• پنجشنبه / ۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۱۱:۱۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400020201035
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به مناسبت روز جهانی زمین پاک؛

جیب خالی و طرح‌های محیط زیستی که به نتیجه نمی‌رسند

جیب خالی و طرح‌های محیط زیستی که به نتیجه نمی‌رسند

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: عدم تصویب طرح‌های جامع مدیریت پسماند شهرستان‌ها در استان و کمبود منابع مالی و اعتباری شهرداری‌ها را می‌توان یکی از مشکلات اصلی در اجرای طرح‌های تفکیک از مبدا پسماند و بازیافت اعلام کرد.

حسن اکبری، امروز پنج شنبه دوم اردیبهشت به خبرنگاران رسانه‌های گروهی گفت: روز جهانی زمین پاک  هر ساله در 22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشت در تمام دنیا برگزار و به همه مردم روی زمین یادآوری می‌شود که نباید سیاره خود "زمین" را فراموش کنند و به فکر حفظ آن باشند.

 به گزارش ایسنا، وی افزود: تخریب فزاینده محیط زیست و مقابله با آثـار و پیـامدهای‌ مـنفی آن به عنوان یکی از مهم‌ترین موضوع‌ها در آستانه هزاره سوم مطرح شده و در حال حاضر تمام توجهات جوامع مختلف به این مسأله‌ اختصاص یافته است؛ رشد بی‌رویه جمعیت، توسعه شـهرنشینی، ظـهور فـناوری‌های جدید و تغییر در عادت‌ها و الگوهای مصرف از یک طرف و مـحدودیت‌های اسـتفاده از منابع طبیعی از سوی دیگر، افزون‌ بر به وجود آوردن انواع معضلات پیچیده در کیفیت زندگی انسان، موجب‌ بروز انواع ناسازگاری‌های زیـست مـحیطی شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: تنها در دو سده‌ اخیر جمعیت بشر به علت پیشرفت بهداشت، تغذیه و اسـتفاده از رویـکردهای نوین پزشکی توانسته اسـت، بـسیاری از نـیروهای‌ طبیعی‌ را تحت کنترل خود قرار دهد و تغییرات گسترده‌ای را در محیط زیست ایجاد کـند؛ بـه‌ مـوازات این تحولات و در آستانه هزاره سوم، جهان با چالش‌های گوناگونی در عرصه‌های‌ مختلف‌ به‌ ویژه در حـوزه مـحیط زیـست مواجه شده و در حال حاضر ابعاد این مسایل‌، تمام‌ ملت‌های جهان را تحت تـأثیر قـرار داده است.

اکبری ادامه داد: مسائلی نظیر تخریب فزاینده محیط زیست‌ و زمین از جمله‌ موضوع‌هایی هستند که جامعه جهانی را در معرض تـهدیدهای جـدی قرار داده‌ و با شدت و ضعف‌هایی، تمام جوامع اعم از توسعه یافته و در حال توسعه را تـحت شـعاع قـرار داده‌ است‌.

تخریب جنگل‌ها و آینده نگران کننده

وی افزود: اکنون نشانه‌های محدودیت منابع زیست محیطی در اقصی‌ نقاط‌ کـره زمـین هـویدا شده است‌. زمین‌های‌ کشاورزی به‌ ندرت‌ از امکان توسعه بیشتر برخوردار شده و اراضـی‌ حـاصلخیز موجود نیز در نتیجه سوء مدیریت به طور مرتب حاصلخیزی و بهره دهی‌ خود را از دست می‌دهند؛ در حال‌ حاضر تخریب جنگل‌ها کـه‌ در پایـداری آب و هوا و تنظیم جریان‌های آبی نقش اساسی ایفا می‌کنند، در بسیاری از جوامع‌ به‌ ویـژه جـوامع در حال توسعه به‌ ابعاد نگران‌ کـننده‌ای‌ رسیده‌ است.

اکبری اظهار کرد: مجموعه این مـسائل و مشکلات باعث‌ شده ‌اسـت‌ تـا مـقابله‌ با آثارمـخرب فـعالیت‌های انسان برروی زمین و محیط زیستازدغـدغه‌های مـهم جهانی به شمارآید. به طوری که یافتن راهکارهایی برای کاهش یارفع ایـن خـسارت‌ها، بخش‌ مهمی از گفت‌وگوها و مذاکره ها رامیان دولت‌هاتشکیل می دهـد. نقطه عـطف ایـن گـفت‌وگوها این بودکه سازمان ملل۲۲ آوریل را به عنوان روز جهانی زمین پاک نامگذاری کرد؛ روزی که به همگان یادآوری می‌کند که بیشتر محافظ کره زمین باشند و برای پاکسازی محیط زندگی خود قدمی بردارند.

وی افزود: شعار روز جهانی زمین پاک احیای زمین تعیین شده که سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به شرایط اقلیمی کشور  افزایش بهره ‌وری برای توسعه‌ پایدار را به آن اضافه کرده است و شعار ملی کشور  احیای زمین، افزایش بهره وری برای توسعه‌ پایدار تعیین شد.

اکبری ادامه داد: توسعه پایدار به معنی ارائه راه حلهایی است که بتواند از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، اتلاف بیش از اندازه منابع طبیعی، تخریب سامانه‌های زیستی، آلودگی جهانی تغییر اقلیم، افزایش بی‌رویه جمعیت و پایین آمدن کیفیت زندگی انسانها حال و آینده جلوگیری کند؛ یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر روی توسعه پایدار  نیز بهره وری است؛ ارتقای بهره وری به صرفه جویی در استفاده از منابع تولید و کاهش آثار سوءزیست محیطی منجر می شود؛ که در فرآیند توسعه پایدار، اهمیتی ویژه دارد.

وی بیان کرد: در بهره وری نباید فقط جنبه اقتصادی مد نظر نباشد؛ بلکه جنبه‌های اجتماعی و زیست محیطی که تصمیمات آینده نگرانه و با رویکرد توسعه پایدار هستند نیز باید مد نظر قرار گیرد که از اهمیت بالایی برای جامعه و مردم برخوردار است؛ توسعه سریع شهرها و افزایش بی رویه جمعیت بدون در نظرگیری جنبه‌های مصرف منابع و  انرژی برای آینده فاجعه بار خواهد بود و تنها راه حل استفاده از بهره‌وری سبز و توسعه پایدار توسط مدیران اینده نگر و تحول گرا هستند.

وی تصریح کرد: کارشناسان و مسئولان مهم‌ترین چالش‌هایی که کشورمان با آن در موضوع حفظ زمین دست و پنجه نرم می‌کند آلودگی آب و خاک، فرسایش خاک، فرونشست زمین، افزایش سطح آب‌های زیر زمینی، خشک شدن تالابها، افزایش ریزگردها و مدیریت پسماندها می‌دانند؛ استان خراسان جنوبی نیز با توجه به شرایط اقلیمی نامطلوب (خشکسالی‌ها-ریزگردها ) و فقر پوشش گیاهی و جانوری در برخی نقاط استان بدلیل ساختار طبیعی خاک و عدم مدیریت اصولی پسماندها، تا حد  مطلوب و ایده آل معیارهای زمین پاک  فاصله وجود دارد.

اکبری اظهار کرد: مهم‌ترین راهکارهای حمایت از زمین در شرایط فعلی حفاظت از منابع خاک، آب، مدیریت پسماندها و از همه مهمتر اراده ملی برای زمین پاک و اعمال قوانین و مقررات موجود در خصوص حفظ زمین می باشد.

وی تصریح کرد: روز «زمین پاک» به عنوان روزی جهانی در کشور ما بیشتر با رویکرد پاکسازی طبیعت گرامی داشته می‌شود لازم است به صورت گسترده‌تری بر مدیریت مصرف، کاهش و بازیافت پسماند و زباله متمرکز شود، چرا که متاسفانه وضعیت فعلی الگوی مصرف در سطح جهان و در ایران، جوامع انسانی را در ابعاد مختلف درگیر کرده است.

مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار محسوب می‌شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: تولید انواع پسماند در زندگی انسان‌ها امری اجتناب ناپذیر بوده و بی شک عدم توجه کافی به این موضوع می‌تواند تأثیر زیادی در تخریب محیط‌زیست و طبیعت داشته باشد؛ رشد سریع شهرنشینی، افزایش سطح درآمد و رفاه شهروندان، رشد اقتصادی و اجتماعی درکشورها و تغییر الگوهای مصرف منجربه تغییرات چشمگیری در کیفیت وکمیت پسماندها شده است.

اکبری اظهار کرد: مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار محسوب می‌شود و حل معضل پسماند در سطوح مختلف از سیاست‌گذاری و تدوین قانون همواره مد نظر بوده و در دولت یازدهم ودوازدهم این قانون، آیین نامه‌ها و ضوابط مربوطه ان  به عنوان یک اولویت در مدیریت پسماندها مورد توجه جدی قرار گرفته است.

اکبری بیان کرد: ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﺿﺮورتﻫﺎ در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ، ﺳﻼﻣﺖ و اﯾﻤﻨﯽ ﺑﻮده ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪای ﮐﻪ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ ﻧﺤﻮی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﺧﻄﺮ را ﺑﺮای ﺳﻼﻣﺖ اﻧﺴﺎن داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ؛ ﺣﻔﻆ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ زﻣﯿﻦ، جلوﮔﯿﺮی از آﻟﻮدﮔﯽ خاک، آب و سایر منابع زیستی، اﺗﺨﺎذ روﯾﮑﺮد ﯾﮑﭙﺎرﭼﻪ و ﺟﺎﻣﻊ ﮐﺎﻫﺶ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﻮﻟﯿﺪی و مدیریت ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﺪه ﺑﻪ روﺷﯽ ﭘﺎﯾﺪار، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﯾﺰی و ﺳﺎزﻣﺎن‌دﻫﯽ ﻧﻈﺎم ﻣﺎﻟﯽ ﻣﺮاﺣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ نیز از دﻻﯾﻞ اﻫﻤﯿﺖ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪها است.

وی تصریح کرد: یکی از دلایل مهم نابسامانی وضعیت پسماندها، عدم نگرش جامع به این مسئله می باشد. امروزه مسئله جمع آوری و حمل و دفع زباله‌ها در دنیا به صورت مدیریت پسماندها مطرح شده است که از عناصر اصلی تولید، نگهداری موقت، جمع آوری و حمل و نقل، دفع و بازیافت تشکیل یافته است و لازم است برای کلیه عناصر برنامه‌ای وجود داشته باشد چرا که هر یک از این عناصر متأثر از یکدیگر بوده و پرداختن به یک یا چند عنصر بدون داشتن برنامه برای سایر عوامل سودی نخواهد داشت.

اکبری اظهار کرد: برداشتن گام‌های مؤثر و اساسی در زمینه مدیریت پسماندها ضروری بوده و باید در رأس برنامه‌های سازمان‌های مسئول قرار داشته باشد؛ برای چنین موضوعی راهی جز مدیریت و برنامه راهبردی وجود ندارد.

وی افزود: خوشبختانه این امر مهم به خوبی در استان خراسان جنوبی مورد توجه جدی قرار گرفته است و اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با توجه به وظایف سازمانی و نقش نظارتی اقدامات موثری با همکاری و تعامل با دستگاه‌های اجرایی مسئول داشته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: تشکیل مستمر کارگروه مدیریت پسماند در استان و شهرستان‌ها با همراهی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و فرمانداران، تشکیل کمیته‌های تخصصی پسماندهای عادی، صنعتی، معدنی، کشاورزی، پزشکی و نفتی، پیگیری تهیه و تصویب طرح‌های جامع مدیریت پسماند شهرستان‌ها، نظارت و پایش کلیه مراکز دفن زباله شهری و مراکز دفن زباله بخش‌های کلیه شهرستان و اخطار به شهرداری‌ها و بخشداری‌های مراکز فاقد مدیریت صحیح پسماند و پیگیری اجرای طرح‌های تفکیک از مبداء پسماند در شهرهای استان جهت جلوگیری از گسترش پدیده زباله گردی و خطرات و عوارض سوء محیط زیستی و بهداشتی از جمله اقدامات تاثیرگذار در حوزه مدیریت پسماند خراسان جنوبی بوده است که این امر منجر به اصلاح حدود 40 وضعیت زباله گاه‌های استان و مدیریت اصولی بخش عمده پسماندهای پزشکی در مراکز درمانی، مطب و کلنیک‌های بخش خصوصی شده است.  

‌وی تصریح کرد: به منظور کاهش اثرات منفی پسماند بر محیط و زندگی شهروندان تصویب و اجرای طرح‌های جامع مدیریت پسماند شهرها، کاهش تولید پسماند و تفکیک از مبدا از مسائل مهمی است که در سال جدید نیز  توسط حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با جدیت پیگیری خواهد شد؛ همچنین اعمال نظارت‌های دقیق تر بر نحوه مدیریت پسماندهای صنعتی، پیگیری ایجاد مرکز دفن پسماندهای شهرک صنعتی بیرجند توسط متولیان امر  و نظارت عالیه بر فعالیت سایر مدیریت‌های اجرایی پسماندها، بررسی و شناسائی نیازهای آموزشی استان در خصوص مسائل مربوط به پسماندها و برنامه ریزی و اجرای دوره‌های مدنظر، ارائه اطلاعات فنی و تخصصی به ذینفعان در خصوص مدیریت پسماندها پیگیری و نظارت مستمر بر حسن اجرای ضوابط، معیارها، آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌های مربوطه، تشکیل کمیته‌ها و کمیسیون‌های تخصصی مربوط به مدیریت پسماند از جمله برنامه‌های مورد نظر است.

اکبری بیان کرد: عدم تصویب طرح‌های جامع مدیریت پسماند شهرستان‌ها در استان و کمبود منابع مالی و اعتباری شهرداری‌ها را می‌توان یکی از مشکلات اصلی در اجرای طرح‌های تفکیک از مبدا پسماند و بازیافت اعلام کرد؛ همچنین اطلاع رسانی و آموزش عموم و خانواده‌ها از الزامات  موفقیت طرح‌های مدیریت پسماند است.

از آموزش به فرهنگ‌سازی برسیم

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی ادامه داد: افزایش آگاهی شهروندان به تدریج باعث کاهش میزان تولید زباله و صرفه جویی در مصرف منابع شده و از طرفی میزان تفکیک پسماندها در مبادی تولید افزایش خواهد یافت که این امر به نوبه خود باعث کاهش هزینه‌ها، از جمله حمل و نقل پسماندها، خواهد شد؛ از این رو همکاری همه آحاد جامعه در اجرای برنامه‌های مختلف اجتماعی، زیست محیطی و بهداشتی، از جمله مدیریت پسماند از عوامل اثرگذار در اجرای صحیح و کاهش هزینه‌ها و همچنین نهادینه شدن فرهنگ صحیح برخورد مردم با پسماندها از جمله تفکیک در مبداء و حفظ هر چه بیشتر بهداشت  محیط زیست است و لذا روز زمین پاک فرصتی برای آگاه سازی، جلب مشارکت و هشدار به برنامه‌ریزان و تصمیم گیران است که تنها یک زمین وجود دارد و باید هر فردی در هر جایی که زندگی می کند، نسبت به زمین احساس مسئولیت کند.

وی بیان کرد: رسیدن به توسعه پایدار نه‌ تنها متکی بر رفاه اجتماعی و اقتصاد پایدار است، بلکه نیازمند داشتن یک فرهنگ زیست‌ محیطی در میان جامعه‌های انسانی است؛ حفاظت از محیط زیست باید به صورت یک گفتمان غالب درآید و آگاهی‌های زیست محیطی به یک فرهنگ عمومی ‌مبدل شود.

اکبری اظهار کرد: آموزش کودکان و نوجوانان در سنین پایین و نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از محیط زیست، پیشگیری از تخریب طبیعت و ایجاد حساسیت در میان مردم که از کارآمدی زیاد برخوردار است، تغییر رفتار، سبک زندگی و تغییر نگرش انسان‌ها در جهت نگهداری بهینه از محیط زیست و آموزش مبانی گردشگری توسط رسانه‌ها از جمله راهکارهایی به شمار می‌رود که می‌تواند در حفاظت از محیط زیست نقشی موثر داشته باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha