• سه‌شنبه / ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۹:۳۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1400020704462
  • خبرنگار : 99999

خطاب به بایدن

اردوغان: اگر از نسل‌کشی حرف می‌زنید به آیینه نگاه کنید

اردوغان: اگر  از نسل‌کشی حرف می‌زنید به آیینه نگاه کنید

اردوغان در پاسخ به اقدام جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه توسط دولت عثمانی گفت: اگر از نسل‌کشی حرف می‌زنید لازم است به آیینه نگاه کرده و خود را ارزیابی کنید. از بومیان آمریکا تا سیاه پوستان، از حوادث در شهر درسدن آلمان تا بمب‌های هسته‌ای در ژاپن، از ویتنام تا عراق موضوعات قابل بحث است.

به گزارش ایسنا به نقل از آناتولی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه طی اظهاراتی در پایان نشست سه ساعته هیئت دولت در آنکارا گفت: آمریکا در آرشیوهای خود در این خصوص چقدر سند دارد، اگر دارد می‌تواند ابراز کند؟ آیا در اروپا وجود دارد؟ حرف ما این است، این گوی و این میدان.

اردوغان با بیان اینکه در حقیقت، در تاریخ ۲۴ آوریل هیچ اتفاقی به معنای تراژدی انسانی رخ نداد، ادامه داد: در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ عثمانی مانع فعالیت گروه‌هایی که در صف دشمنان آن قرار گرفته بودند، شد و ۲۳۵ تن از سرکردگان آن‌ها را دستگیر کرد.

رئیس جمهور ترکیه خاطرنشان کرد: البته می‌دانیم که می‌خواهند رویایی مشابه آنچه سازمان‌های ارمنی از یک قرن پیش آغاز کرده‌اند، را از ۴۰ سال قبل بواسطه گروه تروریستی پ.ک.ک محقق سازند.

او با اشاره به این نکته که در دوره‌ای جمعیت ارامنه استانبول به ۶۵۰ هزار نفر نزدیک شده بود، تصریح کرد: بعید است کسی داوطلبانه بخواهد به جایی که مورد نسل‌کشی واقع شده، بازگردد.

وی ادامه داد: یک قرن پیش بیش از ۸۰ درصد از جمعیت منطقه‌ای که امروز ارمنستان واقع شده، مسلمان بودند. این در حالی است که امروزه مسلمانی در آن منطقه باقی نمانده است.

اردوغان گفت: در مناطق مختلف گورهای دسته‌جمعی متعلق به ترک‌های به قتل‌رسیده توسط ارامنه وجود دارد، اما در هیچ جایی نمی‌توانید گورهای دسته‌جمعی متعلق به ارامنه پیدا کنید.

اردوغان همچنین خاطرنشان کرد: مناسبات ترکیه و آمریکا که به دلیل تحولات اخیر دچار مشکل شده بود، با اظهارات ۲۴ آوریل به سطحی پایین‌تر از قبل رسید.

اردوغان با ابراز ناراحتی شدید خود و ملت ترکیه از اظهارات بایدن، بار دیگر اظهار داشت که اظهارات رئیس جمهور آمریکا "هیچ مبنای تاریخی و قانونی ندارد". اردوغان با یادآوری اینکه ترکیه تنها ملت و کشوری است که بدون سرزنش است و وجدان پاک و راضی درباره تاریخ خود دارد، گفت: "ما به عنوان ترکیه، اعتقاد داریم که غیر انسانی است که رنج های تاریخ را رد کنیم."

اردوغان گفت: "اگر آن را نسل کشی می‌نامید، باید به آینه نگاه کنید و خود را ارزیابی کنید. بررسی وقایع تاریخی و فاش کردن واقعیت باید به متخصصان و مورخان سپرده شود، نه به سیاستمداران."

او تاکید کرد: هیچ مدرک مشخصی یا تصمیم دادگاه بین‌المللی در مورد ادعاهای ارمنستان وجود ندارد.

رئیس جمهور ترکیه با ارائه پیشینه‌ای از موضوع ارمنستان، گفت که تا جنگ جهانی اول، گروههای ارمنی حدود ۴۰ شورش ایجاد کردند که از کنترل خارج شدند و به قتل عام تبدیل شدند. رهبر ترکیه همچنین گفت که میلیون‌ها نفر از جمعیت غیرنظامی ترک و کرد از شرق وان تا شمال شرقی استان کارس و از شرق استان ارزروم تا منطقه آناتولی مرکزی توسط گروه‌های ارمنی مورد قتل عام قرار گرفتند. اما هیچ فاجعه انسانی در ۲۴ آوریل رخ نداده است.

وی گفت: در بسیاری از نقاط گورهای دسته جمعی ترکان که توسط ارامنه کشته شده‌اند وجود دارد، اما در هیچ کجا نمی‌توانید گورهای دسته جمعی متعلق به ارامنه را پیدا کنید." اردوغان ادامه داد که قبل از جنگ جهانی اول، سوابق نشان می دهد که در مجموع ۱.۳ میلیون ارمنی در امپراتوری عثمانی زندگی می کردند. وی افزود: اکنون بیش از ۱ میلیون سند در بایگانی ما وجود دارد. وارد شوید و اسناد را بررسی کنید. ایالات متحده و اروپا در صورت وجود اسنادی درباره وقایع ۱۹۱۵ در بایگانی خود آنها را در دسترس عموم قرار دهد.

 اردوغان در مورد حوادث ۲۴ آوریل گفت: از نظر فاجعه انسانی هیچ اتفاقی در ۲۴ آوریل رخ نداد. ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ تنها روزی است که امپراتوری عثمانی سازمانهای [ارمنی] مانند داشناک، هینچاک و رامگاور را که با کشورهایی که با امپراتوری درگیر جنگ بودند را تعطیل کرد و ۲۳۵ مدیر آنها را دستگیر کرد.

 اردوغان با اشاره به اینکه قانون جابجایی و اسکان مجدد در آن تاریخ ارائه نشده است، گفت که "چنین تلفاتی از طرف ارمنی رخ نداده است. جامعه ارامنه در کشور ما این تاریخ را به عنوان روز یادآوری رنج خود، مطابق با روال عمومی در جهان به رسمیت شناختند."

اردوغان یادآوری کرد که ترکیه هنوز پیامی را برای آن جوامع ارمنی ارسال می‌کند و با آنها همدردی می‌کند. وی گفت که امپراتوری عثمانی جمعیت ارمنی را به جایی دیگر نفرستاد، آنها را در قلمرو خود مستقر کرد. به افراد مشمول این قانون یک هفته فرصت داده شد تا آماده شوند و کسانی که بهانه‌ای داشتند از جابجایی معاف شدند. اقدامات اداری لازم در طی مراحل مراجعه انجام شد و بودجه کافی در این زمینه به واحدهای محلی ارائه شد. به دنبال دستگیری‌های صورت گرفته توسط دولت عثمانی در ۲۴ آوریل، قانون انتقال و اسکان مجدد در ۲۷ مه به تصویب رسید و از ۱ ژوئن به اجرا درآمد. این اقدام [توسط عثمانی] به دلیل تهدید یا خطر احتمالی انجام نشد اما اقدامی بود که علیه یک شورش واقعی در حال انجام و کشتارهای فزاینده [توسط باندهای ارمنی] صورت گرفت. تاریخ‌های ذکر شده همزمان با مبارزات تاریخی امپراتوری عثمانی در بسیاری از جبهه‌ها، به ویژه در چاناکاله است. به دلیل بسیج کامل، تقریباً همه مردان در جبهه‌های جنگ بودند و زنان، کودکان و پیران آسیب پذیر نیز پشت سر گذاشته شدند. باندهای ارمنی نه تنها با ارتش ترکیه یا گاردهای مسلح ترکیه که از مناطق خود محافظت می‌کردند درگیر شدند آنها بی گناهان و مردم بی دفاع را نیز قتل عام کردند. باندهای ارمنی ترکهای غیرنظامی بی دفاع و کردها را در آناتولی و چرکسها در طرف قفقاز کشتند. بسیاری از اسناد مربوط به این امر در بایگانی کشورهای منطقه موجود است. با قانون جابجایی و اسکان مجدد، امپراتوری عثمانی تصمیم گرفت جمعیت ارمنی را که باندهایی که این قتل عامها را مستقر کرده بودند، به طور موقت به مناطق دیگر بفرستد. علاوه بر این، این تصمیم شامل تمام ارامنه کشور نشد.

رئیس جمهور ترکیه درباره خسارات طی روند جابجایی و اسکان مجدد گفت که بر اساس سوابق، فقط ۱۵۰،۰۰۰ نفر یا به دلیل شیوع ویروس، مشکلات نظم عمومی و یا درگیری با نیروهای امنیتی جان خود را از دست داده‌اند. البته، هر یک از این ۱۵۰،۰۰۰ نفر یک روح هستند و مهم هستند.

رئیس جمهور ترکیه اشغال ۳۰ ساله قره‌باغ توسط ارمنستان را به بایدن یادآور کرد و با اشاره به گروه سه نفره مینسک سازمان امنیت و همکاری در اروپا (OSCE) یعنی ایالات متحده، فرانسه و روسیه گفت: شما ۳۰ سال مردم آنجا را از این اشغال نجات ندادید و متأسفانه بیش از یک میلیون خواهر و برادر آذربایجانی مجبور به مهاجرت از آنجا شدند. تمام قره‌باغ تخریب شد و سوخت.

اردوغان با بیان اینکه وقایع بسیاری وجود دارد که می‌تواند به عنوان نسل کشی در تاریخ ایالات متحده و اروپا شناخته شود، گفت: از بومیان آمریکا تا سیاه پوستان، از حوادث در شهر درسدن آلمان تا بمب‌های [هسته ای] به ژاپن، از ویتنام تا عراق موضوعات قابل بحث است.

او گفت که آمریکا و اروپا با چنین نگرشی نه تنها با ترکیه خصومت نشان می‌دهند، بلکه به علم نیز خیانت می‌کنند.

اردوغان با تأکید بر اینکه ترکیه حملات گروه‌های تروریستی ارمنی مانند ASALA در دهه ۱۹۷۰ علیه دیپلمات‌های ترکیه را فراموش نکرده و فراموش نخواهد کرد، گفت: ترکیه از چگونگی محافظت از قتل‌های دیپلمات‌های ترکیه و چگونگی آزادی مجرمان از زندان‌ها اطلاع دارد.

در مورد روابط ترکیه و ایالات متحده، رئیس جمهور اردوغان گفت که روابط دو کشور بر اساس درک "یک متحد قابل اعتماد" است: روابط دو متحد دیرینه به دلیل موضع حمایت ایالات متحده در مورد سازمان تروریستی فتح‌الله گولن(فتو) و پ.ک.ک / ی.پ.گ و همچنین تحریم اعمال شده در نتیجه مسئله خرید سیستم دفاع موشکی اس 400 ترکیه از روسیه از بین رفته است.

روز شنبه، بایدن وقایع سال ۱۹۱۵ را "نسل کشی" خواند و سنت دیرینه روسای جمهور آمریکا مبنی بر خودداری از استفاده از این اصطلاح را نقض کرد.

موضع ترکیه در مورد وقایع سال ۱۹۱۵ این است که کشته شدن ارامنه در شرق آناتولی زمانی اتفاق افتاد که عده‌ای طرف روسی‌های مهاجم را گرفتند و علیه نیروهای عثمانی قیام کردند. جابجایی بعدی ارامنه تلفات زیادی به بار آورد. ترکیه با ارائه این رویدادها به عنوان "نسل کشی" مخالفت می‌کند و آنها را به عنوان فاجعه‌ای توصیف می‌کند که در آن تلفات هر دو طرف رخ داده است. آنکارا بارها پیشنهاد کرده است که کمیسیونی مشترک از مورخان ترکیه و ارمنستان و همچنین کارشناسان بین‌المللی برای رسیدگی به این موضوع تشکیل شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۷ ۱۱:۲۲

ایا مسئولان امریکا و ارمنستان و حامیان تروریستهای ارمنی جوابی به این سخنان خواهند داشت.دولت ترکیه برای گفته هاش مدرک داره ایا انها هم مدرک دارن ؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۸ ۰۰:۲۳

شما مدارک اردوغان را دیدی ؟ این بابا یک دیکتانور دروغ گو هست