• پنجشنبه / ۲۶ فروردین ۱۴۰۰ / ۰۴:۰۰
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 1400012514230
  • خبرنگار : 71650

آفت "جنسیت زدگی" بازار کار/ زنان پیاده نظامان بازار کار هستند

آفت "جنسیت زدگی" بازار کار/ زنان پیاده نظامان بازار کار هستند
عکس تزئینی است.

یک پژوهشگر حوزه زنان با بیان اینکه شاهد آفت "جنسیت زدگی" بازار کار در سطوح بالا و پایین هستیم، مطرح کرد: زنان معمولا پیاده نظامان بازار کار هستند و این انتظار از زنان وجود دارد که در سطوح پایینی نظیر تولیدی‌ها کار کنند.

دکتر کتایون مصری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: شاهد این هستیم که هرچه زنان بیشتر درس می‌خوانند و ارتقاء تحصیلی پیدا می‌کنند امکان دسترسی به فرصت‌های شغلی‌ در سطوح بالا برایشان کمتر است چراکه بازار کار به ویژه در سطوح بالا غالبا مردانه است و زنان کمتری جذب آن می‌شوند.

این عضو انجمن ایرانی مطالعات زنان ادامه داد: جنسیت زدگی بازار کار، محیط خصمانه‌ای را علیه زنان می‌سازد. سخن از افزایش مشارکت اقتصادی زنان به مذاق بسیاری خوش نمی‌آید چراکه خواستار تغییر نقش زن در جامعه نیستند. نمی‌توان از زنان انتظار داشت صرفا ادامه تحصیل دهند و علیرغم مدارج علمی بالا جذب سطوح پایینی از بازار کار شوند. 

مصری با بیان اینکه تحقق عدالت جنسیتی و کاهش شکاف جنسیتی از جمله مهم‌ترین پایه‌های توسعه متوازن است، افزود: خیل انبوه حضور زنان در بازار مشاغل کاذب نشان می‌دهد ما به زنان جویای کار پاسخ مناسبی ندادیم. نیاز داریم ترکیب جنسیتی بازار کار را بر اساس سیاست گذاری‌های دقیق مشخص کنیم. ترکیب جنسیتی سازمان ها ترکیب عادلانه‌ای نیست و سهم مردان به علت تفکر "نان آور بودن" مرد بیشتر است. 

وی با تاکید بر اینکه برای تحقق عدالت جنسیتی در هر کشوری، سازمانهای سیاست گذار و متولیان اجرایی باید معتقد به عدالت جنسیتی باشند و به فهم مشترکی از آن برسند، اظهار کرد: نیازمند افزایش توجه و تعهد مدیران دستگاه‌ها و ارگان‌های مختلف برای اجرای شاخص‌های عدالت جنسیتی تدوین شده در کشور هستیم.

این مدرس دانشگاه افزود: وقتی مدیران یک جامعه اجماع لازم در خصوص عدالت جنسیتی نداشته باشند نمی‌توان انتظار تحقق عدالت جنسیتی را در آن جامعه داشت چراکه در چنین شرایطی حتی در برنامه‌های تدوین شده برای رسیدن به عدالت جنسیتی، "جنسیت زدگی" موج می‌زند.

این عضو انجمن ایرانی مطالعات زنان با اشاره به گزارش شکاف جنسیتی مجمع جهانی اقتصاد و رتبه ایران در جهان، تصریح کرد: در پاسخ به افرادی که معتقدند باید مولفه‌های بومی و فرهنگی کشور خود و نه شاخص‌های جهانی را مبنای سنجش عدالت جنسیتی قرار دهیم، باید بگویم که حتی شکاف جنسیتی ما در بین کشورهای خاورمیانه که به نوعی همجواری فرهنگی و مذهبی با ایران دارند وضعیت مطلوبی ندارد و در میان ۱۹ کشور خاورمیانه رتبه ۱۶ از آن ایران است.

وی با اشاره به آموزش، سلامت، اقتصاد و بازار کار، توانمندی سیاسی  به عنوان چهار شاخص مورد نظر مجمع جهانی اقتصاد برای سنجش شکاف جنسیتی کشورها،  ادامه داد: این چهار محور بر اساس استانداردهای جهانی مورد توجه این مجمع قرار می‌گیرند و هرساله کشورهای اسکاندیناوی و ایسلند رتبه‌های خوبی بدست می‌آورند.

مصری معتقد است که در چهار دهه اخیر، ایران در راستای سوادآموزی زنان اقدامات خوبی انجام داده و به شدت بی‌سوادی زنان نسبت به پیش از انقلاب کاهش پیدا کرده است.‌ همچنین زنان بخش اعظمی از خروجی‌های دانشگاه‌ها را تشکیل می‌دهند و ایران توانسته این رقابت را تنگاتنگ پیش برد.

وی درباره شاخص سلامت، افزود: می‌توان گفت ایران به خوبی در این حوزه نیز پیشرفت کرده است، به طوری که در زمینه‌های سوءتغذیه زنان، امید به زندگی زنان، بهداشت بارداری و... پیشرفت داشته است و موسسات بسیار خوبی در راستای ارتقای سلامت زنان در حال فعالیت هستند.

این پژوهشگر حوزه زنان همچنین این را هم گفت که ایران نتوانسته در حوزه مشارکت اقتصادی و توانمندی سیاسی زنان به خوبی عمل کند و نمود آن در سهم زنان و مردان از بازار کار، برابری دستمزد، میزان مدیران زن، سهم زنان از پارلمان و حتی داشتن نخست وزیر و رئیس جمهوری زن و... مشهود است.

این مدرس دانشگاه با اشاره به شاخص‌های عدالت جنسیتی تدوین شده در معاونت زنان، گفت: شاخص‌های تدوین شده از سوی معاونت زنان شاخص‌های بسیار خوبی است و حتی نسبت به شاخص‌های جهانی کامل‌تر نیز هست و با توجه به تاکید اجرای شاخص‌های عدالت جنسیتی در برنامه ششم توسعه، این انتظار وجود دارد که در طی برنامه ششم توسعه بخش اعظم این شاخص‌ها اجرایی ‌شده و گزارش دقیق آن منتشر شود. 

این عضو انجمن ایرانی مطالعات با تاکید بر اینکه حسابرسی از دستگاه‌هایی که وظیفه اجرای شاخص‌های عدالت جنسیتی بر عهده آنهاست امری بسیار مهم در سیاست‌گذاری است، تصریح کرد: بعضا دیده می‌شود دستگاه‌های مختلف همچنان به تفسیر واحدی از عدالت جنسیتی نرسیده‌اند و یا در امور محوله بر یکدیگر کارشکنی نیز می‌کنند. ما نیازمند افزایش تعهد مدیران دستگاه‌ها به اجرای شاخص‌های عدالت جنسیتی هستیم چراکه در غیر این صورت نمی‌توانیم عدالت جنسیتی را تحقق ببخشیم. 

مصری در پایان با تاکید بر تحقق عدالت جنسیتی برای رسیدن به توسعه پایدار، افزود: مطابق با عرف جامعه ما، زنان تامین کننده هزینه‌های زندگی نیستند و شاید تاکید بر همین نان آور بودن مردان باعث شده است نقش اقتصادی زنان به شدت کاهش پیدا کند. برای تحقق عدالت جنسیتی نباید دستگاه‌ها مختلف در حوزه سیاست گذاری، اجرا و فرهنگ سازی منفعل عمل کنند. جامعه باید مطالبه‌گر تحقق عدالت جنسیتی باشد، کما اینکه شوق ورود به بازار کار، ادامه تحصیل و ورود به سطوح عالی مدیریتی و... در زنان ما کاملا وجود دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha