• یکشنبه / ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ / ۰۹:۲۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400012916719
  • خبرنگار : 50356

رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی:

فقدان تکنولوژی باعث صادرات خام موادمعدنی شده است

فقدان تکنولوژی باعث صادرات خام موادمعدنی شده است

ایسنا/خراسان رضوی رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی با اشاره به خام فروشی بعضی مواد معدنی گفت: در مورد بعضی مواد معدنی نبود تکنولوژی باعث می‌شود که ماده معدنی به صورت خام صادر شود.

حسین حسین‌زاده در گفت‌وگو  با ایسنا درخصوص مشکلات حوزه معدن استان خراسان رضوی اظهار کرد: در چند سال گذشته موضوع جلوگیری از خام فروشی توسط مقام معظم رهبری  مطرح شده و مسئولین تلاش کردند تا این مساله رفع شود. در گذشته خام فروشی مواد معدنی بسیار انجام می‌شد، برای جلوگیری از این مساله راهکارهایی از جمله وضع عوارض بر صادرات مواد معدنی خام صورت گرفت. فرآوری مواد معدنی ارزش افزوده خوبی ایجاد کرده و باعث می‎شود تا عوارض صادراتی زیادی برای آن پرداخت نشود.

وی افزود: یکی از دلایلی که معدن‌کاران گاهی مواد معدنی را به صورت خام صادر می‌کنند نرخ‌های فروش بالاتر مواد معدنی و دریافت وجه آن به صورت نقد است، در حالی که کارخانه‌های داخلی مواد معدنی را ارزان‌تر خریداری کرده و پرداخت آن در  دراز مدت انجام می‌شود. اگر قیمت‌های داخلی به قیمت‌های صادراتی نزدیک شود صادرکنندگان ترجیح می‌دهند تا مواد معدنی را به صنایع داخلی بفروشند.

رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی بیان کرد: در حال حاضر فعالیت‌های خوبی در زمینه سنگ‌ آهن در حال انجام است. فرآوری سنگ آهن یعنی تبدیل به کنسانتره آهن و در مرحله بعد تبدیل آن به گندله آهن، گندله آهن به عنوان خوراک صنایع فولاد مصرف می‌شود. در حال حاضر معادن بزرگ و مطرح سنگ به سوی ایجاد واحدهای کنسانتره آهن و گندله آهن رفته‌اند که بعضی از آن‌ها افتتاح شده و در حال کار هستند و بعضی دیگر در آینده نزدیک افتتاح خواهند شد. از جمله میتوان به منطقه سنگان خواف در خراسان رضوی اشاره کرد.

وی با اشاره به اینکه امروز برای صادرات سنگ آهن به صورت خام 25 درصد عوارض در نظر گرفته شده است، ادامه داد: در این زمینه در خراسان رضوی شرکت‌هایی که امکانات بالایی داشته‌اند، کارخانه‌های فرآوری ایجاد کرده و بسیار موفق  عمل کرده‌اند. در زمینه مس نیز فعالیت‌های خوبی در کشور انجام شده است.

رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی در مورد مواد معدنی که هنوز به صورت خام در حال صادارت هستند، گفت:  عمده مواد معدنی که هنوز به صورت خام صادر می‌شوند کرومیت و سنگ آهن است. البته صادرات سنگ آهن در حال کم شدن است اما در مورد کرومیت تکنولوژی فراوری آن در حال حاضر وجود ندارد. 

وی در مورد سرمایه‌گذاری خارجی در استان بیان کرد:  در حال حاضر سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه معدن در استان به دلیل قوانین موجود به صورت جدی انجام نمی‌شود و قوانین ما طوری نیستند که باعث جذب سرمایه گذار خارجی شوند.

حسین زاده در مورد فعالیت بخش خصوصی برای فرآوری مواد معدنی گفت: در این زمینه رغبت زیادی وجود دارد اما از آنجایی که فرآوری سرمایه‌گذاری بالایی نیاز دارد بیشتر شرکت‌های فعال در این زمینه خصولتی هستند.

وی به کشورهایی که مواد معدنی به صورت خام به آنجا صادر می‌شوند اشاره کرد و  تصریح کرد:  عمده مواد معدنی مانند سنگ آهن و موادی مانند کرومیت به کشور چین صادر می‌شود اما ممکن است مقدار کمی مواد معدنی کوچک‌تر از نظر حجم عملیات به هند و ترکیه نیز صادر شود.

رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی درخصوص وضعیت فعلی مشکلات معادن گفت:  متاسفانه گاهی مواردی به وجود می‌آید که معدنکار را مستاصل می‌کند. در سال 99 قرار بوده است که قانون معادن اصلاح شود.  اصلاح قانون معادن  در کمیسیون صنایع و معادن مجلس در دست  بررسی است. اما بر اساس شنیده‌ها قوانینی در این کمیسیون تصویب شده که متاسفانه دقت لازم بر آن انجام نشده است. یعنی اصلاحاتی که انجام شده نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه به مشکلات حوزه معدن نیز می‌افزاید.

وی ادامه داد: برای مثال در گذشته کسی که معدنی را اکتشاف می‌کرد، آن معدن متعلق به آن فرد می‌شد اما جدیدا مواردی را به تبصره 8 قانون اضافه کرده‌اند که اولویت اکتشاف را از مکتشف گرفته است. گفته شده اگر در حین عملیات ماده معدنی جدیدی کشف شود یا ذخایر کشف بیشتر شود مرتبط با مکتشف اولیه نیست. این مساله مشکل‌ساز است و تداخل در کار انجام می‌شود.

حسین زاده عنوان کرد: همچنین به تازگی معادنی که غیرفعال بوده‌اند پروانه آن‌ها باطل شده و به مزایده گذاشته می‌شوند. اما آیا بررسی شده است معدنی که غیر فعال شده چرا فعالیتی در آن انجام نمی‌شود و رها شده است ؟ اگر دلایل غیر فعال شدن این معادن بررسی نشود حتی اگر معادن غیرفعال به مزایده گذاشته شود باز هم غیر فعال خواهد ماند، قبل اینکه این معادن را به مزایده بگذارند باید دلایل این عدم فعالیت را بررسی کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha