• یکشنبه / ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۱:۱۰
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1400021912424
  • منبع : بوشهر

یادداشت/

ضرورتی که هنوز به چشم نیامده

ضرورتی که هنوز به چشم نیامده

ایسنا/بوشهر در دهه هفتاد پدر و مادرها اصرار داشتند که فرزندانشان یا پزشک شوند و یا مهندس. حتی اگر خانواده‌ای با فشار فرزندش و یا توصیه مشاوران و معلمان و یا خلاف جریان معمول می‌پذیرفت فرزند دانش‌آموزش در رشته هنر تحصیل کند زیرساختش وجود نداشت، یعنی هنرستان هنرهای زیبا در استان بوشهر وجود نداشت. حالا پس از گذشت سه دهه هنوز این زیرساخت وجود ندارد. انگار در استان بوشهر همیشه باید یک چیز بلنگد و کم باشد!

هنرستان هنرهای زیبای دخترانه راه‌اندازی شده اما هنرستان پسرانه نه. سالهای گذشته رشته ادبیات نمایشی و هنرهای دراماتیک در دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر دانشجوی هنر می‌پذیرفت اما هنرستانی نبود که فارغ‌التحصیل رشته هنری داشته باشد و دانشجویی وارد دانشگاه شود. حالا که هنرستان دخترانه داریم سایر رشته‌های هنری در دانشگاه نیست. حالا که رشته هنرهای دراماتیک و سینما در دانشگاه آزاد داریم هنرستان پسرانه نداریم.

خلاصه اینکه این نقص سیستماتیک در نظام آموزشی انگار امری بدیهی و عادی است. واقعا از این سهل‌انگاری چه کسی سود می‌برد؟ چه کسی پاسخ‌گوی از دست شدن این میزان از استعداد و علاقه فرزندان این استان خواهد بود؟ به واقع اگر در زمینه‌ای شاهد موفقیت هنرمندان این استان هستیم برگرفته از استعداد ذاتی یا پیگیری‌های قائم به خودشان است. انگار نظام آموزشی در این کشور تنها به فکر تربیت مهندس و پزشک و نیروی کاری است که فقط ثروت خلق کند. انگار برای تبلیغ و توسعه و ایجاد بستر فروش و خلق همان ثروت نیاز به هنر نیست. انگار فراموش کرده‌ایم که همه علوم به هم وابسته و پیوسته هستند و علوم مختلف وامدار و مدیون هم هستند.

توسعه متوازن و به دور از تبعیض در تمامی امور ضروری است. نگرش همه جانبه و متوازن در امر زیربنایی و مهمی چون آموزش از ضرورت بیشتری برخوردار است، و البته نگاه منصفانه و همراه با تعصب و دغدغه مسئولان را می‌طلبد.

در حال حاضر هنرستان هنرهای زیبا در ۲۷ استان کشور راه اندازی شده و استان بوشهر نیز با داشتن ۱۰۲ آموزشگاه آزاد هنری، بیش از ۳ هزار و پانصد هنرجو و بیش از ۷۹ انجمن فرهنگی و هنری فعال و ۳ هنرستان هنرهای زیبای دخترانه، استعداد راه اندازی هنرستان پسران را دارد و راه‌اندازی هنرستان پسرانه برای منطقه ضروری به نظر می‌رسد.

میزان سهم تحصیل در هنرستان‌های استان بوشهر بالاتر از میانگین کشوری است و هم اکنون بیش از ۴۲  درصد دانش آموزان استان در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش تحصیل می‌کنند که در این زمینه استان بوشهر جزو استان‌های برتر کشور است.

علاوه بر آماری که در بالا ذکر شد شهر بوشهر در طرح شبکه شهرهای خلاق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای دو سال به عنوان شهر خلاق موسیقی و چهار شهر دیگر استان نیز کاندیدای شهر خلاق هنرهای نمایشی معرفی شده‌اند که.برای حفظ و بهره بردن از این عنوان به بستر مناسب نیاز است، نه اینکه مانند سال‌های نه چندان دور از عنوان پایتخت کتاب ایران بهره‌ای نبریم. هم مرز بودن با کشورهای حوزه خلیج فارس و تبادل فرهنگی نیاز به افزایش و رشد سرانه فضای فرهنگی و آموزشی را دو چندان می‌کند. 

در دیدار سال گذشته استاندار بوشهر با معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار بوشهر برای راه‌اندازی هنرستان موسیقی پسرانه بوشهر قول اختصاص مکانی مناسب به این امر را داد که متاسفانه تاکنون این موضوع بلاتکلیف باقی مانده است.

در مذاکرات متعددی که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با دو معاونت عمرانی و سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر داشته نیز به نیازسنجی‌های صورت گرفته و ضرورت اختصاص مکانی برای تاسیس هنرستان موسیقی پسرانه بوشهر بارها تاکید شده است. حتی در بازدیدهای میدانی مسئولان بر اختصاص یکی از عمارت‌های تاریخی واقع در بافت قدیم بوشهر به این امر توافق نیز صورت گرفته اما متاسفانه هیچکدام به این مطالبه دیرینه هنرمندان بوشهر و دستور استاندار وقعی نمی‌نهند. تو گویی میراث فرهنگی سازمانی خودمختار است. این روند در اختصاص مکانی برای خانه مطبوعات و رسانه‌های استان بوشهر نیز توسط سازمان میراث فرهنگی تکرار شده و مسبوق به سابقه بوده است. 

حال که تربیت هنرمندانی در تراز انقلاب اسلامی و ارتقای سطح فرهنگ عمومی، شناسایی هنرمندان، آموزش استاندارد و حرفه‌ای به عنوان یکی از موضوعات مهم برنامه توسعه در شورای انقلاب فرهنگی و افق پیش روی کشور محسوب می‌شود، صرفا با بیان کردن و در حد گفتن و شعار دادن کاری از پیش نخواهیم برد. 

حوزه توسعه‌ای و فرهنگی یکی از موارد قانونی و ضروری فعالیت هنرستان‌های هنری است که برخی رشته‌ها در اختیار نهادهای تخصصی است. رشته‌هایی، چون نقاشی، گرافیک، سینما، تئاتر، موسیقی با متولی گری اداره فرهنگ و ارشاد قابل راه‌اندازی است. بنابراین تأسیس یک مرکز آکادمیک می‌تواند در تربیت هنرمندان متعهد و توانمند مؤثر باشد و به نظر می‌رسد با استقبال خوب خانواده‌ها و هنرمندان هم روبرو شود. علاوه بر این نیاز استان به هنرمندان متعهد و آشنا به نیازها و فرهنگ بومی و فولکلور نیز تامین خواهد شد. 

اهالی فرهنگ و هنر امیدوار هستند تاسیس و راه‌اندازی هنرستان زیبای پسران استان بوشهر با اختصاص مکان مناسب و تجهیزات مورد نیاز و برنامه درسی متناسب با متد آموزشی روز مانند هنرستان دخترانه هنرهای زیبا مورد استقبال خانواده‌ها و هنرمندان واقع شود و نیازهای فرهنگی و هنری استان را تامین کند. کما اینکه با همکاری دو دستگاه فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی و حمایت سازمان برنامه و بودجه و استانداری تاسیس این هنرستان به راحتی انجام خواهد پذیرفت. 

*جواد متین /هنرمند و روزنامه‌نگار 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha