• چهارشنبه / ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۱:۱۰
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1400022215162
  • منبع : نمایندگی لرستان

/گزارش/ خروج کمندان از کمند آبگیری و جابجایی

/گزارش/
خروج کمندان از کمند آبگیری و جابجایی

ایسنا/لرستان عملیات اجرایی سد کمندان شهرستان ازنا در روستایی به همین نام سال ۸۳ رسماً آغاز شد که پس از مدتی تعطیل و دوباره سال ۸۹ شروع به کار کرد.

هدف از احداث این سد، تأمین آب کشاورزی و شرب شهرستان‌های ازنا و الیگودرز بوده اما نه‌تنها آبگیری نشده بلکه که با سپری شدن بیش از ۱۷ سال هنوز مشکل معارضان حل نشده است.

آبگیری این سد تا خرداد ۹۴ یکی از مصوبات سفر دولت یازدهم به لرستان بود که محقق نشد و طبق آخرین وعده‌ها قرار بود سال ۹۸ آبگیری شود که تاکنون این وعده نیز عملی نشده است.

با آب‌گیری این سد روستای "کمندان" به زیرآب می‌رود و ساکنان به اجبار باید به مکان دیگری کوچ کنند. بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ خانوار در این روستا سکونت دارند که در حال حاضر بلاتکلیف هستند.

این بلاتکلیفی سبب اعتراض اهالی این روستا شده و به انواع مختلف اعتراض کرده و در سنوات گذشته چندین بار مقابل مجلس شورای اسلامی نیز تحصن کرده و خواستار استیفای حق‌شان شدند.

برخی کارشناسان، احداث این سد در مکان کنونی را مناسب نمی‌دانستند و حتی صحبت‌هایی برای جابجایی مکان سد شنیده شد اما راه به جایی نبرد.

در آخرین وعده قرار بود که تا پایان سال ۹۹ این سد آبگیری شود اما این وعده نیز مطابق پیش‌بینی‌ها عملی نشد و حالا وعده ۱۴۰۰ از راه رسیده است.

در کنار وعده‌ها، برخی مسئولان ملی و استانی برای رفع مشکل روستای کمندان و آبگیری نیز از دولت‌ها و مدیران قبلی انتقاد می‌کردند و توپ به زمین دیگران ارسال می‌شد و خبری از خبرهای خوش نبود.

محمد اصلانی، معاون وقت هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان ۲۶ آبان ۹۵ در بازدید از سد کمندان با بیان اینکه وزارت نیرو در خصوص مصوبه جلوگیری از احداث روستاها در بالادست سدها تجدیدنظر کند، گفته بود: آیا تنها راه رعایت موازین و مقررات سدسازی این بوده که بگویم در هیچ شعاعی از سد روستایی نباشد چون ممکن است که باعث آلوده شدن سد شود.

وی تاکید کرده بود: در آینده ما شاهد جمعیت گردشگری بالایی در منطقه کمندان خواهیم بود و با این شرایط ممکن است گردشگران در این منطقه ایجاد آلودگی کنند که باید با رعایت موازین فنی توسط همه دستگاه‌های اجرایی در این زمینه از آلودگی زیست محیطی در بالادست سدها جلوگیری کرد و ضرورت دارد مسئولان مربوطه در مدت ۴۵ روز آینده پاسخ قانع کننده‌ای به مردم روستای کمندان بدهند.

حدود پنج سال از این صحبت می‌گذرد اما خبری نشده و پاسخ قانع‌کننده‌ای نیز وجود دارد.

مجید کیان‌پور نماینده پیشین مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی نیز بارها از پیگیری برای رفع مشکلات این سد سخن گفت و به عنوان مثال سال ۹۸ تاکید کرده بود: متأسفانه تاکنون املاک روستاییان و اراضی آنان در حوزه سد کمندان تعیین تکلیف نشده و شایسته است وزارت نیرو اهتمام ویژه‌ای برای تعیین تکلیف این اراضی داشته باشد.

وی افزود: با توجه به اینکه جلسات متعددی حول محور جابه‌جایی روستا برگزار شده اما متأسفانه هنوز این موضوع به سرانجام نرسیده و ضرورت دارد کمیته ویژه‌ای برای تعیین تکلیف و جابه‌جایی روستا تشکیل شود.

کیان‌پور با تأکید بر اینکه باید بحث جابجایی روستا با رضایت اهالی انجام شود، اضافه کرد: تا این لحظه قول‌های وزارت نیرو در این رابطه عملیاتی نشده است.

حدود دو سال از صحبت‌های نماینده سابق مجلس هم می‌گذرد ولی همچنان بحث جابجایی به طور قطع تمام نشده است.

محمد محمدی‌نژاد، فرماندار پیشین ازنا سال ۹۹ به ایسنا گفته بود: امسال ۲۵ میلیارد تومان برای سد کمندان اعتبار درنظر گرفته شده و مسئولان قول داده‌اند تا پایان سال جاری، آب‌گیری سد به سرانجام برسد.

وی ادامه داد: پیمانکار طلب زیادی دارد و امیدواریم تخصیص خوب باشد و طبق قول داده شده، امسال شاهد آب‌گیری سد کمندان باشیم.

محمدی‌نژاد در خصوص جابجایی اهالی این روستا اظهار کرد: یک مکان در بالادست سد مشخص شده که بحث ژئوتکنیک آن توسط دستگاه‌های متولی در حال انجام است و اگر جواب بدهد، کار جابجایی آغاز می‌شود.

