یکی از جاذبههای کمتر دیده شده در یزد که با زندگی مسالمت آمیز ادیان الهی در این شهر نیز رابطه دارد، سکونت پیروان دین الهی مسیحیت در یزد است به طوری که آثار به جای مانده از زندگی این پیروان شامل کلیسا، آرامستان و همچنین بیمارستان مرسلین همچنان در این شهر وجود دارد.
کلیساهای یزد برخلاف دیگر کلیساهای دنیا از معماری ایرانی اسلامی و منطبق با معماری بناهای دیگر یزد برخوردار هستند و برخورداری از سازهی بادگیر شاید یکی از وجوه تمایز آنها با دیگر کلیساهای ایران و جهان است.
هماکنون دو کلیسا از مسیحیان در یزد وجود دارد که هر دوی این سازهها توسط «ناپیرمالکوم» مبلغ دینی مسیحیان پروتستان در یزد ایجاد شده است.
کلیسای مسیحیان در یزد با قدمتی متعلق به اواخر قاجار و اوایل دوران پهلوی و بعد از جنگ جهانی اول ایجاد شده است، چرا که در این دوران، جمعیت مسیحیان در ایران زیاد بود و در همین راستا نیز افرادی تحت عنوان مبلغ دینی به شهرهای مختلف ایران از جمله یزد میآمدند.
مقصد ابتدایی مبلغان دینی پروتستان شهرهایی مانند تهران و اصفهان بوده ولی در ادامه پای مبلغان دینی با توجه به تصمیم آنها برای گسترش فعالیتهای خود به شهرهایی مانند کرمان، فارس و یزد گشوده شده و ناپیرمالکوم به عنوان یکی از مبلغان مسیحیت به یزد سفر میکند. البته در این دوران تعدادی از انگلیسیها که غالباً نیز مسیحی بودند در یزد سکونت داشتند.
البته اولین حضور اروپاییها در یزد مربوط به افتتاح بانک شاهی در سال ۱۳۱۰ بوده که در این دوران افرادی مانند رئیس بانک شاهی، وابسته کنسولگری اصفهان در یزد، نماینده کارخانه منچستر انگلیس و نمایندگی زیگلز در یزد و همینطور بخشی از کارکنان بانک نیز اروپایی و غالباً مسیحی بودند که مبلغین پروتستان نیز به این جمع اضافه شدند.
آرامستان مسیحیان یزد لزوماً مخصوص مسیحیان پروتست نبوده و بیشتر آرامستانی برای اروپاییها بوده است به طوری که رئیس بانک شاهی نیز بنا بر اسناد متعلق به زرتشتیان، پس از مرگ در سال ۱۳۱۴ در این آرامستان دفن شده است.
آرامستان و کلیساهای یزد اکنون جزو بناهایی هستند که مقرر شده تا طرحی برای مرمت و بهسازی آنها در تعریف کاربری مانند موزه در نظر گرفته شود.
انتهای پیام
نظرات