آیت الله «سیدکاظم مدرسی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا راجع به احکام مربوط به گردشگری، اظهار کرد: حکم بسیاری از اقدامات در حالت طبیعی و موقعیت عادی، روا بودن است، اما بعضی از این اقدامات به علت برخی از عوارض و موقعیتهای غیرطبیعی شامل احکام دیگری مانند وجوب و حرمت میشود.
وی با بیان این که گردشگری در برخی موارد حرام و در برخی از موارد واجب میشود، گفت: گردشگری و جهانگردی به عنوان اقدامی که از مکلف سر میزند، در حالت عادی امری مباح و مطلوب است و به واسطه فواید سرشار آن، از مستحبات مورد پسند اسلام به شمار میرود و حتی در برخی موارد نیز بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
این مسئول در خصوص واجب بودن گردشگری، تصریح کرد: گردشگری در مواردی که مصلحتهای مهم جامعه و نظام اسلامی ایجاب کند، میتواند واجب شود که به عنوان نمونه سفر حج را میتوان نام برد.
وی خنثی کردن توطئه دشمنان و استفاده از گردشگری به این منظور را نیز در زمره احکام واجب گردشگری دانست و گفت: در این صورت اگر حفظ اصل اسلام و نظام اسلامی وابسته به جریان گردشگری، جهانگردی و سیاحت باشد، این امر واجب میشود و فقها این مسئله را اثبات کردهاند.
مدرسی البته در خصوص حرام شدن گردشگری نیز گفت: اگر قرار باشد جهانگردی برای برخی از افراد موجب از دست رفتن تکالیف شرعی شده و در اثر آلودگی محیط، اعتقادات و باورهای مذهبی فرد را متزلزل کند، بر فرد حرام می شود.
این مسئول در خصوص پارهای از روایات مستند راجع به کراهت گردشگری هم بیان کرد: مواردی مانند سفر دریایی برای تجارت، مکروه نقل شده که به نظر میرسد عواملی مانند نبودن امکاناتی مانند قبله نما در آن زمان و امکان ضرر به دین موجب این مسئله شده بود.
مدرسی با بیان این که براساس روایات، فلسفه سفر و حکمت مسافرت از دیدگاه بزرگان در سه مورد تبیین شده است، گفت: اندوختن توشه آخرت مانند سفر مکه و سفرهای زیارتی یکی از این مصادیق است که البته در برخی موارد براساس روایات، لازم است هر بار به سفر میرویم زیارت امام زاده یا ائمهای را قصد کنیم و در کنار آن به سایر امور مطلوب نیز برسیم.
امام جمعه بخش مرکزی یزد در پایان با اشاره به این که بالا بردن سطح زندگی و معاش و لذت جویی از جمله این موارد است، گفت: سایر لذتجوییها و دیدار اقوام از موارد فلسفه سفر است که البته این لذتجوییها باید غیرحرام باشد.
انتهای پیام
نظرات