فرماندار ازنا تاکید کرد: جابجایی اصولی و کارشناسی شده، خواسته بحق مردم روستای کمندان است و امید می‌رود در آینده نزدیک این کار اجرا شود.

در ادامه وعده سال ۹۹، نیز حسین گودرزی نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی چند ماه پیش گفت: از وزیر نیرو درخواست کردیم برای تکمیل سد کمندان و آبگیری آن در سال ۹۹ اقدام کرده و همچنین تامین محل جابجایی ساکنان روستای کمندان نیز به طور اصولی اجرا شود. پیش بینی شده مراحل آبگیری سد مخزنی کمندان تا پایان سال ۹۹ انجام شود.

اگر بخواهیم بخش اندکی از صحبت‌های مسئولان در خصوص این پروژه و در فواصل مختلف را بنویسیم نیاز به چندین گزارش داریم. فقط این را بدانید که استانداران، فرمانداران، نمایندگان مجلس، مدیران شرکت آب منطقه‌ای و سایر مسئولان مرتبط مدام از رفع مشکل سخن گفته‌اند اما کمندان همچنان در کمند موضوعات سابق است.

بیش از ۲۰۰ خانوار در روستای کمندان ساکن هستند

داریوش حسن‌نژاد، مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای لرستان نیز به ایسنا گفت: اعتبارات خوبی برای سد کمندان درنظر گرفته شده و چون جزو پروژه‌های جهش تولید بوده، امسال به طور قطع آبگیری خواهد شد.

وی در خصوص جابجایی روستا نیز گفت: بحث‌ها و پیشنهاداتی زیادی در این خصوص مطرح شده و با حضور بخشدار و فرماندار با اهالی روستا نشست‌های مختلفی برگزار و مقدمات کار در خصوص تملک نیز انجام شده است.

حسن‌نژاد یادآور شد: بین ۲۰۰ تا ۲۲۰ خانوار در روستای کمندان ساکن هستند و در صورت بهره‌برداری از این سد، فقط بخشی از روستا را آب می‌گیرد اما چون در حریم سد قرار دارد به ناچار تمام روستا را باید تملک کنیم و هزینه آن کارشناسی شده و عادلانه است.

کمندان ماه آینده آبگیری می‌شود

سید موسی خادمی، استاندار لرستان نیز در جلسه بررسی وضعیت سد کمندان، آن را از پروژه‌های مهم و اساسی استان برشمرد که در دولت تدبیر و امید مورد توجه قرار گرفته است و اظهار کرد: تخصیص آب این پروژه ۲۸ میلیون مترمکعب درنظر گرفته شده و دارای مخزن حدود ۸۸ میلیون مترمکعبی است.

وی اضافه کرد: تاکنون اعتباری قریب به ۱۸۰ میلیارد تومان برای ساخت سد کمندان هزینه شده که از این مبلغ ۱۱۰ میلیارد تومان در سال ۹۹ و سال جاری تأمین شده است. در حال حاضر این سد بیش از ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم تا خرداد امسال آبگیری شود.

خادمی خاطرنشان کرد: سد کمندان با هدف تأمین آب شرب شهرستان‌های ازنا و الیگودرز و ۴۳۰۰ هکتار از اراضی منطقه احداث شده که به نوبه خود از پروژه‌های کلیدی و مهم لرستان به شمار می‌رود.

استاندار لرستان بیان کرد: عملیات احداث شبکه‌های آبی شماره یک و دو پایین‌دست سد تا حدود ۸۰ درصد پیشرفت داشته و شبکه‌های سه و چهار نیز به‌سرعت در حال آماده شدن هستند و امیدواریم تأثیر مثبت خود را در رفاه مردم و توسعه لرستان داشته باشد.

وی پروژه سد کمندان را از نظر تأمین منابع مالی بدون مشکل عنوان کرد و افزود: یکی از موضوعات اصلی اجرای این طرح محل روستای کمندان است که علاوه بر پرداخت هزینه املاک و اراضی اهالی روستا در گام دیگر به دنبال تعیین محلی مناسب برای اسکان آنان هستیم.

کمندان پیشرفت فیزیکی خوبی دارد

حشمت بهمنی، فرماندار ازنا نیز در خصوص این پروژه به ایسنا گفت: سد کمندان ویژگی‌های خوبی دارد؛ این سد خاکی با هسته رسی و ارتفاع  ۶۸ متر از پی و با دهنه ۶۵۰ متر است.

وی با بیان اینکه حجم مخزن سد کمندان ۷۰ میلیون مترمکعب آب است، اضافه کرد: شبکه آبیاری درجه یک و دو این سد، حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

بهمنی یادآور شد: پیشرفت فیزیکی سد کمندان تا پیش از دولت تدبیر و امید ۵۷ درصد بوده که در حال حاضر به  ۸۵ درصد رسیده است.

 فرماندار ازنا با بیان اینکه به تازگی استاندار لرستان از این سد بازدید داشته، گفت: امیدواریم تا پایان خرداد امسال عملیات آبگیری سد کمندان اجرا شود.

به گزارش ایسنا، وعده‌های زیادی برای بهره‌برداری از سد و جابجایی روستای کمندان شنیده شده اما همچنان این پروژه در کمند این وعده‌هاست و امید می‌ورد خرداد ۱۴۰۰ آخرین وعده باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha