• سه‌شنبه / ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۸:۲۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1400013119136
  • خبرنگار : 71592

المرت: سازش با فلسطین و سوریه سخت است/ برای اسرائیل بهتر است نتانیاهو به خانه‌اش برگردد

المرت: سازش با فلسطین و سوریه سخت است/ برای اسرائیل بهتر است نتانیاهو به خانه‌اش برگردد

نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مصاحبه با ارم نیوز مواضع و دیدگاه‌های خود را پیرامون بارزترین مسائل مربوط به این رژیم، مساله فلسطین و مواضع کشورهای عربی بیان کرد.

به گزارش ایسنا، ایهود المرت، نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مصاحبه حضوری با سایت اماراتی ارم نیوز، گفت، این رژیم جایگزینی برای صلح با فلسطینیان برای پایان دادن به این نزاع چندین دهه‌ای ندارد.

وی پیرامون طرحی که قبلا در مورد اداره قدس ارائه کرده بود، گفت: وقتی نخست وزیر بودم به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین طرح سیاسی جامعی را پیشنهاد کردم که شامل طرح برخی موضوعات اصلی از جمله مساله مرزها بود. در آن زمان گفتم باید مرزهای کشور فلسطین براساس مرزهای ۱۹۶۷ بنا شوند اما کاملا با آن یکسان نخواهد بود زیرا به نسبت معین به تبادل اراضی نیاز خواهیم داشت. کشور فلسطین به لحاظ مساحت تقریبا مثل مرزهای ۱۹۶۷ خواهد بود. علاوه بر آن مساله قدس مطرح شد و من گفتم قدس عربی (بخش عربی قدس) می‌تواند پایتخت کشور فلسطین باشد و بخش یهودی آن پایتخت "کشور" اسرائیل می‌شود همانطور که طی سال‌ها بوده و باقی خواهد ماند. اما درخصوص مسائلی از جمله جبل الهیکل و شهر قدیم قدس که برای یهود، مسلمانان و مسیحیان اهمیت زیادی دارد، پیشنهاد کردم که پنج کشور عربستان، اردن، فلسطینی‌ها، اسرائیل و آمریکا از طریق روابط معتمدانه  میان خود که صلاحیتش را از مجمع عمومی خواهند گرفت، مدیریت این منطقه را عهده دار شوند. نهاد متشکل از این پنج کشور حوض مقدس را مدیریت و آزادی عبادت را برای یهود، مسلمانان و مسیحیان تضمین می‌کند.

المرت درباره سخنانی که پیش از این پیرامون آینده خاورمیانه مطرح کرده بود، گفت: لحظه‌ای که توافق صلحی میان اسرائیل و فلسطینی‌ها صورت بگیرد انقلابی در خاورمیانه در روابط رسمی و علنی، روابط دیپلماتیک، تجاری، نظامی، سیاسی و اقتصادی اسرائیل رخ خواهد داد. این روابط تنها با امارات، بحرین، سودان و مراکش نخواهد بود بلکه با عربستان و همه کشورهای عربی در منطقه ما خواهد بود و این به کلی توازن را در خاورمیانه تغییر می‌دهد و خاورمیانه را به یکی از قدرتمندترین مناطق و قدرتمندتر از لحاظ نظامی و اقتصادی در جهان تبدیل می‌کند.

وی در پاسخ به این سوال که پس از اینکه این تغییراتی که گفته در منطقه عملی شد، آیا پیشنهادش که قبلا مطرح کرده و با محمود عباس (ابوزمان) درباره آن به توافق رسیده، همچنان واقعیت خواهد یافت یا خیر، گفت: جایگزینی برای حل و فصل مسالمت آمیز میان اسرائیل و فلسطینی‌ها وجود ندارد. همه اتفاقاتی که اکنون رخ داده مهم است‌. به قطع معتقدم که روابط با امارات روابطی بسیار مهم است. همه اینها نمی‌توانند به قیمت حل و فصل مسالمت آمیز بین ما و فلسطینی‌ها رقم بخورند. از حل و فصل صلح آمیز بین ما و فلسطینی‌ها گریزی نیست و این مساله دست زمان است هر بهایی و هر دردی تا پایان حل و فصل مطرح خواهد بود. اکنون وقتی چنین توافقی وجود دارد باید تقریباً مشابه توافقی باشد که من آن را به ابومازن پیشنهاد کردم زیرا توافق بهتری وجود نخواهد داشت.

وی در پاسخ به این سوال که در توافق امروز، راه حل دائمی برخی مسائل از جمله مساله آوارگان را چگونه می‌بیند، گفت: حل مشکل آوارگان در چارچوب طرح صلح عربی است و بر این اساس مذاکرات در حال انجام است. حق بازگشتی برای عرب‌ها وجود نخواهد داشت و گمان می‌کنم این موضوع از همان لحظه اول برای محمود عباس روشن بود اما اسرائیل برای جذب هزاران فلسطینی آماده خواهد بود. مشکل اصلی ایجاد یک صندوق بین‌المللی بسیار بزرگ برای جبران خسارت همه کسانی است که در نتیجه جنگ بین اسرائیل و اعراب از خانه‌های خود آواره شده‌اند و این نه تنها فلسطینی‌ها و عرب‌ها بلکه یهودیانی که از کشورهای محل زندگی خود مانند عراق، مصر، یمن و کشورهای آفریقای شمالی اخراج شده‌اند هم شامل می‌شود و غرامت همه پرداخت خواهد شد. این چارچوب اگر مطابق با اصول طرح عربی انجام شود، ممکن است مشکل آوارگان را حل کند.

المرت درخصوص میزان تاثیر توافقنامه‌های صلحی که با رژیم صهیونیستی امضا می‌شود بر توافق با فلسطینیان گفت: فکر می‌کنم توافقنامه‌های ابراهیم پوششی آسان برای پیشرفت در روابط اسرائیل و کشورهای عربی است. اول از همه این واقعیت وجود دارد که می‌توان چنین توافقی را به دست آورد. هیچ روزی میان ما و عرب‌هایی که در امارات، بحرین، کویت، عمان یا دیگر کشورها زندگی می‌کنند، جنگی و درگیری‌های خونینی وجود نداشت. اینها مسائلی هستند که کمک می‌کنند نوعی پویایی میان ما و ساکنان این کشورها به وجود آید. اما چنین کاری با فلسطینیان و سوریه سخت است زیرا طی سال‌های طولانی با آنها درگیری‌های بی‌وقفه وجود داشت. بنابراین من بسیار خوش‌بین هستم که این الگو (از روابط) بین ما و امارات انگیزه‌ای ایجاد می‌کند که به برقراری روابط بین ما و دیگر کشورهای عربی و بالاتر از همه با فلسطینی‌ها منجر می‌شود.

وی در مورد اینکه اکنون پس از برگزاری انتخابات پارلمانی آیا امکان برقراری صلح با فلسطین وجود دارد یا خیر بخصوص اینکه احزابی در رژیم صهیونیستی مانند حزب کار موضوع صلح را نادیده می‌گیرند، گفت: حزب کار یکی از احزابی است که خیلی روشن درباره راهکار تشکیل دو کشوری صحبت می‌کند و آن را پنهان نمی‌کند. درست است که مسائل مندرج در دستورکار اسرائیل طی چند ماه گذشته مسائل دیگری بود اما از ناحیه استراتژیک هیچ راهی برای نادیده گرفته شدن حل و فصل میان ما و فلسطینی‌ها وجود ندارد، این مصلحت اسرائیل است و برای ما حیاتی و مهم است و به همین دلیل در نهایت رخ خواهد داد.

المرت در پاسخ به این سوال که قبلا رژیم صهیونیستی خواستار برقراری صلح بود و این عرب‌ها بودند که نپذیرفتند و امروز چرا شرایط تغییر کرده و رژیم صهیونیستی با وجود ابتکارعمل، صلح با فلسطینی‌ها را رد می‌کند، گفت: چیزی از طرح صلح فلسطینی که اسرائیل رد کرده نمی‌دانم. می‌دانم که سیاست دولت تشویقی برای طرح فلسطین یا تمایل فلسطینی‌ها برای شروع مجدد مذاکرات میان خود و ما نیست. من از سیاست اسرائیل انتقاد می‌کنم و با آن موافق نیستم اما می‌خواستم شاهد یک طرح فلسطینی باشم. این حقیقت را هم نباید فراموش کرد که ۱۲ سال پیش طرح صلحی را به ابومازن پیشنهاد کردم که تمامی مطالبات فلسطینیان را که می‌خواستند در چارچوب حل و فصل مسالمت آمیز به آن برسند، پاسخگو بود اما متاسفانه عباس پاسخ مثبتی نداد که اگر جواب مثبت می‌داد امروز در صلح کامل بودیم.

نخست‌وزیر پیشین اسرائیل در خصوص اینکه آیا بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در صورت موفقیت در تشکیل دولت جدید، با فلسطین صلح می‌کند یا خیر گفت: نه. گمان نمی‌کنم که قصد فعالیت در خصوص مساله فلسطین را داشته باشد. نمی‌دانم که اگر قبل از فوت وقت به مساله فلسطین نپردازیم کشورهای عربی چه واکنشی نشان می‌دهند اما امیدوارم توافق با امارات آغاز یک روند دراماتیک باشد که به از سر گیری مذاکرات میان اسرائیل و فلسطینی‌ها منجر شود. البته امیدوارم نتانیاهو نتواند دولت تشکیل دهد. تمام توانم را خواهم گذاشت که نخست وزیر نشود. ترجیح می‌دهم شخص دیگری به غیر از نتانیاهو نخست وزیر شود. اطمینان ندارم که او قدرت، اراده و چشم اندازی داشته باشد و صلحی با فلسطینی‌ها رقم بخورد.

المرت درباره آینده توافق‌های صورت گرفته با چند کشور عربی گفت: امیدوارم به شکل مثبتی توسعه پیدا کند، امیدوارم تجارت میان اسرائیل و امارات توسعه یابد زیرا این یک مصلحت اقتصادی است و مصلحت سیاسی نیست. من مطمئنم که بسیاری از اسرائیلی‌ها تلاش خواهند کرد به امارات سفر کنند. بسیاری از آنها سفر را آغاز کرده‌اند. امیدوارم اماراتی‌ها هم اگر تمایل دارند و می‌خواهند در مسجدالاقصی نماز بگزارند، به اسرائیل بیایند.

او در پاسخ به این سوال که حضور نتانیاهو در صدر دولت برای توافق بهتر است یا شخصی از چپگراها و میانه‌روها، گفت: به نظرم هر کسی در هر موضوعی و در هر زمینه‌ای حتی در خصوص صلح بهتر از نتانیاهو است. در کل پاسخ به این سوال زود است اما برای اسرائیل بهتر است که نتانیاهو به خانه‌اش برگردد.

المرت در پاسخ به این سوال که آیا برگزاری چهار دوره انتخابات پارلمانی آن هم در دو سال بحران سیاسی است یا خیر ، گفت: مطمئنا بحران سیاسی است، "کشوری" که پس از انتخابات نمی‌تواند به رهبری سیاسی پایداری برسد و در دو سال چهار انتخابات و شاید پنج انتخابات برگزار می‌کند و نمی‌تواند دولت پایدار تشکیل دهد، در بحران به سر می‌برد. به نظرم در این وضعیت نخست وزیر و طبقه سیاسی سهیم هستند که نتوانستند چهره‌ای را معرفی کنند که مردم به او به عنوان نخست وزیر توانمند اعتماد کنند و این به دلیل ضعف فراکسیون اپوزیسیون بود.

المرت درباره حمایت منصور عباس به عنوان رئیس جنبش اسلامی از نتانیاهو گفت: به نظرم او فعلا نتانیاهو را حمایت نمی‌کند و ارتباطی با او ندارد.

نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی درباره اینکه آیا رژیم صهیونیستی در تحولات اردن دست داشت یا خیر گفت: گمان نمی‌کنم و بر این باور هستم که مصلحت همه اسرائیلی‌ها در این است که اردن در ثبات بماند. امیدوارم اردنی‌ها درک کنند که مصلحت‌شان در حمایت مطلق از عبدالله دوم است... گمان می‌کنم روابط (میان اردن و رژیم صهیونیستی) ادامه خواهد یافت و تقویت خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha