به گزارش ایسنا، دکتر یوسف تمثیلیان با اعلام این خبر اظهار کرد: دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی از محل اعتبارات مصوب سال ۱۳۹۸ کشور خریداری شده است و از پیشرفتهترین میکروسکوپهای الکترونی جهان به شمار میرود.
وی افزود: از این دستگاه در زمینهها و رشتههای تحقیقاتی و تجربی متعدد به ویژه آنالیز نمونهها در حوزه فناوری نانو، دریافت تصاویر با کیفیت در بزرگنماییهای بالا در محدوده میکرومتر، نانومتری و آنالیز عنصری نقطهای مواد با قابلیت استفاده در ولتاژها و فشارهای متفاوت برای جلوگیری از تخریب بافت نمونههای زیستی در خلأهای بالا استفاده میشود.
وی تصریح کرد: مزیت اصلی دستگاه FESEM نسبت به دستگاه SEM، قدرت تفکیک بهتر به دلیل برخورداری از یک منبع تولید الکترون انتشار میدانی و آشکارساز EDS است که علاوه بر تصویربرداری از سطح نمونه، تشخیص عناصر تشکیلدهنده نمونه را نیز امکانپذیر میکند. بهرهبرداری کامل از این دستگاه در آینده نزدیک پس از طی مراحل نصب و آموزش کارشناسان انجام خواهد شد.
تمثیلیان یادآور شد: مدیریت امور آزمایشگاهها به دلیل قابلیتهای بالا و درخواستهای مکرر مشتریان حداکثر استفاده از ظرفیتهای این دستگاه را با برنامهریزی، تعریف و تدوین برنامه کاری مطلوب در دستور کار خود قرار داده است.
وی تصریح کرد: میکروسکوپهای الکترونی نشر میدانی، قابلیت تصویربرداری با قدرت تفکیک بالا را هم در ولتاژهای بالا و هم در ولتاژهای پایین و کمترین فاصله کاری میسر میکنند؛ قابلیت کار از راه دور، عدم نیاز به نیتروژن مایع، مجهز بودن به دوربینهای داخل محفظه، پمپهای خلاء سریع، سیستمهای ضد ارتعاش و نرمافزارهای پیشرفته از دیگر مزایای این میکروسکوپها به شمار میرود.
تمثیلیان ادامه داد: این دستگاه قابلیت ایجاد خلأ ۰.۰۰۱ تا ۳۰ پاسکال را دارد و امکان تصویربرداری از نانو پودرها، نانو فیلمها و نانو الیاف را در طیف وسیعی از شاخههای مختلف از جمله متالورژی، معدن، سرامیک، پلیمر، الکترونیک، شیمی، فیزیک، علوم زیستی و … را فراهم میکند.
مدیر امور آزمایشگاههای دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: این میکروسکوپ مجهز به چندین آشکارساز از جمله SE، BSE، In Beam و EDS است؛ به طور کلی از آشکارساز SE برای بررسی توپوگرافی سطحی، مورفولوژی نمونه و بررسی سطوح شکست و از آشکارساز BSE برای تشخیص تغییرات فازی بر اساس عدد اتمی در نمونه استفاده میشود.
وی اظهار کرد: همچنین آنالایزر EDS به کار رفته در این دستگاه دارای قدرت تفکیک ۱۲۹ ev برای شناسایی عناصر موجود از عنصر بور به بعد در جدول تناوبی است.
تمثیلیان یادآور شد: برخی خدمات این تجهیز شامل تهیه تصاویر میکروسکوپی با بزرگنمایی و قدرت تفکیک بالا در حد نانومتر، تهیه آنالیز نیمه کمی توسط آنالایزر EDS برای عناصر بالاتر از بور و نمونههای مجهول، تهیه آنالیز منطقهای، آنالیز نقطهای، آنالیز خطی و آنالیز صفحهای، تعیین جنس و ضخامت پوششهای چندلایه با ضخامت کمتر از یک میکرومتر، تهیه تصاویر با ولتاژ پایین جهت نمونههای بیولوژیکی، پلیمری و اطلاعات سطحی نمونهها، تهیه تصاویر سهبعدی از نمونهها، شکست نگاری و بررسی مورفولوژی انواع نمونهها (پودری، بالک و غیره)، تعیین اندازه ذرات پودرها در ابعاد نانومتر، امکان انجام آنالیز تصویری از نمونههای خاص است که علاوه بر استفاده در پروژههای علمی و تحقیقاتی دانشگاهیان سراسر کشور نیاز بسیاری از صنایع استان و کشور از جمله صنایع فولاد، نیشکر، پتروشیمی، پالایشگاه، داروسازی و پزشکی را در بررسیهای نانومتریک محصولات، آنالیز قطعات و مواد شیمیایی مرتفع میکند.
به نقل از ادارهکل روابط عمومی وزارت علوم، وی خاطرنشان کرد: این دستگاه با قابلیتهای خود امکان تعریف پروژه و عقد قراردادهای دائمی درون و برونسازمانی را بهمنظور بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای آن فراهم میکند.
انتهای پیام
نظرات