تجاری سازی دارای ۱۳ مرحله است که از آن جمله می‌توان به "ایده پردازی، ارزیابی و غربالگری ایده‌ها"، "سرمایه گذاری بر روی ایده‌های منتخت"، "اجرا و توسعه ایده منتخب"، "بهینه سازی فناوری"، "استانداردسازی فناوری" و "ارائه نمونه آزمایشگاهی فناوری" اشاره کرد که متاسفانه این فرآیند در کشور برای توسعه فناوری رخ نمی‌دهد.

این عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به فعالیت ۲۱ موسسه ملی و ۳۴ مرکز استانی تحقیقاتی و ۲ هزار و ۷۰۰ هیات علمی و اجرای ۱۰ هزار پروژه تحقیقاتی در حوزه کشاورزی در کشور، گفت: بر اساس آمارها هر ساله ۴ هزار پروژه تحقیقاتی در این حوزه اجرایی می‌شود که از این تعداد ۲۵ درصد فناوری محور و ۷۵ درصد آنها "یافته مبنا" هستند و به دنبال توسعه فناوری در آنها نیستند.

وی با بیان اینکه از ۴ هزار پروژه تحقیقاتی هزار دانش فنی تولید می‌شود، اظهار کرد: از این تعداد دانش فنی ۵۰۰ مورد آن منجر به عقد قراردادهای انتقال فناوری می‌شود و ۱۵۰ تا ۲۰۰ مورد آن نیز وارد مرحله تولید صنعتی موفقیت آمیز خواهند شد که دلیل این نفوذ کم فناوری را باید در نبود زنجیره ایده تا ثروت دانست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha